Pleśniak

Na specjalne życzenie paru czytelniczek pyszny pleśniak. Ciasto na kruchym spodzie z owocami i bakaliami. Górę wieńczy piana z białek i kruszonka. Smaczne, wilgotne ciasto, którego nazwa jest, jak dla mnie, trochę krzywdząca:). Jeśli chodzi o przygotowanie, to nie jest trudne, ale zajmie trochę czasu, na pewno nie należy do szybkich ciast. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazety „Poradnik Domowy”).

Pleśniak

Pleśniak
Składniki:
Ciasto:
500g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru wanilinowego
5 łyżek cukru pudru
260g zimnego masła
5 żółtek
2 łyżki kakao
1-2 łyżki gęstej śmietany
Nadzienie:
4-5 łyżek gęstej konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki
1 i 1/2kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
50g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
100g drobno poszatkowanych orzechów (użyłam laskowych)
Piana:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku bez cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesianym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

2. Dodać posiekane masło, żółtka i szybko zagnieść rękoma ciasto.

3. Ciasto podzielić na 3 części, jedną trochę większą i dwie równe.

4. Większe ciasto odłożyć, a do jednego mniejszego dodać śmietanę i kakao, zagnieść na gładkie ciasto. Dwa mniejsze ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać i odstawić.

6. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia (wcześniej blaszkę można posmarować masłem, wtedy papier lepiej przylega) i cienko wylepić ją odłożoną większą porcją ciasta.

7. Ciasto równomiernie posmarować gęstą konfiturą lub dżemem. Następnie posypać poszatkowanymi orzechami.

8. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do nich cukier puder i budyń. Mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

9. Jabłka bardzo dobrze osączyć z soku (jabłka nie mogą pływać w soku). Dodać do nich cynamon, rodzynki i wymieszać. Rozłożyć je na orzechach.

10. Z zamrażalnika wyciągnąć ciasta. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć ciemne ciasto i równomiernie rozprowadzić je na jabłkach w blaszce. Następnie przykryć je pianą z białek.

11. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami jasne ciasto i posypać nim pianę z białek. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

12. Podawać przestygnięte, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Pleśniak

Print Friendly, PDF & Email

77 komentarzy do “Pleśniak”

  1. och, pleśniak to pleśniak, nie może mieć innej nazwy, gdyby tak było – nie znalazłabym go tu, u Ciebie 🤍
    pamiętam to ciasto z rodzinnego domu mojej mamy, piekła je babcia – dziś już żadna z nich go dla mnie nie upiecze, zatem ja upiekę je dla nich ❤️
    …postaram się by moje dzieci chciały je kiedyś upiec dla mnie 🥰
    przypomniałaś mi niby zwykłe wspomnienia, lecz tak cudownie pachnące i tak ciepło ukryte w sercu – dziękuje za przepis, dziękuje za natchnienie 💐

    Odpowiedz
  2. Kochane kobietki🙋Ten pleśniak jest bardzo zmodyfikowany. Stary przepis jest łatwiejszy i bez jabłek. Masła można dać kostkę 200gr. Jajek 4. Cukier może być drobny zamiast pudru. Kiedyś dżemy były rarytasem ale powidła śliwkowe zawsze były. Teraz można każdy ale kwaskowy. To ciasto zawsze wychodzi. Pomińcie jabłka. To nie ma być szarlotka tylko pleśniak 🤦

    Odpowiedz
  3. Poznałam to ciasto kilka lat temu u teściowej. Obecnie robię je z innego przepisu, modyfikując dżem, owoce w zależności od sezonu. Do bezy można dodać budyń lub kisiel, wtedy mamy różne kolory bezy. Ciasto proste i smaczne. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. W tym cieście nie powinno być nic laktozowego. Ani śmietany, ani mleka. A tu jest śmietana nie wiem po co. Wiem, bo jestem uczulona i to jest jedyne ciasto z cukierni, które bez problemu mogę jeść bez modyfikacji w przepisie. Dodatkowo nie ma tego zielonego charakterystycznego koloru pleśni.

    Odpowiedz
  5. Zgadzam się że ,ciut mało słodkie ale ciasto przepyszne .Wprowadziłem pewne zmiany takie jak – więcej cukru ,dobrze wysmażone jabłka( 700 g) więcej orzechów .Wtedy ciasto wychodzi idealne.

