Ciasto Cytrynowe z Syropem z Kwiatu Czarnego Bzu – Dzisiaj zapraszam na pyszne, bardzo aromatyczne ciasto cytrynowe z syropem z kwiatu czarnego bzu. Ciasto pachnie cudownie, jest wilgotne, puszyste i na jednym kawałku nie można poprzestać. Skórka z wierzchu jest delikatnie chrupiąca. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Proszę tylko pamiętać, żeby składniki były w temperaturze pokojowej. Smak ciasta inspirowany smakiem tortu ślubnego księcia Harry’ego i Meghan. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony goodtoknow.co.uk)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Cytrynowe z Syropem z Kwiatu Czarnego Bzu
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
skórka starta z 2 cytryn
120ml syropu z kwiatu czarnego bzu
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Dodatkowo:
2 łyżki cukru
1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, skórkę z cytryny i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich/niskich obrotach przez około 50 sekund do połączenia składników. Przy trzecim i czwartym jajku dodać 1 łyżkę mąki (patrz FILM).
2. Do pozostałej mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać.
Przygotowaną mąkę przesiać na jajeczną masę i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.
3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
4. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić na około 5 minut. Następnie gorące ciasto po nakłuwać patyczkiem (patrz FILM). Wymieszać razem syrop, sok z cytryny i ciasto nasączyć (patrz FILM). Na koniec ciasto posypać cukrem kryształem.
Ciasto odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Dzień dobry, to ciasto wygląda świetnie. Czy w tych proporcjach będzie ok w keksówce?
myślę, że tak, tylko niedużej keksówce, pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie czy do tego przepisu zamiast cukru można dodać ksylitol?
PS. Jakie Ty masz wypieki! Niesamowite. Nie powinnaś otworzyć coś swojego? Nawet znalazłam artykuł dla Ciebie! https://wspomagamy.pl/ksiega-haccp-dla-kawiarnio-cukierni/
wiesz, że można piec w domu i sprzedawać legalnie?
Pozdrawiam i życzę sukcesów
tak powinno się udać, pozdrawiam
Pani Natalio, a moźe jakis tort w najblizszym czasie? Uwielbiam Pani torty. Pozdrawiam
coś pomyślę :) pozdrawiam serdecznie