Dzisiaj obiecany tort z kremem jogurtowym i borówkami. Pyszny, nie za słodki, waniliowy. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Dosyć często go robię. Dodanie do kremu jogurtu sprawia, że jest bardziej lekki i wspaniale smakuje z borówkami. Biszkopt piekłam w dwóch tortownicach, aby otrzymać wysokie biszkopty. Lubię wysokie torty, bardziej mi się podobają. Do kremu dodałam borówek, ale możemy dodać dowolne owoce jagodowe. Bardzo polecam… (przepis autorski).
Złote podkładki pod tort znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
210g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego (używam Dr.Oetker)
Krem:
250g śmietanki kremówki 36%
250g naturalnego jogurtu
250-300g umytych borówek (można użyć innych owoców jagodowych)
4 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
3-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
Do nasączenia:
200ml wody
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 kropla pasty waniliowej (jeśli nie mamy, pomijamy)
Wierzch i boki:
600g śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1-2 krople aromatu śmietankowego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
jeśli chcemy mieć ładne rozetki na torcie lub tort będzie wieziony i jest gorąco, radzę dodać 2 fixy do śmietany (można też usztywnić śmietanę odrobiną rozpuszczonej żelatyny)
Dodatkowo:
poszatkowane pistacje
po około 150-200g borówki i jeżyny
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
4. Dwie tortownice o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięte biszkopty wyjąć z blaszek i wyrównać wierzch (patrz Film). Większy, wyższy biszkopt przekroić w poziomie, tak otrzymamy 3 wysokie biszkopty. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Do nasączenia:
6. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
7. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
9. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymierzać (patrz FILM). Tak przygotowaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu, wymieszać.
10. Do ubitej śmietanki dodać jogurt i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać owoce, wymieszać i połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem.
11. Drugi biszkopt w blaszce nasączyć i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni nasączony biszkopt (patrz FILM) i lekko docisnąć. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Wierzch i boki:
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Dodać aromat, wymieszać.
13. 2/3 śmietany posmarować wierzch i boki tortu, używam do tego długiej szpatułki. Do wygładzenia boków używam prostokątnej metalowej szpatułki-skrobaka (patrz FILM).
14. Pozostałą śmietanę przełożyć do woreczka z metalową końcówkę Wilton M1 i wycisnąć ozdobne rozetki (patrz FILM) . Wierzch udekorować owocami i posypać pistacjami.
15. Tort wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Udanych wypieków:)
Chciałam zapytać jakiej śmietanki 36% Pani używa i czy jogurt naturalny może być jogurtem greckim do tego kremu?
tak może być grecki, śmietanki teraz łaciatej, pozdrawiam
Tort pyszny. Jak ktoś nie chce bardzo słodkiego to ten się nadaje. Jedyne co zmieniłam to to, że piekłam ciasto całe, w jednej foremce bo nie mam dwóch takich samych. Nie wiem czemu w przepisie jest na dwie. Porównałam ten przepis z Pani przepisem na tort truskawkowo- bananowy bo zastanawiałam się czy nie zrobić odrobinę większego. Różni się głównie 1 jajkiem i 20 g mąki, ale jest na formę 23, a ten 21-22. Tam idzie na jedną blaszkę. Robiłam w 21 i wyszedł super. Równy i nie opadł.
Witam, upiekłam biszkopt z Pani przepisu podzielony na 2 części 1/3 i 2/3 jak w przepisie. Niestety czas pieczenia, który Pani podaje jest zdecydowanie za długi, ciasto mi się spieklo, a było pieczone tylko 35 minut. Myślę, że 40-45 minut piekło by się to ciasto w jednej wysokiej blaszce, a nie dzielone na dwie. Proszę o poprawienie tego w przepisie. Pozdrawiam.
Na jakie fi wystarcza krem z Pani przepisu na jedno przełożenie?
Witam, czy mogę tą masę połączyć z frużeliną wiśniową?
myślę, że tak, pozdrawiam