    Odpowiedz
  6. :) Nazwa nie jest krzywdząca, bo prawdziwy pleśniak, powinien mieć białko takie gdy w połączeniu z ciastem kakaowym i startym ciastem wierzchnim powinno wyglądać jak pleśń :))) pleśniak to moje ulubione ciasto i tak dobrze zrobione widziałam może z 4 razy w życiu ;) mi osobiście nie wyszedł tak pięknie :D ale jest przepyszne! także aż tak bardzo nie dbałam o wygląd :D

    Odpowiedz
  7. Wogole nie slodki to prawda , cukier puder nalezy ilosc zwiekszyc . Za duzo tluszczu jest za kruchy i nie mozna go pokroic bo sie kruszy wystarczylo by 200g masla a nie 260 korcze zla jestem drugi przepis i do niczego wyszedl. Szkoda tylko pracy i materialu. Juz nie pieke wiecej z tego portalu.

    Odpowiedz
    • Nie zgadzam siezupelnie z pani opinia. Slodyczy dodaje beza i dzem. Co do kruchosci, jest idealne, moze popelnia pani blad i wyrabia ciasto zbyt dlugo.
      Ja osobiscie nigdy sie nie zawiodlam, ciasta z tego portalu wychodza idealnie i sa pyszne.

      Odpowiedz
    • Bo trzeba uważnie czytać. JEST CUKIER
      3 łyżeczki cukru wanilinowego
      5 łyżek cukru pudru

      ………….
      Ciasto:
      1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesianym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

      Odpowiedz
  8. Witam, czy zamiast jablek moge uzyc w tym przepisie swiezej czarnej porzeczki? Jak z nia postepowac aby nie puscila soku. Dziekuje :)

    Odpowiedz
    • Witam. Gdy po raz pierwszy zrobiłam ciasto z tego przepisu nie mogłam uwierzyć że jest tak pyszne. Robiłam je już kilka razy. Ostatnio gdy miałam ochotę na makowiec postanowiłam zrobić go właśnie używając tego przepisu. Jabłka zastąpiłam tylko makiem z puszki do którego dodałam tylko 2 łyżki kaszy mannej. Ciasto wyszło genialnie. Górę polałam lukrem. Myślę że ten przepis można zrobić z każdym owocem.

      Odpowiedz
  9. Witam,
    Bede robic po raz kolejny pleśniaka z Pani strony, jest pyszny! :) Tym razem ciasto zagniote dzien wczesniej. Prosze podpowiedzieć co zrobic z białkami? Czy mogą postać w lodowce 1,5 doby?

    Odpowiedz
  10. Zrobiłam, wyszedł i jest przepyszny.Troszkę tylko zmodyfikowałam nie ścierając jabłek na tarce tylko pokroiłam na kawałki.POLECAM !!! :D Mam plan żeby przerobić wszystkie przepisy z Pani strony.

    Odpowiedz
  11. Klasyka..tym razem wg Twojego przepisu wyszło idealnie-zmieniłam tylko nadzienie-miałam mrożoną aronię i ją wykorzystałam-dół posmarowałam zalegającym w lodówce dżemem jagodowym,na to podprażone orzechy ,rodzynki nasączone amaretto i na górę owoce aronii(nie żałowałam ich, dałam więcej niż 500g), ale nie rozmrożone-niebo w buzi!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz
  12. Wygląda tak apetycznie, a ja na nieszczęście jestem na diecie! Pamięta te ciasto z dzieciństwa i jest to ulubione mojej mamy. Muszę powiedzieć Ci, że robisz piękne zdjęcia. I ta mnogość gadżetów i akcesoriów do zdjęć robi imponujące wrażenie :D Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  13. Witam :-) Chcąc pozbyć się nieco jabłek szukałam w internecie przepisów z ich udziałem. Gdy już zdecydowałam się na pleśniaka okazało się, że większość przepisów jest taka sama i tylko ten jeden różnił się od reszty ze względu na dodatek dżemu, orzechów i rodzynek. Upiekłam go w nocy a dzisiaj w pracy koleżanki zajadały z prawdziwym zadowoleniem. Tylko piana z białek opadła w pieczeniu ale widzę, że ten na zdjęciu też nie ma wysokiej więc chyba tak musi być.
    Dziękuję za wspaniały przepis!!!

