Mega łatwe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką – Pyszne, wilgotne, aromatyczne ciasto z truskawkami i maślaną kruszonką. Takie typowe ciasto na lato. Jest bardzo smaczne, troszkę waniliowe i ładnie pachnie owocami! Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Pamiętajmy tylko, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej. Zamiast truskawek można użyć śliwek lub malin. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Mega łatwe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
4 duże jajka L
200g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
180ml oleju
230g naturalnego jogurtu
450g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
400g truskawek – bez szypułek, pokrojonych na kawałeczki
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła o zawartości tłuszczu 82-83%
80g cukru
Kruszonka:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, pokrojone masło i rękoma zagnieść kruszonkę.
Na czas dalszych przygotowań kruszonkę wstawić do lodówki.
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
2. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać przez około 5-6 minut.
3. Do piany z jajek dodać olej i wymieszać krótko szpatułką do połączenia składników. Dodać jogurt i znów krótko wymieszać, patrz FILM.
4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać łyżką. Następnie połowę tak przygotowanej mąki przesiać na jajeczną masę, parę razy wymieszać szpatułką, patrz FILM i przesiać pozostałą mąkę, wymieszać krótko szpatułką na jednolite ciasto.
5. Ciasto przełożyć do blaszki 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać truskawki. Na koniec ciasto posypać kruszonką.
6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czy można użyć truskawek mrożonych?
Ciasto rewelacyjne,łatwe i szybkie
w przygotowaniu.
dziękuję, bardzo się cieszę, pozdrawiam
wychodzi bardzo slodkie? az 200g cukru