Dzisiaj zapraszam na pyszny elfi chleb z cynamonem. Chleb jest bardzo smaczny, sycący, pięknie wyrasta, cudownie pachnie i w przygotowaniu uważam, że jest prosty. Wspaniale smakuje z masłem i dżemem lub tylko samym masłem. Z przepisu upiekłam 3 chlebki. Jest to przepis z książki Uczta Bohaterów Dungeons & Dragons. Dużą radości sprawiło mi przygotowanie tego przepisu, ponieważ książka wprowadza nas w magiczny, pełen przygód świat. Przepisy są inspirowane uniwersum Dungeons & Dragons. Przy każdym są dokładne opisy skąd pochodzą, gdzie można się natknąć na daną potrawę w świecie Dungeons & Dragons: „Księga zawiera aż 80 prostych w przygotowaniu przepisów ze składników łatwo dostępnych w naszym świecie. Rozsmakuj się w wyjątkowych daniach i poznaj nieznane dotąd ciekawostki z Zapomnianych Krain, które zaspokoją głód każdej przygody”. W książce najdziemy między innymi przepisy z kuchni ludzi, elfów, krasnoludów, niziołków. Książka jest pięknie wydana, a przepisy są dokładnie opracowane. Myślę, że sprawi radość nie tylko fanom gry.
Zapraszam również do małego konkursu/losowania, w którym do zdobycia jest książka Uczta Bohaterów Dungeons & Dragons. Do oddania w wasze ręce mam 2 książki. Wystarczy odpowiedzieć na pytania w komentarzu pod przepisem na chleb:
Czy pieczesz chleb w domu? Jeśli tak to jaki? Czy znajdujesz inspiracje kulinarne w serialach, filmach, grach?
Odpowiedzi można dodawać do czwartku do 16:00. Proszę pamiętać, aby podać swój e-mail przy dodawaniu komentarza. Wybrane zostaną dwie osoby, których imiona podam we czwartkowym, nowym przepisie na stronie. Książki będą wysyłane tylko na polski adres i będą wysyłane przez wydawnictwo Znak Literanova. Powodzenia!
Uwaga: Na stronie jest włączona moderacja komentarzy, dlatego czasami może potrwać za nim Twój komentarz pojawi się na stornie.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Elfi Chleb
Składniki:
Ciasto:
- 2 torebki drożdży suszonych instant (torebki po 7g)
- 360ml ciepłego mleka
- 170g naturalnego miodu
- 2 duże jajka L
- 60g masła – roztopionego
- 2-3 duże szczypty soli
- 140g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam mąki żytniej typ 2000)
- 630g mąki pszennej uniwersalnej (ja użyłam pszennej typ 480)
Nadzienie:
- 1 jajko + 1 łyżka wody
- około 120g-150g cukru (użyłam jasnego brązowego trzcinowego, można użyć zwykłego białego)
- 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej (ja użyłam pszennej typ 480)
- 1 łyżka cynamonu
Ciasto:
1. Do miski wlać około 200ml ciepłego mleka, dodać suszone drożdże i mieszać, aż zaczną się rozpuszczać. Następnie wlać pozostałe mleko i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą.
2. Następnie dodać 2 jajka i krótko wymieszać. Dodać roztopione masło, mąkę pełnoziarnistą, miód, mąkę uniwersalną, szczyptę soli i wymieszać mikserem z łopatką, aż składniki się połączą. Następnie zmienić łopatkę na hak i ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Można wyrabiać też rękoma, ale ciasto będzie się bardzo kleić do rąk.
3. Gotowe ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, ma podwoić objętość.
4. Jak ciasto będzie rosło przygotujemy nadzienie. Wymieszać razem cukier, cynamon i mąkę, odstawić. Do jajka dodać 1 łyżkę wody i krótko ubić.
5. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 3 równe części. Jedną część ciasta rozwałkować, podsypując troszkę mąką wałek i blat, na prostokąt o wymiarach 15cm x 50cm. Ciasto posmarować ubitym jajkiem z wodą i dość grubo posypać cukrem z cynamonem, patrz FILM.