    Odpowiedz
  14. Witam. Właśnie upiekłam pleśniaka wg tego przepisu tylko na ciut większej blaszce, ale i tak wyszedł bardzo dobry. Proporcji nie zmieniałam. Będę tu częściej zaglądać, bo przepisy są super. Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  15. Witam:) Ciasto wygląda baaaardzo smakowicie. Planuję je zrobić na święta. Raz w życiu piekłam pleśniaka, z przepisu mojej mamy, ale bez jabłek i orzechów. Teraz spróbuję to zrobić. Mam jednak blaszkę o wymiarach 25 x 30. Czy w związku z tym zmniejszyć proporcje, lub zmniejszyć którąś warstwę czy wyjdzie po prostu wyższe…? Dziękuję

    Odpowiedz
  16. Piekę to ciasto od dawna z przepisu mamy :) Nieco inne proporcje i u nas to „Sękacz” , ale babcia mojego męża również ma swoją nazwę i „Pleśniaka” określa „Kruszańcem” Bez względu na nazwe jest to jeden z moich ulubionych wypieków , idealny jak spodziewamy się gości, bo osobiście nie znam osoby , której by nie smakował :D Wygląda i pachnie wspaniale :)

    Odpowiedz
  17. Przed wieloma laty moja mama dostała ten przepis od sąsiadki pod nazwą ciasto FUGA :) po latach skapnęłam się że pleśniak to to samo ciasto :) Czemu pleśniak ? pewnie przez warstwę białek, przypominającą pleśń :) Ciasto jest pyszne. Nie jadłam go z dobre 25 lat. Właśnie chciałam go dzisiaj upiec, dlatego znalazłam się na tej stronie.

    Odpowiedz
  18. Przepis super, myślałam że doniosę do pracy i w końcu ktos mi uwierzy że potrafie piec, ale nie dało rady, całe ciato zniknęło w weekend. Zachowam sobie ten przepis i zrobię ponownie. POLECAM.

    Odpowiedz
  19. Piekłam na rocznicę ślubu. Niby taki prosty przepis i znany, a mega pyszny. Uratował sytuację, bo inny „wymyślny” placek okazał się porażką. Polecam.

    Odpowiedz
  20. Piekłam jakiekolwiek ciasto ostatnio 25 lat temu. Dziś zrobiłam znany mi sprzed lat „pleśniak” . Wyszedł cudownie. Przepis doskonały! To mnie zachęciło i będę korzystać z innych przepisów. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  21. Ania i Milka – bardzo dziękuję, cieszę się, że ciasto smakowało:), pozdrawiam serdecznie i udanej niedzieli

    Odpowiedz
  22. Zrobiłam dzisiaj pleśniaczka z tego przepisu, zamieniając jednak jabłka na podduszony rabarbar. Muszę przyznać, że pychota. Mam w domu inny przepis na to ciasto, ale to mi zdecydowanie lepiej smakuje i ponadto do ciasta nie wsiąka tak bardzo sok z owoców.
    Polecam gorąco!

    Odpowiedz
  23. Zrobilam i wyszlo rewelacyjnie!!! Identyczne jak na Twoich zdejciach. Zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze ciasto lepsze jest na drugi dzien ale tak zazwyczaj jest tez z jablecznikiem. Uwielbiam Twoje przepisy i mam zamiar wyprobowac kazdy jeden :)) Pozdrawiam serdecznie i gratuluje swietnej stronki.
    Dzieki !!! :)

    Odpowiedz
  24. Spokojnie, po prostu było kruche, ale zauważyłam, że po 2-3 dniach ciasto jest o wiele lepsze- cała mega kruchość spodu znikła! Ja się nie zraziłam i na pewno do niego wrócę!

    Odpowiedz
  25. Miałam podobnie co @Agnieszka wyżej, ciasto się troszkę rozpadało :( Ale i tak w smaku wyszło dobre, kolejnym razem nie będę odsączać jabłek, wolę jednak bardziej wilgotne ciasto.

    Odpowiedz
  26. A wiec placek jest super smaczny, Polecam przepis, na pewno wyjdzie:) Co prawda chyba przez to ze nie dodalam orzechow i rodzynek troche mi sie rozpada u dolu ale nie wplywa to w zadnym stopniu na jego smak ktory jest wprost wysmienity!

    Odpowiedz
  27. Dzis zamierzam zobic to ciasto, gdyz wyglada bardzo smakowicie :) nie mam smietany wiec zamiast niej uzyje jogurtu naturalnego, zamiast cytryny kwasku cytrynowego :) nie dodam orzechow i rodzynek bo tez ich nie mam :) jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie – po upieczeniu dam znac czy bylo dobre. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  28. Uwielbiam wręcz to ciasto, smak dzieciństwa! :) I u mnie w domu ZAWSZE był to właśnie pleśniak – nie żaden skubaniec czy styropian czy jeszcze okropniejsza nazwa… :> Pleśniak. Przepyszny ;) Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz