Zapraszam na obiecany tort czekoladowo – pomarańczowy. Bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Pełno w nim czekolady, która fanatycznie smakuje z pomarańczą, lubię robić ten tort. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Przygotowałam biszkopt z 5 jajek, co może niektórym wydać się za dużo, ale po dodaniu skórki pomarańczowej i czekolady piana z jajek opada, więc jeśli chcemy spokojnie przeciąć biszkopt dwa razy, radzę go zrobić z 5 jajek.
Tort jest bardzo smaczny i możemy go również nasączyć alkoholem. Możemy ozdobić go dowolnie, na pewno będzie hitem przyjęcia. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort czekoladowo – pomarańczowy
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
150g cukru
skórka starta z jednej pomarańczy
50g zmielonej, gorzkiej czekolady
Do nasączenia
250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 łyżki cukru
Środek:
4 łyżki konfitury pomarańczowej
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
300g śmietanki kremówki 36%
Wierzch i boki – ganache:
100g mlecznej czekolady
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
350g śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
100g masła w temperaturze pokojowej
1-2 łyżki spirytusu lub likieru pomarańczowego (można pominąć)
czekoladki, bezy i maliny do ozdoby
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać skórką z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy (patrz FILM). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
Do nasączenia:
6. Sok pomarańczowy przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Środek:
7. Czekoladę rozpić na parze lub w mikrofali. Odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na jednolitą masę (patrz FILM).
9. Biszkopt w blaszce nasączyć 1/3 ponczu i posmarować konfiturą. Na wierzch wyłożyć połowę czekoladowego kremu, wyrównać. Położyć drugą część biszkoptu, nasączyć i posmarować konfiturą. Wyłożyć resztę czekoladowego kremu. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu, nasączyć. Tort wstawić do lodówki.
Wierzch i boki – ganache:
10. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać obie poszatkowane czekolady, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi, tylko nie gotować!). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia na około 1-2 godziny. Ganache ma być całkowicie ostygnięty, ale miękki, żeby można go było rozsmarować na torcie. Jeśli się zagapimy i masa nam za bardzo stwardnieje, proszę na sekundę włożyć ją do mikrofali i wymieszać.
11. Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz i postawić go na paterze (patrz FILM). Tort posmarować pierwszą warstwą ganache’u (patrz film) i wstawić go do lodówki na około 10-15 minut.
12. Tort po wyjęciu z lodówki posmarować drugą warstwą ganache’u (patrz FILM) i wyrównać go szpatułkami. Pod koniec maczałam szpatułki w gorącej wodzie, żeby były ciepłe i lepiej można było wyrównać tort.
13. Masło utrzeć, ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać resztki ganache’u i dokładnie wymieszać (patrz FILM), żeby krem nie był mdły, można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobić nim wierzch ciasta.
14. Na kremie poukładać czekoladki, bezy i maliny.
Udanych wypieków :)
Ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Tort Wspaniały!
Robiłam już truskawkowy, cytrynowy i czekoladowy z bananami z Pani przepisu – wszystkie pyszne – ale ten jest wybitny. Polecam :-)
myślę, że środek też razy 2 a wierzch i boki może razy 1/2 powinno wystarczyć spokojnie, pozdrawiam
Będę piekła ten tort na 28 cm tortownicy. Mysle ze biszkopt musi byc z podwójnymi skladnikami , jakich proporcji użyć w środku i ganache?
tak można, co Pani woli może być spirytus, pozdrawiam
Witam. Chciałabym się dowiedzieć, czy sok do nasączenia mogę wymieszać z alkoholem, jeśli tak, to z jakim. Spirytus, wódka? Bardziej proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
nie musi Pani robić tego masła, to tylko do ozdoby, pozdrawiam
czy jeśli nie ma sie woreczka z metalową koncuwką to je sy sens rbić to masło.
P.S. tort piękny pozdrawiam
Ogromnie się cieszę i gratulację, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam z półtorej i porcji i jednej pomarańczy. Wyszedł rewelacyjnie, wszystkim bardzo smakował. Bardzo serdecznie polecam! ^^
dziękuję, czekoladki kupiłam z Karmello, pozdrawiam serdecznie
Matko, tort wygląda niesamowicie ! Twoje wypieki są po prostu wspaniałe. Zawsze podziwiam Twoją pomysłowość, a ten Tort przy najbliższej okazji chętnie wypróbuje. Tylko powiedz mi skąd masz takie śliczne czekoladki ? Te czekoladowe łezki i serduszka we wszystkich kolorach wyglądają na Twoim torcie obłędnie ! :)
myślę, że nie będzie zakalca, ale proszę dać tylko skórkę z 1 pomarańczy, pozdrawiam
Mam pytanko! Czy jeśli chcę zrobić ten biszkopt na ciut większej tortownicy (25cm) to mogę zrobić z półtorej i porcji? i czy nie będzie wtedy żadnego zakalca? Proszę o szybką odpowiedź, bo zaraz zabieram się za pieczenie ^^
Pomarancz i czekolada ~to cudowne polaczenie, uwielbiam :) napewno zrobie wkrotce