Tort Bezowy z Malinami i Kawą

Tort Bezowy z Malinami i Kawą – W Małej Cukierence kolejny tort bezowy, tym razem z kawą i malinami. Jest pyszny, kwaskowaty od malin i wygląda pięknie. Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudny, blaty bezowe można upiec dzień wcześniej. Z wierzchu beza jest chrupiąca, a w środku delikatnie piankowa. Połączenie malin i kawy jest wspaniałe. Tort zniknął u mnie błyskawicznie :). Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort Bezowy z Malinami i Kawą

Tort Bezowy z Malinami i Kawą
Składniki:
Beza:
8 białek (moje ważyły 275g)
400g cukru
3/4 łyżki octu winnego białego lub jabłkowego (może być inny w jasnym kolorze)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (użyłam kawy bez granulek)
Krem:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% lub 30%
250g schłodzonego serka mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku, ja kremu już nie słodziłam)
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu
(ja użyłam pasty waniliowej i czystego ekstraktu wanilii)
1 fix do śmietany
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki likieru Baileys (niekoniecznie)
około 300-350g malin

Tort Bezowy z Malinami i Kawą

Bezy:
1. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 22cm (patrz FILM).

2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubijać mikserem, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Wtedy zacząć dodawać po łyżce cukier, mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Po dodaniu całego cukru ubijałam jeszcze mikserem przez około 10-12 minut, aż cukier całkowicie się rozpuścił.

3. Do piany z białek dodać ocet, mąkę ziemniaczaną, kawę i wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 30 sekund.

4. Połowę piany z białek wyłożyć na okrąg narysowany na papierze, wyrównać. Boki bezy można podnieść szpatułką lub nożem (patrz FILM). Na środku bezy łyżką zrobiłam małe wgłębienie.
Na drugi papier do pieczenia wyłożyć pozostałą pianę z białek, wyrównać (patrz FILM).

5. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Bezy suszyć w temperaturze 110°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 20-30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Ostygniętą bezę z wgłębieniem położyć na paterze.

Krem:
6. Śmietankę kremówkę ubić z fixem, wanilią i cukrem pudrem. Dodać do niej serek mascarpone, kawę, likier i wymieszać mikserem. Krem wymieszać jeszcze szpatułką, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

7. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Do większej ilości kremu dodać około 200-220g malin i wymieszać łyżką. Krem z malinami wyłożyć na blat bezowy z wgłębieniem, wyrównać. Wierzch przykryć drugim blatem bezowym. Na wierzch tortu bezowego, na sam środek wyłożyć pozostały krem, formują mały kopczyk i tort ozdobić malinami.
Tort od razu podawać, mnie najlepiej smakował jak postał około 30 minut i smaki trochę się przegryzły.

Udanych wypieków :)

Tort Bezowy z Malinami i Kawą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

31 komentarzy do “Tort Bezowy z Malinami i Kawą”

  1. Witam serdecznie, proszę o pomoc z bezą mam 2 problemy pękające boki – dziękuję za podpowiedź i sprawdzę pomysł z zagarnianiem szpatułką , 2 problem to na dolnej blaszce na krążku bezowym robi mi się taka skorupka, jak ją lekko nacisne zarywa się, nigdy nie robiłam tego zagłębienia w bezie co Pani, czy to pomoże na ten problem? Ostatnio dolny krążek miałam na górze tortu i jak go kroiłam to zarywał się, bardzo to utrudniało krojenie.

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam, ale niestety beza w środku nie dosuszyła się, tylko była mokra i piankowata. Na zewnątrz wyglądała pięknie, kruszyła się i była twarda, niestety po przekrojeniu mokra gąbka. Co mogło być powodem?

    Odpowiedz
    • moim zdaniem to była idealna beza do tortu, jeśli chce mieć Pani całą suchą to trzeba suszyć jeszcze przez około godzinę, pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. zrobiłam dla gości, wyszło przepyszne! Na pewno jeszcze zrobię i zostanę u Pani na dłużej! Przepisy Pani są bardzo precyzyjne ale nie skomplikowane :)

    Pozdrawiam i dziękuję :D

    Odpowiedz
  4. Upiekłam beze i niestety mi opadła i bardzo się kruszy. Wszystko robiłam tak jak pani w przepisie , gdzie mogłam popełnić błąd. A pani jest taka piękna

    Odpowiedz
  5. Czy można beze upiec dzień wcześniej przed podaniem i jak ja przechowywać żeby była dobra, kremem przełożyć dopiero przed samym podaniem?

    Odpowiedz
    • można dać sok z cytryny lub pominąć, w środku będzie beza bardziej sucha, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz