Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem

Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem – Nowy, pyszny torcik bez pieczenia w Małej Cukierence. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wygląda apetycznie i ciekawie z paseczkami bo bokach. Jest dosyć słodki, bogaty, więc ciasto dla prawdziwych łasuchów. Wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Torcik jest kremowy, wilgotny, aromatyczny, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem

Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem
Składniki:
około 240g kakaowych herbatników
60-70ml mleka
Krem ze słonecznikiem:
250g masła w temperaturze pokojowej
1 puszka masy krówkowej (kajmaku; około 450g) w temperaturze pokojowej
180g łuskanego słonecznika
Krem śmietanowo – kokosowy:
700ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
250g serka mascarpone
70g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
1 fix do śmietany
90g wiórków kokosowych

Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem

Krem ze słonecznikiem:
1. Słonecznik wsypać na suchą patelnię i podgrzewać go, od czasu do czasu mieszając, aż się przyrumieni i zacznie ładnie pachnieć (należy uważać, aby go nie przypalić).
Przesypać go na talerz i odstawić do całkowitego ostudzenia.

2. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w dwóch partiach dodać 400g masy krówkowej (pozostałą masą udekorujemy wierzch tortu), po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

3. Następnie do kremu dodać 3/4 uprażonego słonecznika, krótko wymieszać mikserem.

Krem śmietanowo – kokosowy:
4. Do śmietanki dodać serek, fix, cukier z wanilią, cukier puder i ubić, patrz FILM.

5. Odłożyć około 230-250g kremu i do pozostałego dodać wiórki kokosowe, wymieszać szpatułką.

Składanie ciasta:
6. Tortownicę o średnicy 23cm (lub 22cm z folią rantową o wysokości 8cm) wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie ułożyć warstwę herbatników i delikatnie z wierzchu nasączyć je mlekiem, patrz FILM. Na wierzch wyłożyć 1/3 kokosowego kremu, wyrównać.

7. Na kremie ułożyć kolejną warstwę herbatników i znów je nasączyć. Wyłożyć połowę kremu ze słonecznikiem, wyrównać. Znów ułożyć herbatniki i je nasączyć. Wyłożyć połowę pozostałego kokosowego kremu, wyrównać. Ułożyć herbatniki, nasączyć i wyłożyć pozostały krem ze słonecznikiem. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników, nasączyć je i wyłożyć pozostały kokosowy krem, wyrównać.

8. Odłożony krem 230g przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki Wilton 6B), patrz FILM i na torcie zrobić ozdobne rozetki.

9. Pozostałą masę krówkową rozmieszać energicznie łyżeczką, aby stała się gładka i ozdobić nią wierzch ciasta, robiąc esy – floresy. Można przy pomocy łyżeczki lub tak jak ja przełożyć masę do małego foliowego woreczka, odciąć brzeg i masę krówkową wycisnąć na ciasto. Na koniec torcik posypać pozostałym, uprażonym słonecznikiem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

10. Dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i położyć na paterze.

Smacznego! :)

Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do “Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem”

Dodaj komentarz