Tort kokosowy

Tort kokosowy – Smaczny, lekki, wilgotny tort. Bardzo kokosowy, delikatny, nie za słodki. W pomieszczeniu, w którym stał, ładnie pachniało kokosowo. Masa, którą wykańczamy tort jest lekko cytrynowa, co przełamuje smak ciasta i sprawia, że jest bardziej orzeźwiające. Uważam, że tort nie jest trudny, tylko dokładnie rozpisałam jego przygotowanie, stąd długość przepisu:). Bardzo polecam, przepis autorski.

Tort kokosowy

Tort kokosowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
160g przesianej mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
Środek:
2/3 szklanki zaparzonej, słabej czarnej herbaty bez cukru (użyłam herbaty earl grey)
1 puszka mleczka kokosowego 400ml
60g wiórków kokosowych
2-3 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
Wykończenie:
250g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
80-100g wiórków kokosowych naturalnie suszonych (możemy też użyć zwykłych, drobnych)

Biszkopt:
1. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, mają się ładnie przyrumienić (uważać, żeby nie przypalić). Odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodać połowę cukru pudru, mieszać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

4. W drugiej misce utrzeć żółtka z resztą cukru pudru (ucierać przez około 5minut, mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

5. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką i w 3 partiach dodać do piany z jajek, mieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 45-50 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

7. Biszkopt ostrożnie wyjąć z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy) i przekroić dwa razy w poziomie (otrzymamy 3 biszkopty).

Środek:
8. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki wody), odstawiać do przestygnięcia, aż będzie letnia.

9. Wiórki kokosowe zmielić w blenderze.

10. Mleczko kokosowe przelać do miski i przez chwilę ubijać je mikserem, aż się spieni. Dodać do niego żelatynę, wymieszać.

11. Kiedy mleczko zacznie gęstnieć, ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Połączyć ją z mleczkiem i zmielonymi wiórkami kokosowymi, wymieszać łyżką.

12. Do tortownicy włożyć jeden biszkopt (zamknąć obręcz). Nasączyć go połową herbaty.
Odłożyć 5 łyżek masy kokosowej, a z pozostałej połowę wyłożyć na nasączony biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć go resztą herbaty i wyłożyć resztę kokosowej masy. Przykryć ostatnim biszkoptem i posmarować go odłożonymi wcześniej 5 łyżkami masy kokosowej. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Wykończenie:
13. Serek rozmieszać z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i skórką z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę i połączyć z serkiem (można to zrobić mikserem ustawionym na najniższe obroty). Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Gotową masą posmarować boki i wierzch ciasta. Następnie obłożyć ciasto wiórkami kokosowymi, lekko dociskając je do masy. Ciasto można jeszcze na parę godzin odstawić w chłodne miejsce.

Udanych wypieków:)

Tort kokosowy

Tort kokosowy

Print Friendly, PDF & Email

130 komentarzy do “Tort kokosowy”

  1. Biszkopt opadł prawie na połowe…może tym że ubiłem białka, potem dodawałem cukier aż na lśniącą piane i potem po jednym żółtku? Było bardzo puchate i ładne ale po 15 minutach pieczenia upadło..🙁

    Odpowiedz
  2. Witam Pani Natalio. Robiłam według przepisu za pierwszym razem wyszedł idealny, drugim razem opadł i tym razem jak piekę też w czasie pieczenia zapadł się robię wszystko wdłg przepisu. Pani Natalio jaka może być przyczyna?

    Odpowiedz
  3. dobry wieczór, a pytanie mam o drobną modyfikację – czy można wykorzystać biszkopt (właśnie z tego przepisu), ale nie dawać wiórków kokosowych, a np. 1-2 łyżki kakao? żeby wyszedł ciemny kakaowy biszkopt. czy wtedy inne składniki z części na biszkopt bez zmian, czy coś trzeba zmienić? Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  4. No Jutro wykonam torcik , pod wieczór zrobię biszkopt a rano go udekoruje super pomysł , mam nadzieję że się uda . idealny jest na 6 urodzinki mojego syna . A na wieżk dołącze kuleczki rafaello i lekkie napisy i ozdobki zwierzatek . Pozdawiam

    Odpowiedz
  5. Tort skonsumowany, bardzo przyjemny w smaku! Mleczko kokosowe miałam jakieś słabe (wodniste, z wiórkami) więc zblendowałam, żelatyna zrobiła swoje i wszystko wyszło super! Na pierwszym blacie zalałam świeże maliny dla przełamania smaku. Godny polecenia przepis!!!

    Odpowiedz
  6. Właśnie przymierzam się do zrobienia tego tortu ( już kolejnego z Pani przepisów) i zastanawiam się jaki rozmiar jajek, M czy L? Mieszkam za granicą i nie wiem pod jaką nazwą występuje tutaj mleczko kokosowe. Coconut liquid czy coconut cream. Intuicja podpowiada mi żeby użyć cream. Co Pani o tym sądzi? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  7. Czy coś się stanie, jeśli mascarpone połączę ze śnieżką zamiast z kremówką?Bo mam taki plan.Kremówkę mam oczywiście,ale chciałam uzyskać lżejszą wersję.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz