Pleśniak

Na specjalne życzenie paru czytelniczek pyszny pleśniak. Ciasto na kruchym spodzie z owocami i bakaliami. Górę wieńczy piana z białek i kruszonka. Smaczne, wilgotne ciasto, którego nazwa jest, jak dla mnie, trochę krzywdząca:). Jeśli chodzi o przygotowanie, to nie jest trudne, ale zajmie trochę czasu, na pewno nie należy do szybkich ciast. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazety „Poradnik Domowy”).

Pleśniak

Pleśniak
Składniki:
Ciasto:
500g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru wanilinowego
5 łyżek cukru pudru
260g zimnego masła
5 żółtek
2 łyżki kakao
1-2 łyżki gęstej śmietany
Nadzienie:
4-5 łyżek gęstej konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki
1 i 1/2kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
50g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
100g drobno poszatkowanych orzechów (użyłam laskowych)
Piana:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku bez cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesianym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

2. Dodać posiekane masło, żółtka i szybko zagnieść rękoma ciasto.

3. Ciasto podzielić na 3 części, jedną trochę większą i dwie równe.

4. Większe ciasto odłożyć, a do jednego mniejszego dodać śmietanę i kakao, zagnieść na gładkie ciasto. Dwa mniejsze ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać i odstawić.

6. Piekarnik nastawić na 190oC na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia (wcześniej blaszkę można posmarować masłem, wtedy papier lepiej przylega) i cienko wylepić ją odłożoną większą porcją ciasta.

7. Ciasto równomiernie posmarować gęstą konfiturą lub dżemem. Następnie posypać poszatkowanymi orzechami.

8. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do nich cukier puder i budyń. Mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

9. Jabłka bardzo dobrze osączyć z soku (jabłka nie mogą pływać w soku). Dodać do nich cynamon, rodzynki i wymieszać. Rozłożyć je na orzechach.

10. Z zamrażalnika wyciągnąć ciasta. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć ciemne ciasto i równomiernie rozprowadzić je na jabłkach w blaszce. Następnie przykryć je pianą z białek.

11. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami jasne ciasto i posypać nim pianę z białek. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

12. Podawać przestygnięte, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Pleśniak

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

65 komentarzy do wpisu „Pleśniak”

  1. Zrobiłam, wyszedł i jest przepyszny.Troszkę tylko zmodyfikowałam nie ścierając jabłek na tarce tylko pokroiłam na kawałki.POLECAM !!! :D Mam plan żeby przerobić wszystkie przepisy z Pani strony.

  2. Witam,
    Bede robic po raz kolejny pleśniaka z Pani strony, jest pyszny! :) Tym razem ciasto zagniote dzien wczesniej. Prosze podpowiedzieć co zrobic z białkami? Czy mogą postać w lodowce 1,5 doby?

  3. Witam, czy zamiast jablek moge uzyc w tym przepisie swiezej czarnej porzeczki? Jak z nia postepowac aby nie puscila soku. Dziekuje :)

    • Witam. Gdy po raz pierwszy zrobiłam ciasto z tego przepisu nie mogłam uwierzyć że jest tak pyszne. Robiłam je już kilka razy. Ostatnio gdy miałam ochotę na makowiec postanowiłam zrobić go właśnie używając tego przepisu. Jabłka zastąpiłam tylko makiem z puszki do którego dodałam tylko 2 łyżki kaszy mannej. Ciasto wyszło genialnie. Górę polałam lukrem. Myślę że ten przepis można zrobić z każdym owocem.

    • Bo trzeba uważnie czytać. JEST CUKIER
      3 łyżeczki cukru wanilinowego
      5 łyżek cukru pudru

      ………….
      Ciasto:
      1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesianym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

  4. Wogole nie slodki to prawda , cukier puder nalezy ilosc zwiekszyc . Za duzo tluszczu jest za kruchy i nie mozna go pokroic bo sie kruszy wystarczylo by 200g masla a nie 260 korcze zla jestem drugi przepis i do niczego wyszedl. Szkoda tylko pracy i materialu. Juz nie pieke wiecej z tego portalu.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.