Torcik bez pieczenia cytrynowo – migdałowy

Torcik bez pieczenia cytrynowo – migdałowy – Nowe, pyszne ciasto bez pieczenia w Małej Cukierence. Smakuje wspaniale, jest wilgotne, cytrynowe, aromatyczne. W przygotowaniu jest bardzo proste. Torcik wygląda smakowicie i będzie wspaniały na rodzinne spotkania. Przepis powstał przy współpracy z marką Andante. Użyłam biszkoptów Lady Fingers, które posiadają prosty skład, tylko mąkę, jajka, cukier i sól. Marka Andante przygotowała również konkurs, w którym do wygrania są 3 thermomixy, zestawy biszkoptów i Ebook z przepisami na biszkopty, który jest nagrodą gwarantowaną. Zachęcam do udziału w konkursie, znajdziecie go pod linkiem: KONKURS (klik).

Torcik bez pieczenia cytrynowo – migdałowy

Torcik bez pieczenia cytrynowo – migdałowy
Składniki:
około 250g biszkoptów Lady Fingers Andante
Do nasączenia:
120ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany
250g serka mascarpone
30g płatków migdałowych
Lemon Curd:
60 masła
skórka starta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
100g cukru
1 jajko
2 żółtka
Dodatkowo:
owoce do ozdoby

Torcik bez pieczenia cytrynowo – migdałowy

Lemon Curd:
1. Do rondelka przełożyć masło, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier. Postawić na małym ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.

2. Do miski przełożyć żółtka, jajko i ubić mikserem. Gotującą się masę cytrynową zdjąć z ognia, odstawić na 1-2 minuty i wlać ją przez sitko do ubitych jajek, wymieszać krótko mikserem. Masę jajeczną wlać z powrotem do rondelka i postawić na bardzo małym ogniu. Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, będzie trochę luźniejsza niż budyń (uwaga: nie gotować! Jeśli masa się zagotuje i powstaną grudki można ją przetrzeć przez sitko).

3. Krem cytrynowy zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki i nakryć folią spożywczą na dotyk. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, można na całą noc.

Składanie ciasta:
4. Płatki migdałowe przełożyć na suchą patelnię i uprażyć je, aż delikatnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.

5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów. Składniki do nasączania wymieszać i 1/3 przygotowanego ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.

Krem:
6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać cały lemon curd i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach.

7. Na biszkopty w blaszce wyłożyć około 1/3 kremu wyrównać. Wierzch posypać 1/3 uprażonych płatków migdałowych. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je połową pozostałego ponczu. Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać, posypać płatkami i ułożyć trzecią warstwę biszkoptów, nasączyć je pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.

8. Torcik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Brzeg ciasta można wyrównać nożem. Wierzch ozdobić owocami i posypać pozostałymi płatkami migdałowymi.

Smacznego! :)

Torcik bez pieczenia cytrynowo – migdałowy

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do “Torcik bez pieczenia cytrynowo – migdałowy”

Dodaj komentarz