Elfi Chleb i Książka Uczta Bohaterów Dungeons & Dragons – z biblioteczki

 Dzisiaj zapraszam na pyszny elfi chleb z cynamonem. Chleb jest bardzo smaczny, sycący, pięknie wyrasta, cudownie pachnie i w przygotowaniu uważam, że jest prosty. Wspaniale smakuje z masłem i dżemem lub tylko samym masłem. Z przepisu upiekłam 3 chlebki. Jest to przepis z książki Uczta Bohaterów Dungeons & Dragons. Dużą radości sprawiło mi przygotowanie tego przepisu, ponieważ książka wprowadza nas w magiczny, pełen przygód świat. Przepisy są inspirowane uniwersum Dungeons & Dragons. Przy każdym są dokładne opisy skąd pochodzą, gdzie można się natknąć na daną potrawę w świecie Dungeons & Dragons: „Księga zawiera aż 80 prostych w przygotowaniu przepisów ze składników łatwo dostępnych w naszym świecie. Rozsmakuj się w wyjątkowych daniach i poznaj nieznane dotąd ciekawostki z Zapomnianych Krain, które zaspokoją głód każdej przygody”. W książce najdziemy między innymi przepisy z kuchni ludzi, elfów, krasnoludów, niziołków. Książka jest pięknie wydana, a przepisy są dokładnie opracowane. Myślę, że sprawi radość nie tylko fanom gry.

               Zapraszam również do małego konkursu/losowania, w którym do zdobycia jest książka Uczta Bohaterów Dungeons & Dragons. Do oddania w wasze ręce mam 2 książki. Wystarczy odpowiedzieć na pytania w komentarzu pod przepisem na chleb:

Czy pieczesz chleb w domu? Jeśli tak to jaki? Czy znajdujesz inspiracje kulinarne w serialach, filmach, grach?  

Odpowiedzi można dodawać do czwartku do 16:00. Proszę pamiętać, aby podać swój e-mail przy dodawaniu komentarza. Wybrane zostaną dwie osoby, których imiona podam we czwartkowym, nowym przepisie na stronie. Książki będą wysyłane tylko na polski adres i będą wysyłane przez wydawnictwo Znak Literanova. Powodzenia!

               Uwaga: Na stronie jest włączona moderacja komentarzy, dlatego czasami może potrwać za nim Twój komentarz pojawi się na stornie.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Elfi Chleb i Książka Uczta Bohaterów Dungeons & Dragons – z biblioteczki 2

Elfi Chleb

Składniki:

Ciasto:

  • 2 torebki drożdży suszonych instant (torebki po 7g)
  • 360ml ciepłego mleka
  • 170g naturalnego miodu
  • 2 duże jajka L
  • 60g masła – roztopionego
  • 2-3 duże szczypty soli
  • 140g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam mąki żytniej typ 2000)
  • 630g mąki pszennej uniwersalnej (ja użyłam pszennej typ 480)

Nadzienie:

  • 1 jajko + 1 łyżka wody
  • około 120g-150g cukru (użyłam jasnego brązowego trzcinowego, można użyć zwykłego białego)
  • 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej (ja użyłam pszennej typ 480)
  • 1 łyżka cynamonu
Elfi Chleb i Książka Uczta Bohaterów Dungeons & Dragons – z biblioteczki 3

Ciasto:

1. Do miski wlać około 200ml ciepłego mleka, dodać suszone drożdże i mieszać, aż zaczną się rozpuszczać. Następnie wlać pozostałe mleko i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą.

2. Następnie dodać 2 jajka i krótko wymieszać. Dodać roztopione masło, mąkę pełnoziarnistą, miód, mąkę uniwersalną, szczyptę soli i wymieszać mikserem z łopatką, aż składniki się połączą. Następnie zmienić łopatkę na hak i ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Można wyrabiać też rękoma, ale ciasto będzie się bardzo kleić do rąk.

3. Gotowe ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, ma podwoić objętość.

4. Jak ciasto będzie rosło przygotujemy nadzienie. Wymieszać razem cukier, cynamon i mąkę, odstawić. Do jajka dodać 1 łyżkę wody i krótko ubić.

Elfi Chleb i Książka Uczta Bohaterów Dungeons & Dragons – z biblioteczki 4

5. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 3 równe części. Jedną część ciasta rozwałkować, podsypując troszkę mąką wałek i blat, na prostokąt o wymiarach 15cm x 50cm. Ciasto posmarować ubitym jajkiem z wodą i dość grubo posypać cukrem z cynamonem, patrz FILM.

6. Następnie ciasto zwinąć zaczynają od krótszego boku i przełożyć do keksówki o wymiarach 20cm x 11cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Łączenie dajemy na spód. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.

7. Gdy już nasze 3 chlebki są w keksówkach, nakrywamy je szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godzin.

8. Tak około 15 minut przed końcem wyrastania nastawiamy piekarnik na 200°C na funkcji góra-dół.

9. Wyrośnięte chlebki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C na funkcji góra-dół i piec jeszcze przez 25-30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

10. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na parę minut i następnie wyjąć z blaszek, odstawić do całkowitego ostudzenia.

11. Chleb nie jest zbyt słodki, podawać go z masłem, dżemem lub miodem.

Udanych wypieków :)

Elfi Chleb i Książka Uczta Bohaterów Dungeons & Dragons – z biblioteczki 5

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Podobne przepisy

Ciasteczka owsiane z otrębami

Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia

17 komentarzy do “Elfi Chleb i Książka Uczta Bohaterów Dungeons & Dragons – z biblioteczki”

  1. Jak tylko mam czas, to uwielbiam piec, nie ma nic lepszego, niż świeży chlebek z masłem :) dużo eksperymentuje, czasem przygotowuję zakwas, a czasem zwykłe drożdże idą w ruch, ale uwielbiam testować nowe przepisy!
    A przy okazji kocham D&D, pracuje w bibliotece szkolnej i prowadzę dla dzieci zajęcia inspirowane tą grą, pewnego razu upiekłam dla nich ciastka i wręczyłam je w momencie, kiedy w grze również zostali zaproszeni na ciasteczka :D Dzieci były zachwycone, później same próbowały sił w pieczeniu i do tej pory wspominają ten moment :) Myślę, że w tej książce znajdzie się mnóstwo przepisów, które mogłabym wykorzystać w ten sam sposób, wygląda magicznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz