Bardzo smaczny, lekki tort cytrynowy z bitą śmietaną. Na stałe zagości w moim repertuarze. Biszkopt jest puszysty i wystarczająco wilgotny. Polecam nasączyć go cytrynowym likierem. Całość delikatna, orzeźwiająca, nie za słodka, tort rozpływa się w ustach. Krem jest przygotowany w dość interesujący sposób. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Edyty Czarny, za który bardzo dziękuję, oczywiście go zmodyfikowałam:), ale podstawy zostały. Bardzo polecam…
Tort cytrynowy
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego
1 płaska łyżeczka proszku (niekoniecznie)
Krem:
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
130g cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
fix do śmietany (niekoniecznie)
Do nasączenia:
3/4 szklanki cytrynowego likieru Limoncello (można zastąpić posłodzoną herbatą z cytryną lub posłodzoną wodą z sokiem z cytryny)
Wierzch i boki:
600g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki likieru Limoncello
2 łyżki soku z cytryny
fix do śmietany
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
żółty barwnik spożywczy
żółta posypka cukrowa
wiórki białej czekolady
Krem:
1. Sok cytrynowy dopełnić wodą do 130ml. Dodać cukier i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Dodać ją do soku cytrynowego i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać, powstanie rzadki kisiel. Kisiel zakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, następnie wstawić go do lodówki na całą noc.
Biszkopt:
2. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
5. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem i delikatnie wymieszać łyżką.
6. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.
Krem:
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno (można z fixem) i dodać cytrynowy kisiel, dokładnie wymieszać.
9. Jeden krążek ciasta położyć na paterze i nasączyć go 1/3 likieru. Nałożyć na niego 1/3 kremu, wyrównać i położyć drugi krążek ciasta. Nasączyć go likierem i nałożyć połowę pozostałego kremu. Na wierzch nałożyć trzeci krążek ciasta.
10. Ostatni krążek ciasta nasączyć likierem, posmarować jego wierzch i boki tortu pozostałym kremem, będzie to cienka warstwa. Tort odstawić w chłodne miejsce na parę godzin (ja odstawiłam na całą noc).
Wierzch i boki:
11. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać niewielką ilością zimnej wody (około 3 łyżki) i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Dodać 2 łyżki soku z cytryny i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia.
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać likier wymieszać. Do żelatyny dodać 1 kopiastą łyżkę śmietanki i rozmieszać. Następnie wlać ją do pozostałej ubitej śmietany i dokładnie wymieszać.
13. Odłożyć około 4-5 łyżek śmietany, do pozostałej dodać żółty barwnik spożywczy, wymieszać.
Gotowym żółtym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Odłożoną śmietanę (białą) przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (końcówka Wilton 22) i zrobić na wierzchu tortu białe rozetki. Pozostały żółty krem przełożyć również do woreczka z metalową końcówką (Wilton 2A) i wycisnąć żółte rozetki (kuleczki). Tort ozdobić żółtą posypką cukrową i posypać wiórkami białej czekolady.
Tort cytrynowy przechowywać w chłodnym miejscu.
Udanych wypieków:)
Czy do masy można dodać serek mascarpone zamiast fixa?
nie jestem pewna czy nie popłynie, pozdrawiam
Nie popłynie, dodaję serek zamuas fixa… nie lubię chemii w torcie
Dzień dobry ;) chciałam zapytać, czy tego torta można zrobić dzień wcześniej i czy to masa wytrzyma.
tak wytrzyma, pozdrawiam
Po co tak bawic sie z biszkoptem..bialka ubic z cukrem,partiami dodac jajka i make..po wyjeciu rzucic z gory (tzw rzucany) zawsze sie udaje :D
Czy aromat cytrynowy można dodać do kremu, bo zapomniałam do ciasta?
tak można, pozdrawiam
A jak zrobić ten kisiel cytrynowy?
jest podane w przepisie, pozdrawiam
Najpierw trzeba wrócić do szkoły i nauczyć się czytać ;))
Witam, czy krem cytrynowy nadaje się również do dekoracji wierzchu i boków? I czy przekładając tort tym kremem można pod lub na krem położyć frużelinę truskawkową? Czy krem to wytrzyma i nie spłynie, czy lepiej usztywnić go żelatyną?
można dać frużelinę, myślę, że krem wytrzyma, jakbym miała nim dekorować wierzch i boki to dodałabym fix lub ze 2 łyżeczki żelatyny, pozdrawiam
Piekłam ten tort na urodziny Synka. Gościom bardzo smakował. Lekki, orzeźwiający ale nie kwaśny. Super.
Tort przepyszny, nie za słodki, lekko kwaskowaty. Bardzo łatwo się robi, tak ze początkujący miłośnik wypieków da sobie radę.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Kisiel musi być cała noc w lodówce?
nie musi, ale musi być zimny, jak śmietana, pozdrawiam
Pani Ola nie zrobiła dobrze Lemon curd , dlatego wyszła jej woda. Robiłam już ten krem jest fantastyczny.
tort jest wspaniały i jest nr 1 wśród moich domowych wypieków. Lekki, pyszny i łatwy w przygotowaniu. Moja mama za nim przepada.
pozdrawiam i dziękuje za wspaniały przepis
Czy likier Limoncello jest ważny w tym przepisie czy jak się go pominie to się nic wielkiego nie stanie???
można pominąć, pozdrawiam serdecznie
Już dwa razy robiłam ten tort i jest przepyszny i wszystkim gościom smakował. Polecam bo jest bardzo lekki.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Przepis na ten tort jest rewelacyjny. Zrobiłam go na urodziny męża i wszyscy się zajadali ze smakiem , bo przede wszystkim nie jest mdły ani za słodki. Już poprosili bym go zrobiła na następną rodzinną imprezę i pewnie tak uczynię. Na pewno jeszcze nie raz będę korzystała z Pani przepisów bo wiem od przyjaciółki która mi Pani stronę poleciła że wszystko wychodzi i jest przepyszne. Pozdrawiam
Beata
Ogromnie się cieszę :) bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
U mnie krem do tortu wyszedł jakiś rzadki :( dodałam do bitej śmietany ten kisiel no i bita śmietana przestała być bitą śmietaną :( na razie wstawiłam do lodówki wiec jutro zobaczę jak to wyszło… Ale jestem trochę załamana :( co mogło pójść nie tak?
mam nadzieję, ze się udało, pozdrawiam serdecznie