Tort „Owocowy Raj”

Tort „Owocowy Raj” – Uwielbiam letnie, owocowe torty. Są delikatne, nie za słodkie, orzeźwiające i co najważniejsze… PYSZNE! Zapraszam na bardzo smaczny tort, który nazwałam „Owocowy Raj” z dużą ilością owoców, z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Tort aromatyczny, waniliowy i ładnie się prezentuje. Jeśli będziemy używać mrożonych owoców, proszę je wcześniej rozmrozić. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort „Owocowy Raj”

Tort „Owocowy Raj”
Składniki:
Ciasto kruche:
190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
90g schłodzonego masła
1 żółtko
1-2 łyżeczki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru pudru
Biszkopt:
2 jajka – osobno żółtka i białka
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie owocowe:
1 kisiel bez cukru w czerwonym kolorze
1/2 opakowania galaretki truskawkowej (czyli 40g proszku)
400g owoców jagodowych (użyłam mrożonych)
250ml owocowego soku (użyłam jabłkowego)
2 łyżki cukru
Krem:
250g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 36%
3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki cukru pudru
Wierzch i boki:
500g śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g lub pasta waniliowa
fix (niekoniecznie)
Do nasączenia biszkoptu:
około 1/4 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
1 puszka ananasa w plastrach 580ml
2-3 łyżki konfitury malinowej
owoce do ozdoby
około 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Tort „Owocowy Raj”

Ciasto kruche:
1. Do mąki dodajemy proszek dopieczenia, przesiewamy cukier puder, mieszamy. Schłodzoną masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i szybko rękoma zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche proszę dodać jeszcze drugą łyżeczkę śmietany.

2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C przez około 17-20 minut, aż ładnie się przyrumieni.
Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopt:
4. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Nadzienie owocowe:
8. W połowie soku owocowego rozmieszać kisiel. Pozostały sok zagotować z cukrem, dodać rozmieszany kisiel i ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Następnie dodać owoce i dokładnie wymieszać.

9. Masę owocową wylać na kruche ciasto, wyrównać. Biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć go na masie owocowej, lekko docisnąć. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić biszkopt. Konfiturą malinową posmarować wierzch biszkoptu.

10. Ananasa osączyć. Plasterki poukładać na wierzchu ciasta, dwa plasterki proszę odłożyć do dekoracji tortu.

Krem:
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem (patrz FILM). Dodać sok z cytryny, wymieszać.
Gotowy krem wyłożyć na wierzch ciasta w blaszce (na ananasy, patrz film), wyrównać i wstawić do lodówki na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.

11. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, fixem. Posmarować nią boki i wierzch tortu. Ze śmietanki, która nam zostanie po wyrównaniu brzegów zrobić rozetki na wierzchu tortu (śmietankę przełożyłam do woreczka z metalową końcówką Wilton M1). Ciasto ozdobić pokrojonym ananasem, malinami, jeżynami i kawałeczkami kiwi.

12. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, dodać 1/2 łyżeczki oleju kokosowego wymieszać (jeśli nie mamy oleju kokosowego możemy go pominąć). Czekoladą ozdobić brzegi tortu, robiąc cienkie esy-floresy przy pomocy łyżeczki (patrz FILM). Tort „Owocowy Raj” przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków :)

Tort „Owocowy Raj”

Print Friendly, PDF & Email

13 myśli na temat „Tort „Owocowy Raj”

  1. Robiłam go wczoraj – pyszny torcik.Jednak spód był dla mojego męża zbyt twardy (torcik stał w lodówce całą noc). Czy kruche ciasto można zastąpić biszkoptem? Czy torcik się wtedy nie rozpadnie (czy biszkopt utrzyma masę owocowo – śmietanową)? Czy aby uzyskać jeden duży biszkopt który następnie przekroję w poziomie na 2 biszkopty należy podwajając ilość składników na biszkopt? Czy nie wyjdzie mi zakalec?

    • myślę, że tak można zastąpić biszkoptem, tak można podwoić nie wyjdzie zakalec, pozdrawiam serdecznie

  2. Robiłam ostatnio. Jak dla mnie – cudowny. Pyszny, nie za słodki, dużo owoców. Jest Pani niesamowita – robiłam już kilkanaście ciast z Pani przepisów i ZAWSZE wychodziły świetne. Bardzo dziękuję, że prowadzi Pani tę stronę.

  3. Dzień dobry! chciałabym zrobić tort na urodziny urodziny mojej córeczki, ale mam tortownice o średnicy 26 cm. Czy powinnam zmienić proporcje składników np. zrobić na 1,5 porcji?

  4. Czy można zrobić nadzienie owocowe z kiślem z cukrem? Czy wyjdzie wtedy za słodkie? Niestety nigdzie nie mogłam znaleźć kiślu bez dodatku cukru.

  5. Witam☺Robiłam torta na pierwsze urodziny mojego synka. Wyszedł przepyszny a goście było zachwyceni. Z racji tego że nie wszystkie składniki miałam pod ręką trochę zmodyfikowałam przepis pod siebie. Mianowicie-biszkopt wyszedł mi bardzo wysoki więc przekroilam go na pół a masę owocową podzieliłam na dwie równe części które rozprowadzilam na polowkach biszkoptu. Zamiast konfitury malinowej użyłam własnej roboty dżemu truskawkowego. Na serek mascarpone z bitą smietana nalozykam cienka warstwę tego samego dżemu bo masa była dla mnie zbyt mdla a dżem dodał jej trochę słodyczy. Na to nalozykam bitą śmietanę która zyskała delikatnie różowy kolor. Udekorowalam borówkami malinami i niebieskimi rozyczkami z cukierni. Zamiast esow z czekolady starlam ja po prostu na tarce i posypałam całość a boli posypką kolorową. Wyszło cudeńko☺a przepis fantastyczny…sugestia moich gości zamiast kruchego spodu który jest trochę twardy można to zastąpić miękkim biszkoptem

Dodaj komentarz

.