Tiramisu z rabarbarem i chałwą – Jak ktoś śledzi mojego bloga to wie, że uwielbiam rabarbar i mam piękny okaz we własnym ogródku, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z jego udziałem. Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu tiramisu. Wygląda bardzo efektownie i smakowicie. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków. Jest kwaskowate, waniliowe, kawowe i trochę cytrynowe. Bardzo mi smakowało. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tiramisu z rabarbarem i chałwą
Składniki:
około 300g podłużnych biszkoptów
500g serka mascarpone
300g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii
Do nasączenia:
125ml zaparzonej mocnej kawy
125ml likieru cytrynowego lub cytrynówki
Masa rabarbarowa:
500g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru
skórka starta z 1/2 cytryny
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki wody
80g cukru
Dodatkowo:
około 70g chałwy
owoce do ozdoby
Masa rabarbarowa:
1. Pokrojony rabarbar przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę, wymieszać, postawić na ogniu i zagotować pod przykryciem. Rabarbar gotować tak długo, aż zrobi się miękki i zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odstawić mikser i wymieszać jeszcze szpatułką lub łyżką (patrz FILM).
3. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów (patrz FILM). Wymieszać razem kawę, cytrynówkę i 1/3 ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.
4. Odłożyć parę łyżek śmietanowego kremu (około 1/4) nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Na biszkopty w blaszce wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Następnie wylać 1/2 masy rabarbarowej, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i znów je nasączyć. Biszkopty posmarować pozostałym krem i wyłożyć masę rabarbarową.
5. Na rabarbar położyć ostatnią warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
6. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, odwracając je do góry dnem (patrz FILM), zdjąć folię spożywczą. Odłożony krem krótko wymieszać szpatułką i posmarować nim wierzch ciasta.
Deser obficie posypać pokruszoną chałwą i ozdobić świeżymi owocami.
Tiramisu z rabarbarem i chałwą podawać pokrojone na dość grube plastry.
Smacznego! :)
Witam!robilam nie dawno Pani tiramisu z rabarbarem i wyszlo rewelacyjnie.Mam jednak pytanie czym można zastąpić rabarbar bo obawiam się że za nie długo nie będę mogła już nigdzie dostać rabarbar.Pozdrawiam serdecznie
myślę, że maliny, jagody, morele, pozdrawiam serdecznie
Ile to w ml-te 300g śmietanki i czy mogę masę rabarbarową zastąpić dżemem?
to około 320ml, tak może Pani użyć dżemu,
pozdrawiam serdecznie
Ciezko mi sobie wyobrazic casto zoom tyloma I takim polaczeniem smakow..
oo, ciasto pewnie bardzo słodkie, ale przyciąga, może się pokuszę, wygląda jak tort.
Świetny pomysł na nieco inne tiramisu. Wygląda fantastycznie:)