6. Następnie ciasto zwinąć zaczynają od krótszego boku i przełożyć do keksówki o wymiarach 20cm x 11cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Łączenie dajemy na spód. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.
7. Gdy już nasze 3 chlebki są w keksówkach, nakrywamy je szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godzin.
8. Tak około 15 minut przed końcem wyrastania nastawiamy piekarnik na 200°C na funkcji góra-dół.
9. Wyrośnięte chlebki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C na funkcji góra-dół i piec jeszcze przez 25-30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
10. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na parę minut i następnie wyjąć z blaszek, odstawić do całkowitego ostudzenia.
11. Chleb nie jest zbyt słodki, podawać go z masłem, dżemem lub miodem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Próbowałam piec w domu chleb, ale nigdy nie trafiłam na sprawdzony przepis, z którego chleb wyszedłby smaczny. Spróbuję upiec chleb z tego przepisu, bo nigdy nie zawiodłam się na blogu Małej Cukierenki. :)
Witam serdecznie! i ja piekę chleb…zaczęłam kiedy zaszłam w ciąże – to było jakieś 12 lat temu.Do dzisiaj nie zdawałam sobie sprawy, że tyle czasu minęło już od mojego pierwszego zakwasu. Pierwszy niestety okazał się klapą – zakalcem, który mimo wszystko ze smakiem zjadł mój Mąż :) zwykle piekę chleby na zakwasie i najczęściej są orkiszowy – żytnie z rożnymi dodatkami, poczynając od płatków owsianych poprzez nasiona, kończąc na kaszy gryczanej :) oprócz pieczywa na zakwasie piekę także drożdżowe chleby i bułeczki. Bardzo często pszenne lub też pszenno – żytnie, często także słodkie bułeczki czy słodkie chlebki. inspirację czerpię zewsząd: internet, filmy, książki czy koleżanki :) dobrego dnia! :)
Piekę chleb samodzielnie od kilku lat i nie wyobrażam sobie wrócić do sklepowego pieczywa. Można powiedzieć, że każdy mój chleb jest wyjątkowy, bo za każdym razem zmieniam nieco proporcje i używam różnych mąk i ziaren. Najbardziej lubię chleb orkiszowy, do którego dorzucam solidną porcję otrębów. Często piekę również chleb z pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym. Uwielbiam robić chleb na zakwasie, ale bardzo spodobał mi się również sposób robienia chleba na niewielkiej ilości drożdży. Takie ciasto pozostawione na kilkanaście godzin powolutku rośnie i nabiera głębokiego smaku niczym chleb na zakwasie. Przyznaję, że rzadko czerpię inspiracje kulinarne z filmów, seriali czy gier, gdyż mam wrażenie, że niestety jedzenie rzadko znajduje się w nich w centrum uwagi. Aczkolwiek od dawna mam na liście do przetestowania przepis na słynny przekładaniec Rachel z Przyjaciół, oczywiście w prawidłowej wersji, a nie tej z mięsem :) Biorąc pod uwagę, że piekę głównie dla mojego męża, który jest wielkim fanem Dungeons & Dragons, Uczta bohaterów to pozycja, która musi znaleźć się w mojej kolekcji książek kucharskich :)
Ja piekę chleb niezbyt często, ale jak już mam ochotę na domowy chlebek to podkradam Tacie zakwas na chleb:) karmię go później sama, dorzucam mąkę i wodę, i tak się kręci domowa piekarnia. Tato częściej ma czas na domowe wypieki, bo jest na emeryturze, ale i mi zdarzy się czasem upiec chleb swojski, smaczny i chrupiący. Z reguły z mąki żytniej i posypką z sezamem. Pycha. A sama „zabawa” z ciastem to moment na odstresowanie się. Jak masz gorszy dzień to polecam.
Dzień dobry. Ja osobiście od czasu do czasu sobie upiekę chlebek. Najczęściej jest on wtedy pszenno-żytni z pestkami słonecznika czy dyni. Zdarza sie tez z zurawiną czy dodatkiem siemia lnianego. Inspiracji szukam raczej w mediach społecznościowych. Napewno upiekę elfi chlebek ponieważ uwielbiam cynamon.
