Marmurkowy Keks z Bakaliami i Czekoladą – Dzisiaj zapraszam na wspaniały keks marmurkowy z dużą ilością bakalii. Wierzch polałam białą czekoladą i ozdobiłam orzechami, suszonymi owocami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i pięknie pachnie, jest delikatnie pomarańczowe. Keks wygląda fantastycznie! Przepis powstał przy współpracy z marką Bakalland. Bardzo polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Marmurkowy Keks z Bakaliami i Czekoladą
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g miękkiego masła
50ml oleju
200g cukru
4 jajka
100ml + 2 łyżki mleka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1/2 pomarańczy
100g orzechów włoskich
50g orzechów laskowych
50g soczystej wiśni(można dać żurawinę lub rodzynki)
50g suszonej moreli
2 łyżki kakao bez cukru
Polewa:
150g białej czekolady
90-100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
bakalie do ozdoby
cukier puder do posypania
1. Orzechy posiekać, a morele pokroić na kawałeczki.
Obie mąki połączyć i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez 2 minuty.
3. Do maślanej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Z ostatnim, czwartym jajkiem dodać 2 łyżki wcześniej przygotowanej mąki i wlać olej, wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Na maślaną masę przesiać przygotowaną mąkę, krótko wymieszać i dodać 2 łyżki mleka, skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać bakalie i wymieszać szpatułką.
5. Ciasto podzielić na dwie części, jedna może być troszkę większa od drugiej. Do tej ciut mniejszej ilości ciasta dodać kakao i 100ml mleka, wymieszać mikserem do połączenia składników.
6. Do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia (papier ma wystawać poza blaszkę) na przemian nakładać ciemne i jasne ciasto (patrz FILM), wyrównać. Ciasto można jeszcze przeciąć dwa razy nożem (patrz FILM), aby uzyskać bardziej marmurkowy wzór.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ostygnięty keks ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia.
Połamaną białą czekoladę przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli śmietanka za szybko ostygnie i czekolada nie będzie chciała się roztopić, można jeszcze całość na chwilę wstawić do mikrofalówki lub podgrzać na parze).
Gotową polewę odstawić na około 15 – 30 minut do przestygnięcia, aż trochę zgęstnieje, od czasu do czasu mieszamy.
8. Gotową polewą ozdabiamy ciasto (patrz FILM), ja najpierw wylałam jedną warstwę polewy, a później drugą. Na wierzchu ciasta układamy bakalie i delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Świetnie wygląda ten keks z bakaliami. Pozdrawiam
Ile dni można trzymać po upieczeniu?
tak do tygodnia jakoś zawinięty lub schowany do pojemnika, żeby nie wysychał, pozdrawiam serdecznie
Przepis prosty, keks soczysty i zwarty, kroił się w plastry, rewelacja, wszyscy się zachwycali :)
Ciasto przepyszne!!!!!!!!! <3
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Keks oblędny! Coś wspaniałego! Na drugi dzień jeszcze lepszy! Dla mnie petarda a robiłam już wiele ciast…
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam
Witam wszystkich Zrobiłam ciasto jest smaczne.tylko przy krojeniu trochę się kruszyło.Dziekuje za kolejny fajny przepis.Zycze wszystkim udanych wypieków
Jestes prawdziwa mistrzynia tortow i ciast ucieranych :)
Gdzies miedzy checia zdrowego odzywiania wciaz we mnie istnieje amator cukiernictwa…
Dziś je upiekłam. Mistrzostwo świata! Na bank nie doczeka do Świąt ;)
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy na formę 34,5 x 15,5 też można wylać ciasto? Aktualnie nie mam skąd wziąć mniejszej formy.. Czy ewentualnie do takiej formy na ciasto zrobić 1.5 lub 2 masy?
pozdrawiam :)
witam, myślę, że z 1.5 to będzie za dużo wystarczy zwiększyć o 1/4 myślę, bo on jest wysoki w 25, więc na 30 też będzie ok, więc na 35 zwiększyłabym o 1/4 pozdrawiam
Jak smacznie wygląda, na pewno wypróbuję przepis, aczkolwiek zastanawia mnie czy można do środka dodać marcepan na wzór niemieckich keksów? pozdrawiam serdecznie!
hm… myślę, że powinno się udać, pozdrawiam serdecznie
Wygląda wspaniale ,wypróbuję myślę że się uda ,prosty.pozdrawiam.