Tiramisu z rabarbarem i chałwą

Tiramisu z rabarbarem i chałwą – Jak ktoś śledzi mojego bloga to wie, że uwielbiam rabarbar i mam piękny okaz we własnym ogródku, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z jego udziałem. Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu tiramisu. Wygląda bardzo efektownie i smakowicie. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków. Jest kwaskowate, waniliowe, kawowe i trochę cytrynowe. Bardzo mi smakowało. Polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tiramisu z rabarbarem i chałwą

Tiramisu z rabarbarem i chałwą
Składniki:
około 300g podłużnych biszkoptów
500g serka mascarpone
300g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii
Do nasączenia:
125ml zaparzonej mocnej kawy
125ml likieru cytrynowego lub cytrynówki
Masa rabarbarowa:
500g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru
skórka starta z 1/2 cytryny
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki wody
80g cukru
Dodatkowo:
około 70g chałwy
owoce do ozdoby

Tiramisu z rabarbarem i chałwą

Masa rabarbarowa:
1. Pokrojony rabarbar przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę, wymieszać, postawić na ogniu i zagotować pod przykryciem. Rabarbar gotować tak długo, aż zrobi się miękki i zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odstawić mikser i wymieszać jeszcze szpatułką lub łyżką (patrz FILM).

3. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów (patrz FILM). Wymieszać razem kawę, cytrynówkę i 1/3 ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.

4. Odłożyć parę łyżek śmietanowego kremu (około 1/4) nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Na biszkopty w blaszce wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Następnie wylać 1/2 masy rabarbarowej, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i znów je nasączyć. Biszkopty posmarować pozostałym krem i wyłożyć masę rabarbarową.

5. Na rabarbar położyć ostatnią warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

6. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, odwracając je do góry dnem (patrz FILM), zdjąć folię spożywczą. Odłożony krem krótko wymieszać szpatułką i posmarować nim wierzch ciasta.
Deser obficie posypać pokruszoną chałwą i ozdobić świeżymi owocami.
Tiramisu z rabarbarem i chałwą podawać pokrojone na dość grube plastry.

Smacznego! :)

Tiramisu z rabarbarem i chałwą

5 thoughts on “Tiramisu z rabarbarem i chałwą

Dodaj komentarz

.