Biszkopt z musem truskawkowym

Dzisiaj jedno z moich ulubionych ciast :). Przepyszne, proste ciasto z musem truskawkowym i śmietankową pianką. Fantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie. Na jednym kawału nie można poprzestać. Wspaniałe na lato, bardzo polecam. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców np.: jagód, porzeczek, malin, wiśni.

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits oraz White Rose.

Biszkopt z musem truskawkowym

Biszkopt z musem truskawkowym
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
140g cukru
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Krem:
1 galaretka truskawkowa w proszku
500g śmietanki kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
Mus truskawkowy:
2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku
600g umytych, obranych truskawek
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru

Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.

5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło).

8. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
9. Truskawkową galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać.

11. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki.

Mus truskawkowy:
12. Dwie galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody i odstawiać do całkowitego ostygnięcia.

13. Truskawki zmiksować na mus, dodać ostygniętą galaretkę, wymieszać.

14. Mus truskawkowy wylać na ciasto w blaszce i znów ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż mus stężeje.

Udanych wypieków:)

Biszkopt z musem truskawkowym

Print Friendly, PDF & Email

17 myśli na temat „Biszkopt z musem truskawkowym

  1. Z musem truskawkowym robiłam ciasta chyba w każdej kombinacji. Zawsze wychodzą świetnie. To zawsze wychodzi :) prosto i szybko. Tylko do musu daję żelatynę zamiast galaretki, żeby nie przebijał mi smak galaretki w truskawkach.

  2. Robię własnie drugi raz. Za za pierwszym razem była same ohy i ahy od gości i męża i synka, Ciasto bardzo dobre na upały-jest lekkie i dzieki musowi ma w sobie nutę ożeźwienia.

  3. biszkopt piekę na funkcji termoobieg więc półka może być środkowa lub niższa, może być śmietanka 30%
    pozdrawiam

  4. Wygląda przepysznie:) mam pytanie czy można użyć mrożonych truskawek zamiast świeżych? Proszę o wiadomość

  5. Robiłam już raz w pełnym sezonie truskawkowym, wyszło pyszne. Biszkopt leciutki, krem nie za słodki, mus orzeźwiający :) dziś robię to samo tylko mus z jagodami.
    Galaretki dałam z owoców leśnych. Jutro się pochwalę jak wyszło ; )

Dodaj komentarz

.