Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką

Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką – Sezon rabarbarowo – truskawkowy w pełni, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z tymi składnikami. Tarta jest bardzo smaczna, aromatyczna, soczysta od owoców, wspaniale smakuje jeszcze trochę ciepła podana z lodami. Kruszonka jest chrupiąca i orzechowa. Tarta w przygotowaniu jest prosta. Zamiast orzechów laskowych można użyć orzechów włoskich. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką

Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką
Składniki:
Ciasto:
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych orzechów laskowych
70g cukru pudru
120g schłodzonego masła
3 żółtka
Wierzch:
300g pokrojonych truskawek
300g pokrojonego rabarbaru
Kruszonka:
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g schłodzonego masła
3-4 łyżki cukru
50g zmielonych orzechów laskowych
Dodatkowo:
35g zmielonych herbatników
lody do podania

Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką

Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać zmielone orzechy, przesiać cukier puder. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka i wymieszać mikserem lub łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.

2. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na okrąg trochę większy od blaszki (patrz FILM), użyłam formy do tarty o średnicy 27-28cm z wyjmowanym dnem. Ciastem wyłożyć blaszkę i wstawić do lodówki na godzinę. Jeśli zostanie trochę ciasta możemy je dodać do kruszonki.

Kruszonka:
3. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i rękoma zagnieść wilgotną kruszonkę (jeśli zostało nam ciasto po wyłożeniu blaszki dodajemy je do kruszonki). Na czas dalszych przygotowań wstawić przygotowaną kruszonkę do lodówki.

4. Schłodzone ciasto posypać zmielonymi herbatnikami i ułożyć pokrojony rabarbar, truskawki (patrz FILM). Wierzch posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut, aż owoce puszczą sok. Gdyby tarta za bardzo się przypiekała, można ją nakryć folią aluminiową. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Tarta wspaniale smakuje z lodami.

Udanych wypieków :)

Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką

Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do wpisu „Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką”

  1. Tarta przepyszna!!! Mój narzeczony nie lubi ciast a to mu bardzo smakowalo. Więc jestem zachwycona, że ten przepis znalazłam ;-) tarta zniknęła ekspresowo! Mam pytanie czy do ciasta moge dodac zwykły cukier zamiast cukru pudru? Pozdrawiam :-)

    • bardzo się cieszę, że smakowała, lepiej cukier puder ponieważ ciasto jest wtedy bardziej kruche, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.