Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką

Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką – Sezon rabarbarowo – truskawkowy w pełni, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z tymi składnikami. Tarta jest bardzo smaczna, aromatyczna, soczysta od owoców, wspaniale smakuje jeszcze trochę ciepła podana z lodami. Kruszonka jest chrupiąca i orzechowa. Tarta w przygotowaniu jest prosta. Zamiast orzechów laskowych można użyć orzechów włoskich. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką

Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką
Składniki:
Ciasto:
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych orzechów laskowych
70g cukru pudru
120g schłodzonego masła
3 żółtka
Wierzch:
300g pokrojonych truskawek
300g pokrojonego rabarbaru
Kruszonka:
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g schłodzonego masła
3-4 łyżki cukru
50g zmielonych orzechów laskowych
Dodatkowo:
35g zmielonych herbatników
lody do podania

Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką

Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać zmielone orzechy, przesiać cukier puder. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka i wymieszać mikserem lub łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.

2. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na okrąg trochę większy od blaszki (patrz FILM), użyłam formy do tarty o średnicy 27-28cm z wyjmowanym dnem. Ciastem wyłożyć blaszkę i wstawić do lodówki na godzinę. Jeśli zostanie trochę ciasta możemy je dodać do kruszonki.

Kruszonka:
3. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i rękoma zagnieść wilgotną kruszonkę (jeśli zostało nam ciasto po wyłożeniu blaszki dodajemy je do kruszonki). Na czas dalszych przygotowań wstawić przygotowaną kruszonkę do lodówki.

4. Schłodzone ciasto posypać zmielonymi herbatnikami i ułożyć pokrojony rabarbar, truskawki (patrz FILM). Wierzch posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut, aż owoce puszczą sok. Gdyby tarta za bardzo się przypiekała, można ją nakryć folią aluminiową. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Tarta wspaniale smakuje z lodami.

Udanych wypieków :)

Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką

Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

1 komentarz do wpisu “Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką

Dodaj komentarz

.