Ciasto z rabarbarem i kruszonką – Dzisiaj kolejne, pyszne ciasto z rabarbarem. Uwielbiam to wiosenne warzywo :). Ciasto jest pyszne, wilgotne, z aromatyczną kruszonką. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Najlepiej smakuje delikatnie ciepłe ze szklanką mleka. Polecam…
Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem można znaleźć tutaj: „Ciasta z rabarbarem”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
70g schłodzonego masła
130g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g ciemnego cukru
1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
170g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
270g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
400g rabarbaru
200ml maślanki
skórka starta z 1/2 cytryny
Kruszonka:
1. Do mąki dodać posiekane masło (można je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, patrz FILM), cukier, cynamon i rękoma zagnieść kruszonkę.
Ciasto:
2. Rabarbar pokroić na kawałeczki.
3. Do miski przełożyć masło dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Dodać skórkę z cytryny i maślankę, wymieszać mikserem do połączenia składników, proszę długo nie mieszać.
5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać rabarbar i posypać kruszonką (patrz FILM). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut (ciasto jest dosyć niskie, niedużo rośnie).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Polecam, bardzo pyszne ciasto!!!
Witam,czy mogę zastąpic maślankę jogurtem naturalnym? I z czym lepsze właśnie tego typu ciasta jogurt czy maślanką? Dziękuję.
zawsze maślanka, może Pani zastąpić jogurtem, pozdrawiam
Czy zamiast maślanki moze byc mleko?
chyba tak, pozdrawiam
Smakowało bardzo. Już dzisiaj nie ma. Pozdrawiam
Narobiła mi Pani ochoty na ciasto z rabarbarem. Będę musiała upiec w weekend :)
Zapach i smak lata! :) Kupiłam ostatnio rabarbar po bardzo okazyjnej cenie i zrobiłam kompot – przesmaczny wyszedł! :)