Tort „Owocowy Raj” – Uwielbiam letnie, owocowe torty. Są delikatne, nie za słodkie, orzeźwiające i co najważniejsze… PYSZNE! Zapraszam na bardzo smaczny tort, który nazwałam „Owocowy Raj” z dużą ilością owoców, z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Tort aromatyczny, waniliowy i ładnie się prezentuje. Jeśli będziemy używać mrożonych owoców, proszę je wcześniej rozmrozić. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort „Owocowy Raj”
Składniki:
Ciasto kruche:
190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
90g schłodzonego masła
1 żółtko
1-2 łyżeczki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru pudru
Biszkopt:
2 jajka – osobno żółtka i białka
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie owocowe:
1 kisiel bez cukru w czerwonym kolorze
1/2 opakowania galaretki truskawkowej (czyli 40g proszku)
400g owoców jagodowych (użyłam mrożonych)
250ml owocowego soku (użyłam jabłkowego)
2 łyżki cukru
Krem:
250g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 36%
3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki cukru pudru
Wierzch i boki:
500g śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g lub pasta waniliowa
fix (niekoniecznie)
Do nasączenia biszkoptu:
około 1/4 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
1 puszka ananasa w plastrach 580ml
2-3 łyżki konfitury malinowej
owoce do ozdoby
około 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Ciasto kruche:
1. Do mąki dodajemy proszek dopieczenia, przesiewamy cukier puder, mieszamy. Schłodzoną masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i szybko rękoma zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche proszę dodać jeszcze drugą łyżeczkę śmietany.
2. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 17-20 minut, aż ładnie się przyrumieni.
Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt:
4. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie owocowe:
8. W połowie soku owocowego rozmieszać kisiel. Pozostały sok zagotować z cukrem, dodać rozmieszany kisiel i ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Następnie dodać owoce i dokładnie wymieszać.
9. Masę owocową wylać na kruche ciasto, wyrównać. Biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć go na masie owocowej, lekko docisnąć. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić biszkopt. Konfiturą malinową posmarować wierzch biszkoptu.
10. Ananasa osączyć. Plasterki poukładać na wierzchu ciasta, dwa plasterki proszę odłożyć do dekoracji tortu.
Krem:
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem (patrz FILM). Dodać sok z cytryny, wymieszać.
Gotowy krem wyłożyć na wierzch ciasta w blaszce (na ananasy, patrz film), wyrównać i wstawić do lodówki na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.
11. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, fixem. Posmarować nią boki i wierzch tortu. Ze śmietanki, która nam zostanie po wyrównaniu brzegów zrobić rozetki na wierzchu tortu (śmietankę przełożyłam do woreczka z metalową końcówką Wilton M1). Ciasto ozdobić pokrojonym ananasem, malinami, jeżynami i kawałeczkami kiwi.
12. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, dodać 1/2 łyżeczki oleju kokosowego wymieszać (jeśli nie mamy oleju kokosowego możemy go pominąć). Czekoladą ozdobić brzegi tortu, robiąc cienkie esy-floresy przy pomocy łyżeczki (patrz FILM). Tort „Owocowy Raj” przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków :)
Tort jest przepyszny! Piszę to jako osoba, która nie przepada za tortami. Nie za slodki, idealny, zrobił wrażenie na gościach (upiekłam go na 1 urodziny synka). Faktycznie chyba lepiej smakowałby na samym biszkopcie, bo kruche ciasto jest dość twarde, ale taki też jest bardzo dobry. I kremówki użyłam łącznie tylko 500ml. Polecam!
