Tarta z bananami i polewą krówkową

Smaczna i szybka w przygotowaniu tarta ze świeżymi bananami. Polana jest domowej roboty masą krówkową – kajmakową. Smakuje o wiele lepiej niż kupna z puszki. Czuć w niej śmietankę i masło. Całość jest aromatyczna, lekka i słodka. Na jednym kawałku nie mogłam poprzestać:). Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Słodki świat Kasi).

tarta z bananami

Tarta z bananami i polewą krówkową
Składniki:
Spód:
150g masła
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12%
Masa krówkowa:
50g masła
200g jasnego brązowego cukru
170ml śmietanki kremówki 30%
Nadzienie:
3 banany
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki ciemnego dżemu (użyłam powideł śliwkowych)
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

tarta z bananami

Ciasto:
1. Formę na tatrę o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką.

2. Wymieszać ze sobą składniki na spód i szybko zagnieść z nich ciasto (zrobiłam to rękoma). Rozwałkować je, podsypując trochę mąką, na okrąg o średnicy około 27-28cm i wyłożyć nim przygotowaną formę na tatrę. Ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut (lub na 15 minut do zamrażalnika).

3. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut, aż się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

Masa krówkowa:
4. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać masło i cukier, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 15-20 minut, aż masa zgęstnieje (jeśli za bardzo zgęstnieje, proszę dodać troszkę śmietanki, postawić na ogień i rozmieszać). Masę odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia.

tarta z bananami

5. Podpieczony spód posmarować dżemem. Banany obrać i przekroić je wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem.

6. Na końcu banany polać jeszcze ciepłą masą krówkową i posypać orzechami.
Ciasto odstawić do ostygnięcia masy krówkowej.

Udanych wypieków:)

tarta z bananami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do wpisu „Tarta z bananami i polewą krówkową”

  1. a czy smakowo jest to istotne czy da się gotową masę krówkowej czy zrobi się ją samemu? czy tarta wyjdzie też z użyciem innej, zdrowszej mąki, choćby pełnoziarnistej?

  2. myślę, że można użyć mąki pełnoziarnistej, jeśli chodzi o masę krówkową to smaczniejsza jest domowa od kupnej, pozdrawiam

  3. no kolejny przepis można zaznaczyć jako wypróbowany :D
    napisze tak dosyć prosty :P można rzec że za prosty :D
    ale w smaku bardzo dobre :) i nawet nie jest mega słodkie !

  4. Wypróbowałam. Jest mega pyszna. I uzależniająca- jeden kawałek ciągnie za sobą drugi. I następny. I następny:)

  5. musze spróbować tego przepisu :) bardzo lubie tarty ale sama nie potrafie zrobić dobrej.
    Wiele przepisów próbowałam ale zawsze coś nie tak z tym spodem, moze z tym przepisem mi wyjdzie :)

  6. Robilam kilka razy.Moj maz,przeciwnik tart zakochal sie w akurat tej i ciagle pyta,kiedy upieke.Dziekujemy za nastepny wspanialy przepis.

  7. Tarta jest obłędna, powidła śliwkowe i banan to idealne połączenie. Moja mama która nie jest zwolenniczką tart, tą uwielbia i je ją ze smakiem

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.