Pozdrawiam
Chleb piekę odkąd moi siostrzeńcy spędzali u mnie ferie i chciałam ich trochę zmęczyć ☺️ mieli tyle energii, że wymyśliłam na początku ciasto drożdżowe, ale potem wpadłam na pomysł zrobienia zaczynu żytniego chlebowego i tak po kilku dniach pomagali mi wyrabiać ciasto ręcznie. Obaj na zmianę wyrabiali i nawet im się to spodobało. Ten zaczyn ja zawsze dzielę i z części robię chleb a druga sobie rośnie. Czasem na spód daję ziarna słonecznika lub pestki dyni na wierzch. A inspiracje kiedyś czerpałam z takiego telewizyjnego programu Domowa kawiarenka, gdzie sympatyczny Pan wypiekał pyszności. I właśnie zbieżność tytułów Pani kanału na YouTube mnie zachęciła do śledzenia nowych przepisów 🙂Teraz rozpracowuję stary zeszyt z przepisami mojej babci. To praca metodą prób i błędów, bo kiedyś np kostka masła to było 250g albo w przepisie jest słoiczek dżemu, albo torebka proszku do pieczenia. Więc próbuję i modyfikuję.
Cudnie wygląda 😍 o tak, często inspiruję się potrawami z gier czy książek, mogłabym zamieszkać w spiżarce Hobbita. Jestem wielką fanką filmików, gdzie przyrządzane są różne smakowitości inspirowane fantastyką czy grami komputerowymi. Często robię takie przekąski na spotkania ze znajomymi geekami lub dla Męża – zapalonego gracza. Ostatnio robiliśmy chlebki/podpłomyki z ogniska i wyszły super! To jednak ma swój klimat ❤️
Dzień dobry, ja zaczęłam piec chleb kiedy moi siostrzeńcy spędzali u mnie ferie. Trochę pograliśmy w gry PS, ale mieli tyle energii, że stwierdziłam, że muszę dać im jakieś zajęcie manualne. Zrobiliśmy zaczyn z mąki żytniej, jak trochę to urosło to podzieliłam na dwie części i jedna do lodówki, a z drugiej zrobiliśmy chleb. Chłopaki na zmianę rękami to ciasto wyrabiali. Tak im się to spodobało, że zawsze jak są u mnie to mi ten chlebek wyrabiają. Ten zaczyn krąży między naszymi domami i raz piekę ja chleb a raz moja siostra. Czasem robię modyfikacje i dodaję do ciasta żurawinę, albo na spód słonecznik lub pestki dyni na wierzch. Inspiracje czerpię z zeszytów mojej babci, które niedawno znalazłyśmy z moją siostrą na strychu. Często te wypieki robię metodą prób i błędów, bo składniki podawane są nie w gramach tylko np. słoiczek dżemu albo kostka masła, a to kiedyś w innych porcjach sprzedawali. Poza tym pamiętam jak kiedyś w tv był program Domowa cukierenka i tam taki miły Pan wypiekał pyszności i ja te przepisy powtarzałam, modyfikowałam. Dlatego od momentu jak zobaczyłam kanał na YouTube Mała cukierenka to go śledzę. A przepis na muffiny z surową dynią ostatnio to mój hit. Byłam w szoku, że można użyć surową tartą dynię. Zrobiłam, dodałam jeszcze żurawinę ☺️
Dzień Dobry!
Kiedyś piekłam więcej chlebów, ale aktualnie sezonowo wypiekam chlebek dyniowy, który w smaku chyba trochę bardziej przypomina drożdżówkę i świetnie smakuje z dżemem :)
Co do inspiracji – jestem graczem z doświadczeniem sięgającym lat 90-tych, jeśli w grach są poboczne zadania związane z gotowaniem, to biorę się za nie z przyjemnością. Z sentymentem wspominam gotowanie w grze World of Warcraft i z chęcią testuję przepisy z ich oficjalnej książki kucharskiej.
Dzień dobry. Elfi chlebek wygląda obłędnie. Piekę w domu chleb. Najczęściej jest to pełnoziarnisty z ziarnami np. słonecznikiem. A czasami po prostu zwykły pszenny chlebek. Inspiracji raczej nie pozyskuje z filmów ani z gier ale z blogów i medii społecznościowych. Pozdrawiam.
Chleba jeszcze piec się nie zdarzyło, to domena bliskiej osoby, ale ciasta wyjęte z fantasy już tak, jak ciężki i krzepki krasnoludzki miodownik (przepity oczywiście ciężkim i krzepkim ciemnym piwem). Inspiracje zaczęły się od gier, kiedy to w latach 90-tych gry były dużo prostsze wizualnie i mniej bodźców działało na gracza. Wtedy zetknąłem się z radą, bezpośrednio z growej karczmy, aby przy okazji wizyt w rozpikselowanej gospodzie, samemu się uraczyć trunkiem bądź napitkiem w celu zwiększenia immersji, by bardziej zanurzyć się w świecie gry. Po prawie 40 latach nadal lubię usiąść do oldskulowej gry z drewnianą michą, drewnianą łychą, pasującym do klimatu daniem i kufelkiem krasnoludzkiego mocnego. A jeżeli w książce będzie przepis na jakiś krasnoludzki, krzepki bochen, to nie omieszkam skorzystać z przepisu.
Ponieważ mam alergików w domu, to piekę chleby z mąk przeróżnych gdyż żadnego „sklepowego” nie mogą. Wszystko to autorskie pomysły powstałe metodą prób i błędów oraz eliminacji alergenów. Jako jedyna bez alergii, pozwalam sobie czasem upiec coś „szalonego”. Uwielbiam cynamonowe chleby, chlebki bananowe, ale też chleby z ziaren. Nie korzystam z inspiracji serialami czy filmami, ale mam kilka książek kulinarnych ponad stuletnich. To jest skarbnica wiedzy.
„Całonocny” piecze zwykle moja mama. Ja jakoś zawsze miałam wrażenie, że pieczenie chleba to wyższa szkoła jazdy i przez to zostawałam przy ciastach i przekąskach. Teraz może się to zmienić, bo uwielbiam fantastykę, również świat Lochów i Smoków :) Właśnie fantastyka inspiruje mnie w kreatywnych i rzemieślniczych działaniach; w kuchni to między innymi elficki „Leśny Mech” (z opłatkowymi kwiatkami) czy gwiezdna „Stefania” (z kaszą manną, ciemną polewą i białymi zdobieniami). Zawsze wychodzą… fantastyczne ;)
Witam cieplutko. Tak piekę domowy pachnący chleb z chrupiącą skórką .
Lubię świeżo upieczony ,ale także po kilku dniach ponieważ wyrabiam chlebki najczęściej na zakwasie który gwarantuje dłuższą świeżość pieczywa.Moj ulubiony wypiek to Chleb orkiszowy na zakwasie posypany czarnuszką,sezamem i makiem.
Lubię inspirować się przepisami i recepturami na Chleb z książek oraz filmików w internecie.
Dzień dobry. Bardzo dziękuję za ten przepis, ponieważ ja uwielbiam pięć chleb. Moim ulubionym jest chleb ziołowy z dodatkiem czarnuszki, czosnku, prażonego slonecznika i czasami dodaję siemię lniane. Czasami piekę chleb czosnkowy, ale ostatnio piekłam chleb razowy z dodatkiem śliwki, żurawiny,i banana. Nigdy nie inspirowałam się żadnym filmami. Ten przepis co nam Pani serwuje koniecznie muszę wypróbować, ponieważ uwielbiam cynamon a nigdy nie robiłam chleba z cynamonem. Jeszcze raz bardzo dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru.
Dzień dobry. Elfi chlebek wygląda obłędnie. Piekę w domu chleb. Najczęściej jest to pełnoziarnisty z dodatkiem ziaren np. słonecznika. Czasami także po prostu najzwyklejszy pszenny chlebek. Inspiracji raczej nie znajduję w filmach ani grach ale zwykle na blogach i social mediach. Pozdrawiam