Tort „Owocowy Raj”

Tort „Owocowy Raj” – Uwielbiam letnie, owocowe torty. Są delikatne, nie za słodkie, orzeźwiające i co najważniejsze… PYSZNE! Zapraszam na bardzo smaczny tort, który nazwałam „Owocowy Raj” z dużą ilością owoców, z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Tort aromatyczny, waniliowy i ładnie się prezentuje. Jeśli będziemy używać mrożonych owoców, proszę je wcześniej rozmrozić. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort „Owocowy Raj”

Tort „Owocowy Raj”
Składniki:
Ciasto kruche:
190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
90g schłodzonego masła
1 żółtko
1-2 łyżeczki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru pudru
Biszkopt:
2 jajka – osobno żółtka i białka
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie owocowe:
1 kisiel bez cukru w czerwonym kolorze
1/2 opakowania galaretki truskawkowej (czyli 40g proszku)
400g owoców jagodowych (użyłam mrożonych)
250ml owocowego soku (użyłam jabłkowego)
2 łyżki cukru
Krem:
250g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 36%
3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki cukru pudru
Wierzch i boki:
500g śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g lub pasta waniliowa
fix (niekoniecznie)
Do nasączenia biszkoptu:
około 1/4 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
1 puszka ananasa w plastrach 580ml
2-3 łyżki konfitury malinowej
owoce do ozdoby
około 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Tort „Owocowy Raj”

Ciasto kruche:
1. Do mąki dodajemy proszek dopieczenia, przesiewamy cukier puder, mieszamy. Schłodzoną masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i szybko rękoma zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche proszę dodać jeszcze drugą łyżeczkę śmietany.

2. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 17-20 minut, aż ładnie się przyrumieni.
Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopt:
4. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Nadzienie owocowe:
8. W połowie soku owocowego rozmieszać kisiel. Pozostały sok zagotować z cukrem, dodać rozmieszany kisiel i ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Następnie dodać owoce i dokładnie wymieszać.

9. Masę owocową wylać na kruche ciasto, wyrównać. Biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć go na masie owocowej, lekko docisnąć. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić biszkopt. Konfiturą malinową posmarować wierzch biszkoptu.

10. Ananasa osączyć. Plasterki poukładać na wierzchu ciasta, dwa plasterki proszę odłożyć do dekoracji tortu.

Krem:
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem (patrz FILM). Dodać sok z cytryny, wymieszać.
Gotowy krem wyłożyć na wierzch ciasta w blaszce (na ananasy, patrz film), wyrównać i wstawić do lodówki na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.

11. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, fixem. Posmarować nią boki i wierzch tortu. Ze śmietanki, która nam zostanie po wyrównaniu brzegów zrobić rozetki na wierzchu tortu (śmietankę przełożyłam do woreczka z metalową końcówką Wilton M1). Ciasto ozdobić pokrojonym ananasem, malinami, jeżynami i kawałeczkami kiwi.

12. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, dodać 1/2 łyżeczki oleju kokosowego wymieszać (jeśli nie mamy oleju kokosowego możemy go pominąć). Czekoladą ozdobić brzegi tortu, robiąc cienkie esy-floresy przy pomocy łyżeczki (patrz FILM). Tort „Owocowy Raj” przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków :)

Tort „Owocowy Raj”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

37 komentarzy do “Tort „Owocowy Raj””

  1. Tort jest przepyszny! Piszę to jako osoba, która nie przepada za tortami. Nie za slodki, idealny, zrobił wrażenie na gościach (upiekłam go na 1 urodziny synka). Faktycznie chyba lepiej smakowałby na samym biszkopcie, bo kruche ciasto jest dość twarde, ale taki też jest bardzo dobry. I kremówki użyłam łącznie tylko 500ml. Polecam!

    Odpowiedz
  2. Czy jeśli pomijając kruche ciasto i chcąc zrobić sam biszkopt muszę zwiększyć liczbę produktów żeby wyszedł wyższy ten biszkopt, średnica mojej blaszki to 23cm czy ten w przepisie będzie w miarę wysoki?

    Odpowiedz
  3. Czy zamiast ananasa można dodać inne owoce z puszki, np. brzoskwinie? Córka jest uczulona na ananasa i kiwi, a chciałabym zrobić ten torcik na jej urodziny. Zastanawiam się tylko, czy z brzoskwiniami tort nie będzie za mdły.

    Odpowiedz
      • Tort smakował wyśmienicie. Zamiast ananasa dałam brzoskwinie, a do dekoracji użyłam malin, borówek amerykańskich i truskawek. Uwielbiam Pani przepisy, robiłam już kilka tortów według Pani porad i każdy był wspaniały

        Odpowiedz
  4. Witam robiłam tegoTorta lecz po wyłożeniu kremu okazało się że ledwo mi się z mieścił z tortownica moja ma 24 cm średnicy lecz jest za niska jak wysoka musi być blaszka ??? Pozdrawiam .

    Odpowiedz
  5. Witam☺Robiłam torta na pierwsze urodziny mojego synka. Wyszedł przepyszny a goście było zachwyceni. Z racji tego że nie wszystkie składniki miałam pod ręką trochę zmodyfikowałam przepis pod siebie. Mianowicie-biszkopt wyszedł mi bardzo wysoki więc przekroilam go na pół a masę owocową podzieliłam na dwie równe części które rozprowadzilam na polowkach biszkoptu. Zamiast konfitury malinowej użyłam własnej roboty dżemu truskawkowego. Na serek mascarpone z bitą smietana nalozykam cienka warstwę tego samego dżemu bo masa była dla mnie zbyt mdla a dżem dodał jej trochę słodyczy. Na to nalozykam bitą śmietanę która zyskała delikatnie różowy kolor. Udekorowalam borówkami malinami i niebieskimi rozyczkami z cukierni. Zamiast esow z czekolady starlam ja po prostu na tarce i posypałam całość a boli posypką kolorową. Wyszło cudeńko☺a przepis fantastyczny…sugestia moich gości zamiast kruchego spodu który jest trochę twardy można to zastąpić miękkim biszkoptem

    Odpowiedz
  6. Czy można zrobić nadzienie owocowe z kiślem z cukrem? Czy wyjdzie wtedy za słodkie? Niestety nigdzie nie mogłam znaleźć kiślu bez dodatku cukru.

    Odpowiedz
  7. Dzień dobry! chciałabym zrobić tort na urodziny urodziny mojej córeczki, ale mam tortownice o średnicy 26 cm. Czy powinnam zmienić proporcje składników np. zrobić na 1,5 porcji?

    Odpowiedz
  8. Robiłam ostatnio. Jak dla mnie – cudowny. Pyszny, nie za słodki, dużo owoców. Jest Pani niesamowita – robiłam już kilkanaście ciast z Pani przepisów i ZAWSZE wychodziły świetne. Bardzo dziękuję, że prowadzi Pani tę stronę.

    Odpowiedz
  9. Robiłam go wczoraj – pyszny torcik.Jednak spód był dla mojego męża zbyt twardy (torcik stał w lodówce całą noc). Czy kruche ciasto można zastąpić biszkoptem? Czy torcik się wtedy nie rozpadnie (czy biszkopt utrzyma masę owocowo – śmietanową)? Czy aby uzyskać jeden duży biszkopt który następnie przekroję w poziomie na 2 biszkopty należy podwajając ilość składników na biszkopt? Czy nie wyjdzie mi zakalec?

    Odpowiedz
    • myślę, że tak można zastąpić biszkoptem, tak można podwoić nie wyjdzie zakalec, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz