Ciasto z rabarbarem i kruszonką II

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – Dzisiaj kolejne, pyszne ciasto z rabarbarem. Uwielbiam to wiosenne warzywo :). Ciasto jest pyszne, wilgotne, z aromatyczną kruszonką. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Najlepiej smakuje delikatnie ciepłe ze szklanką mleka. Polecam…
Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem można znaleźć tutaj: „Ciasta z rabarbarem”.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
70g schłodzonego masła
130g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g ciemnego cukru
1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
170g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
270g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
400g rabarbaru
200ml maślanki
skórka starta z 1/2 cytryny

Kruszonka:
1. Do mąki dodać posiekane masło (można je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, patrz FILM), cukier, cynamon i rękoma zagnieść kruszonkę.

Ciasto:
2. Rabarbar pokroić na kawałeczki.

3. Do miski przełożyć masło dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Dodać skórkę z cytryny i maślankę, wymieszać mikserem do połączenia składników, proszę długo nie mieszać.

5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać rabarbar i posypać kruszonką (patrz FILM). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 60 minut (ciasto jest dosyć niskie, niedużo rośnie).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do wpisu „Ciasto z rabarbarem i kruszonką II

  1. Witam,czy mogę zastąpic maślankę jogurtem naturalnym? I z czym lepsze właśnie tego typu ciasta jogurt czy maślanką? Dziękuję.

Dodaj komentarz

.