Czy jeśli pomijając kruche ciasto i chcąc zrobić sam biszkopt muszę zwiększyć liczbę produktów żeby wyszedł wyższy ten biszkopt, średnica mojej blaszki to 23cm czy ten w przepisie będzie w miarę wysoki?
ja bym zwiększyła składniki dwukrotnie, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast ananasa można dodać inne owoce z puszki, np. brzoskwinie? Córka jest uczulona na ananasa i kiwi, a chciałabym zrobić ten torcik na jej urodziny. Zastanawiam się tylko, czy z brzoskwiniami tort nie będzie za mdły.
tak można dać inne owoce, pozdrawiam serdecznie
Tort smakował wyśmienicie. Zamiast ananasa dałam brzoskwinie, a do dekoracji użyłam malin, borówek amerykańskich i truskawek. Uwielbiam Pani przepisy, robiłam już kilka tortów według Pani porad i każdy był wspaniały
Czy można zastąpić mrożone owoce świeżymi?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy śmietana może być 30% ?
tak może być, pozdrawiam
Czy mrożone owoce muszą być dobrze osuszone? Chodzi o nadmiar wody po rozmrożeniu.
można je osączyć na sitku, pozdrawiam
Witam robiłam tegoTorta lecz po wyłożeniu kremu okazało się że ledwo mi się z mieścił z tortownica moja ma 24 cm średnicy lecz jest za niska jak wysoka musi być blaszka ??? Pozdrawiam .
tradycyjnej wielkości, ale ledwo się zmieścił czyli rozumiem, że się zmieścił, może coś Pan bardziej urosło niż mnie, pozdrawiam
A ja będę robiła dziś na urodziny dla mojego wnuka Szymona mam nadzieje że sie uda
Witam☺Robiłam torta na pierwsze urodziny mojego synka. Wyszedł przepyszny a goście było zachwyceni. Z racji tego że nie wszystkie składniki miałam pod ręką trochę zmodyfikowałam przepis pod siebie. Mianowicie-biszkopt wyszedł mi bardzo wysoki więc przekroilam go na pół a masę owocową podzieliłam na dwie równe części które rozprowadzilam na polowkach biszkoptu. Zamiast konfitury malinowej użyłam własnej roboty dżemu truskawkowego. Na serek mascarpone z bitą smietana nalozykam cienka warstwę tego samego dżemu bo masa była dla mnie zbyt mdla a dżem dodał jej trochę słodyczy. Na to nalozykam bitą śmietanę która zyskała delikatnie różowy kolor. Udekorowalam borówkami malinami i niebieskimi rozyczkami z cukierni. Zamiast esow z czekolady starlam ja po prostu na tarce i posypałam całość a boli posypką kolorową. Wyszło cudeńko☺a przepis fantastyczny…sugestia moich gości zamiast kruchego spodu który jest trochę twardy można to zastąpić miękkim biszkoptem
Czy można zrobić nadzienie owocowe z kiślem z cukrem? Czy wyjdzie wtedy za słodkie? Niestety nigdzie nie mogłam znaleźć kiślu bez dodatku cukru.
można z cukrem, wtedy proszę nie dodawać cukru, pozdrawiam
Dzień dobry! chciałabym zrobić tort na urodziny urodziny mojej córeczki, ale mam tortownice o średnicy 26 cm. Czy powinnam zmienić proporcje składników np. zrobić na 1,5 porcji?
trochę można zwiększyć, to ciasto jest wysokie, więc tak o 1/4, pozdrawiam serdecznie
Robiłam ostatnio. Jak dla mnie – cudowny. Pyszny, nie za słodki, dużo owoców. Jest Pani niesamowita – robiłam już kilkanaście ciast z Pani przepisów i ZAWSZE wychodziły świetne. Bardzo dziękuję, że prowadzi Pani tę stronę.
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Masę owocową wylać gorąca a kruche ciasto czy przestudzić
wylewam ciepłą, pozdrawiam serdecznie
Robiłam go wczoraj – pyszny torcik.Jednak spód był dla mojego męża zbyt twardy (torcik stał w lodówce całą noc). Czy kruche ciasto można zastąpić biszkoptem? Czy torcik się wtedy nie rozpadnie (czy biszkopt utrzyma masę owocowo – śmietanową)? Czy aby uzyskać jeden duży biszkopt który następnie przekroję w poziomie na 2 biszkopty należy podwajając ilość składników na biszkopt? Czy nie wyjdzie mi zakalec?
myślę, że tak można zastąpić biszkoptem, tak można podwoić nie wyjdzie zakalec, pozdrawiam serdecznie
Piknie udekorowany, prostota i elegancja. Nadzienie owocowe wygląda obłednie. Kiedyś muszę je wypróbować.