Biszkopt z musem truskawkowym

Dzisiaj jedno z moich ulubionych ciast :). Przepyszne, proste ciasto z musem truskawkowym i śmietankową pianką. Fantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie. Na jednym kawału nie można poprzestać. Wspaniałe na lato, bardzo polecam. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców np.: jagód, porzeczek, malin, wiśni.

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits oraz White Rose.

Biszkopt z musem truskawkowym

Biszkopt z musem truskawkowym
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
140g cukru
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Krem:
1 galaretka truskawkowa w proszku
500g śmietanki kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
Mus truskawkowy:
2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku
600g umytych, obranych truskawek
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru

Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.

5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło).

8. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
9. Truskawkową galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać.

11. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki.

Mus truskawkowy:
12. Dwie galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody i odstawiać do całkowitego ostygnięcia.

13. Truskawki zmiksować na mus, dodać ostygniętą galaretkę, wymieszać.

14. Mus truskawkowy wylać na ciasto w blaszce i znów ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż mus stężeje.

Udanych wypieków:)

Biszkopt z musem truskawkowym

Print Friendly, PDF & Email

36 komentarzy do “Biszkopt z musem truskawkowym”

  1. Wszystko dobrze. Ale ten mus to lipa. Nie tężeje i jest rzadki :( przekopałam internet i zupełnie inaczej jest on robiony. Truskawki się zagotowuje i bezpośrednio do gorących trzeba wsypać galaretkę. Wtedy jest gęsty i zupełnie inaczej się zachowuje. Nie wiem cudem ma tu wyjść tak samo :(

    Odpowiedz
  2. Ciasto zrobiłam na tortownicy 25 a właściwie 2 ciasta zrobię bo biszkopt przecięłam na pół i mam 2 placki😁 mus zmiksowałam 450g rozmrożonych truskawek z wystudzoną galaretką. Wyszedł super. Może następnym razem dodam szczyptę cukru bo dosyć kwaśny. I chyba troszkę za krótko trzymałam ciasto w lodówce bo bita śmietana się trochę „rozjechała” ale wyglądało tak pysznie że nie mogliśmy się doczekać. Jutro zaleję drugi mus to może śmietana będzie stabilna. Ciasto piękne, łatwe i przepyszne. Trafia na moją top list~👍

    Odpowiedz
  3. Witam. Robiłam wczoraj ciasto. Zdecydowanie za mało w przepisie galaretek bo mus wychodzi rzadki. W dodatku nie tężeje. Musiałam dodac żelatyny. Następnym razem zrobię z 1kg truskawek. Biszkopt piękny. Środek faktycznie nie jest taki biały jak na zdjęciu. Z galaretka wychodzi zabarwiony na różowo. Mimo to ciasto orzeźwiające i jest ok. Jednak trochę trzeba dopracować przepis :)

    Odpowiedz
  4. To ciasto jest wspaniałe! Delikatne, efektownie wygląda, a pracy przy nim niewiele. Na pewno zrobię go jeszcze nie raz, bo cała rodzinka go pokochała. Dziękuję za świetny przepis!

    Odpowiedz
  5. Właśnie zrobiłam tego placka z przepisu jednakże po dodaniu galaretki do ubitej śmietany ma ona pudrowaty kolor nie jak na zdjęciu więc ja się pytam nie pani zdjęcie czy jakoś inaczej robione to ciasto ze zdjęcia od tego przepisu???

    Odpowiedz
  6. Zrobiłam ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
    Przy blendowaniu truskawek powstało nieco piany co nie wyglądało zbyt apetycznie. Następnym razem miks truskawek i galaretki przeleje przez sitko, mam nadzieje ze to pomoże.

    Odpowiedz
  7. Agnieszka – według przepisu mus podaje się na krem, a nie bezpośrednio na ciasto. Jeżeli zaś krem nie był przeprowadzony równo do krawędzi blachy, a jednocześnie nie stężał, to mus będzie się wylewać po bokach, to jest logiczne. Musiałaś popełnić wcześniej jakiś błąd.

    Odpowiedz
    • W przepisie podane, że mus wyłożyć (wylać) na ciasto. Zdjęcie pokazuje co innego. Stąd wprowadzenie w błąd Agnieszkę i wylała mus na ciasto zgodnie z opisem. Może należałoby wprowadzić poprawkę.

      Odpowiedz
  8. Ten mus to jakiś niewypał, zrobiłam według przepisu i po delikatnym wylaniu na ciasto zaczał wypływać z blaszki. Taką płynną masę to moge sobie wlać do pucharków, a nie do brytfanki. Jakbym wiedziała że tak się stanie, to zrobiłabym z tężejącą galaretką, a nie jak pisze w przepisie ostygniętą.
    Pierwszy i ostatni raz korzystam z tego bloga

    Odpowiedz

Dodaj komentarz