Babka czekoladowa z orzechami

Babka czekoladowa z orzechami – Zapraszam na nową, pyszną, babkę mocno czekoladową z orzechami. Jest aromatyczna, wilgotna, prosta w przygotowaniu. Coś dla miłośników czekoladowych wypieków. Polecam! (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „moje gotowanie”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Babka czekoladowa z orzechami

Babka czekoladowa z orzechami
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
180g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
250g masła w temperaturze pokojowej
160g cukru
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g zmielonych orzechów laskowych
1-2 krople aromatu rumowego (niekoniecznie)
Polewa:
90g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
90-100ml śmietanki kremówki 30%

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Formę do babki o średnicy 25-26cm posmarować masłem i posypać mąką lub można też użyć, tłuszczu w spray’u do wypieków.

2. Czekoladę połamać, przełożyć do miski i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiamy czekoladę w mikrofalówce należy pamiętać, aby robić to etapami, wstawić na około 20-30 sekund, wyjąć i zamieszać. Postępujemy tak do całkowitego roztopienia czekolady, należy uważać, aby jej nie przegrzać.
Czekoladę odstawić do ostudzenia.

3. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać cukier i dalej ucierać przez około 2 minuty. Dodać 2 krople aromatu i połowę żółtek, wymieszać do połączenia składników. Dodać pozostałe żółtka, wymieszać mikserem na jednolity krem.

4. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić.

5. Do maślanej masy dodać roztopioną czekoladę, wymieszać mikserem, patrz FILM. Następnie dodać połowę białek i wymieszać szpatułką. Dodać pozostałą pianę z białek, przesiać mąkę, dodać cynamon, sól, proszek do pieczenia i krótko wymieszać szpatułką. Dodać zmielone orzechy i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.

6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia i babkę wyjąć z blaszki.

Polewa:
7. Śmietankę zagotować. Czekoladę połamać, przełożyć do miski i zalać gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi, powstanie jednolita polewa.
Gotową polewą udekorować babkę (uwaga: na tej polewie cukrowe jajeczka mogą się topić).

Udanych wypieków :)

Babka czekoladowa z orzechami

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do “Babka czekoladowa z orzechami”

Dodaj komentarz