Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym

Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym – Dzisiaj nowy, pyszny torcik z truskawkami bez pieczenia. Jest bardzo smaczny, kremowy, troszkę waniliowy, z dużą ilością truskawek, pięknie wygląda. Nie jest trudny w przygotowaniu. Będzie idealny na upały. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym

Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym
Składniki:
Spód:
150g herbatników
90g roztopionego, ostudzonego masła
1 łyżeczka kakao bez cukru
Krem:
250g serka mascarpone
150g naturalnego jogurtu
200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
70g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
15g żelatyny + 130ml wody
250g truskawek na mus umytych, bez szypułek
około 400g całych truskawek, bez szypułek do ułożenia na dnie blaszki
Do dekoracji:
około 7-8 truskawek
50g ciemnej czekolady (użyłam mlecznej i gorzkiej)
kolorowa posypka cukrowa

Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym

Spód:
1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować. Okruchy wsypać do miski, dodać roztopione masło, kakao i dokładnie wymieszać.

2. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie tylko dno, wyrównać i docisnąć.

Krem:
3. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. W międzyczasie przygotować mus truskawkowy. Do blendera przełożyć 250g truskawek i zmiksować na mus, odstawić.

4. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub w rondelku na gazie. Jeśli rozpuszczamy w mikrofalówce wkładamy ją na około 15-20 sekund wyciągamy i mieszamy, tak postępujemy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, patrz FILM (żelatyna ma być ciepła).
Jeśli na gazie wtedy napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.

Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym

5. Do czystej, suchej miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno.

6. Do drugiej miski przełożyć serek, dodać jogurt i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

7. Do musu truskawkowego dodać rozpuszczoną żelatynę (żelatyna ma być ciepła), krótko wymieszać. Następnie tak przygotowany mus dodać w 3 partiach do serka z jogurtem, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na koniec do kremu dodać ubitą śmietankę, wymieszać.

8. Na spód w blaszce wyłożyć cienką warstwę kremu, patrz FILM. Na wierzchu poukładać całe truskawki, zaczynając przy brzegu blaszki.
Na truskawki wylać pozostały krem, wyrównać i torcik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja wstawiłam na całą noc.

Dekoracja:
9. Dobrze schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i położyć na paterze.

10. Truskawki przepołowić. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. W czekoladzie maczać połówki truskawek (tak do połowy) i układać je na torcie, posypać posypką cukrową, patrz FILM.
Uwaga: Posypka cukrowa będzie się troszkę topiła na torcie, dlatego radzę dekoracje zrobić w dniu podawania ciasta.

Smacznego! :)

Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

17 komentarzy do “Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym”

    • W tym przepisie zalewamy żelatynę wodą w temperaturze pokojowej, taką zimną, bo ona ma napęcznieć i dopiero później ją rozpuszczamy, pozdrawiam

      Odpowiedz
  1. Chciałam bardzo serdecznie p.podziękować za wspaniałe przepisy.Kazdy przepis jest bardzo dokładnie omówiony, tak ze wszystkie wypieki sie udają.Jestem stałą pani uczennicą i wiele się nauczyłam z przepisów,choć sama tez /podobno smakowicie piekę dla rodziny i przyjaciół.Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry
    Właśnie dzisiaj zrobiłam ten torcik. Pyszny. Jest lekki, niesłodki bardzo dobry na takie gorące dni jak dzisiejszy. Wszystkim bardzo smakował i bardzo efektownie się prezentuje. Bardzo lubię Pani stronę. Dziękuję

    Odpowiedz

Dodaj komentarz