Tarta z bananami i polewą krówkową

Smaczna i szybka w przygotowaniu tarta ze świeżymi bananami. Polana jest domowej roboty masą krówkową – kajmakową. Smakuje o wiele lepiej niż kupna z puszki. Czuć w niej śmietankę i masło. Całość jest aromatyczna, lekka i słodka. Na jednym kawałku nie mogłam poprzestać:). Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Słodki świat Kasi).

tarta z bananami

Tarta z bananami i polewą krówkową
Składniki:
Spód:
150g masła
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12%
Masa krówkowa:
50g masła
200g jasnego brązowego cukru
170ml śmietanki kremówki 30%
Nadzienie:
3 banany
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki ciemnego dżemu (użyłam powideł śliwkowych)
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

tarta z bananami

Ciasto:
1. Formę na tatrę o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką.

2. Wymieszać ze sobą składniki na spód i szybko zagnieść z nich ciasto (zrobiłam to rękoma). Rozwałkować je, podsypując trochę mąką, na okrąg o średnicy około 27-28cm i wyłożyć nim przygotowaną formę na tatrę. Ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut (lub na 15 minut do zamrażalnika).

3. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut, aż się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

Masa krówkowa:
4. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać masło i cukier, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 15-20 minut, aż masa zgęstnieje (jeśli za bardzo zgęstnieje, proszę dodać troszkę śmietanki, postawić na ogień i rozmieszać). Masę odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia.

tarta z bananami

5. Podpieczony spód posmarować dżemem. Banany obrać i przekroić je wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem.

6. Na końcu banany polać jeszcze ciepłą masą krówkową i posypać orzechami.
Ciasto odstawić do ostygnięcia masy krówkowej.

Udanych wypieków:)

tarta z bananami

Print Friendly, PDF & Email

23 komentarze do “Tarta z bananami i polewą krówkową”

  1. a czy smakowo jest to istotne czy da się gotową masę krówkowej czy zrobi się ją samemu? czy tarta wyjdzie też z użyciem innej, zdrowszej mąki, choćby pełnoziarnistej?

    Odpowiedz
  2. myślę, że można użyć mąki pełnoziarnistej, jeśli chodzi o masę krówkową to smaczniejsza jest domowa od kupnej, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. no kolejny przepis można zaznaczyć jako wypróbowany :D
    napisze tak dosyć prosty :P można rzec że za prosty :D
    ale w smaku bardzo dobre :) i nawet nie jest mega słodkie !

    Odpowiedz
  4. Wypróbowałam. Jest mega pyszna. I uzależniająca- jeden kawałek ciągnie za sobą drugi. I następny. I następny:)

    Odpowiedz
  5. musze spróbować tego przepisu :) bardzo lubie tarty ale sama nie potrafie zrobić dobrej.
    Wiele przepisów próbowałam ale zawsze coś nie tak z tym spodem, moze z tym przepisem mi wyjdzie :)

    Odpowiedz
  6. Robilam kilka razy.Moj maz,przeciwnik tart zakochal sie w akurat tej i ciagle pyta,kiedy upieke.Dziekujemy za nastepny wspanialy przepis.

    Odpowiedz
  7. Tarta jest obłędna, powidła śliwkowe i banan to idealne połączenie. Moja mama która nie jest zwolenniczką tart, tą uwielbia i je ją ze smakiem

    Odpowiedz
  8. Właśnie zajadamy i chyba nic nie zostanie do jutra :) Ja zrobiłam z domowym dżemem z czarnej porzeczki, zmniejszyłam trochę ilość cukru w cieście i masie królowej. Na ciasto wylałam jedynie połowę masy krówkowej, bo dla nas cała porcja to za dużo. Wyszło pysznie. Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
  9. Mam pytanie masa kajmakowa mi kompletnie nie zgęstniała ani studząc sie ani w lodówce, co zrobiłam nie tak hmm? Proporcje i czas gotowania wszystko wedle przepisu..

    Odpowiedz
  10. Podpinam się do pytania Pani, dlaczego masa kajmakowa mogła mi nie zastygnąć? Jakiś cudem dałam za dużo śmietanki?
    Tarta jest pyszną, tylko w moim przypadku wygląda średnio 😂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz