Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym

Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym – Dzisiaj nowy, pyszny torcik z truskawkami bez pieczenia. Jest bardzo smaczny, kremowy, troszkę waniliowy, z dużą ilością truskawek, pięknie wygląda. Nie jest trudny w przygotowaniu. Będzie idealny na upały. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym

Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym
Składniki:
Spód:
150g herbatników
90g roztopionego, ostudzonego masła
1 łyżeczka kakao bez cukru
Krem:
250g serka mascarpone
150g naturalnego jogurtu
200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
70g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
15g żelatyny + 130ml wody
250g truskawek na mus umytych, bez szypułek
około 400g całych truskawek, bez szypułek do ułożenia na dnie blaszki
Do dekoracji:
około 7-8 truskawek
50g ciemnej czekolady (użyłam mlecznej i gorzkiej)
kolorowa posypka cukrowa

Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym

Spód:
1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować. Okruchy wsypać do miski, dodać roztopione masło, kakao i dokładnie wymieszać.

2. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie tylko dno, wyrównać i docisnąć.

Krem:
3. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. W międzyczasie przygotować mus truskawkowy. Do blendera przełożyć 250g truskawek i zmiksować na mus, odstawić.

4. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub w rondelku na gazie. Jeśli rozpuszczamy w mikrofalówce wkładamy ją na około 15-20 sekund wyciągamy i mieszamy, tak postępujemy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, patrz FILM (żelatyna ma być ciepła).
Jeśli na gazie wtedy napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.

Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym

5. Do czystej, suchej miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno.

6. Do drugiej miski przełożyć serek, dodać jogurt i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

7. Do musu truskawkowego dodać rozpuszczoną żelatynę (żelatyna ma być ciepła), krótko wymieszać. Następnie tak przygotowany mus dodać w 3 partiach do serka z jogurtem, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na koniec do kremu dodać ubitą śmietankę, wymieszać.

8. Na spód w blaszce wyłożyć cienką warstwę kremu, patrz FILM. Na wierzchu poukładać całe truskawki, zaczynając przy brzegu blaszki.
Na truskawki wylać pozostały krem, wyrównać i torcik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja wstawiłam na całą noc.

Dekoracja:
9. Dobrze schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i położyć na paterze.

10. Truskawki przepołowić. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. W czekoladzie maczać połówki truskawek (tak do połowy) i układać je na torcie, posypać posypką cukrową, patrz FILM.
Uwaga: Posypka cukrowa będzie się troszkę topiła na torcie, dlatego radzę dekoracje zrobić w dniu podawania ciasta.

Smacznego! :)

Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

12 komentarzy do “Torcik bez pieczenia z truskawkami i musem truskawkowym”

  1. Dzień dobry
    Właśnie dzisiaj zrobiłam ten torcik. Pyszny. Jest lekki, niesłodki bardzo dobry na takie gorące dni jak dzisiejszy. Wszystkim bardzo smakował i bardzo efektownie się prezentuje. Bardzo lubię Pani stronę. Dziękuję

    Odpowiedz
  2. Chciałam bardzo serdecznie p.podziękować za wspaniałe przepisy.Kazdy przepis jest bardzo dokładnie omówiony, tak ze wszystkie wypieki sie udają.Jestem stałą pani uczennicą i wiele się nauczyłam z przepisów,choć sama tez /podobno smakowicie piekę dla rodziny i przyjaciół.Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz