Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką – Dzisiaj przepyszne ciasto bananowe na biszkopcie z kremem śmietankowym. Jest bardzo wilgotne, kremowe, aromatyczne, troszkę waniliowe. Wygląda wspaniale! Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu jest proste. Do kremu śmietankowego użyłam galaretki bananowej, ale można użyć galaretki w dowolnym smaku. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
120ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Masa bananowa:
1L soku bananowego (użyłam nektar bananowy)
150g masła
3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
5 bananów
sok z 1/2 cytryny
Krem śmietankowy:
1 galaretka o smaku bananowym (lub agrestowym, cytrynowym, brzoskwiniowym)
200ml gorącej wody
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
kakao do posypania

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na jajeczną masę. Dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, papier ma troszkę wystawać poza blaszkę. Ciasto wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia.

4. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM. Papier do pieczenia oraz biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

Masa bananowa:
5. Do garnka wlać około 700ml soku bananowego, dodać masło i postawić na ogniu, zagotować (od czasu do czasu, mieszać, żeby masło się roztopiło). Do pozostałego soku dodać budynie w proszku i dokładnie wymieszać.

6. Do gotującego się soku dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 20-25 minut.

7. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny. Następnie je przepołowić – przeciąć wzdłuż i znów dokładnie skropić sokiem z cytryny, patrz FILM.

8. Budyń bananowy wymieszać i około 1/4 wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać banany i wylać pozostały budyń bananowy, wyrównać. Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem śmietankowy:
9. Galaretkę wsypać do miseczki, wlać gorącą wodę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.

10. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać ostudzoną galaretkę. Ważne, aby galaretka jeszcze nie tężała!
Gotowy krem śmietankowy wlać na ciasto w blaszce i wyrównać.

11. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

27 komentarzy do “Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką”

  1. Mimo, że nie mam dużej wprawy w ciastach, to wyszło mi super. Lekkie i bardzo przyjemne w smaku. Dziękuję za inspirację.

    Odpowiedz
  2. Ciasto pyszne! Ale do śmietany zamiast cukru z wanilią dodałam ekstrakt waniliowy i odrobinę więcej cukru pudru oraz jak zawsze dla pewności śmietanfix. Też mi się oddzielało odrobinę masło i budyń wyszedł taki galaretowaty odrobinę, ale jak przestygł to bez problemu się rozprowadził i po całkowitym schłodzeniu ciasta jest super.

    Odpowiedz
  3. Właśnie zrobiłam, wieczorem będzie degustacja. Jedyne co mnie martwi to z masy budyniowej masło jakoś tak wypływa, oddziela się.. Nie wiem jak to wytłumaczyć

    Odpowiedz
  4. Czy jeśli chciałabym przełożyć tort takim kremem bananowym, ale tylko jedna wartstwe, to czy wystarczy go zrobić z połowy składników? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  5. Raj dla podniebienia, wszystko idealnie skomponowane. Idealny aromat bananowy, mój ulubiony. Pomimo dość długiego przepisu ciasto dość szybkie do wykonania i na pewno zagości na stałe w przepisach. Dzisiaj będzie mieć swój debiut na urodzinach 😊😊

    Odpowiedz
  6. Zrobiłam, wyszło pyszne. Mój mąż miał jedno zastrzeżenie – masa bananowa mogłaby być odrobinę słodsza, no ale on lubi słodkie ciasta. Poza tym pycha i mimo ilości składników robi się bardzo szybko. Pozdrawiam i polecam stronę.

    Odpowiedz
  7. Witam ciasto wygląda przepysznie. Mam pytanie czy można to ciasto zrobić bez pieczenia i jeśli tak to jaki spód Pani poleca dziękuję za odpowiedź Monika

    Odpowiedz
    • Dzień dobry
      Czy masa ze śmietanki wytrzyma godzinną jazdę samochodem? Chciałabym upiec to ciasto mężowi do pracy i zastanawiam się czy da radę wytrzymać transport…
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  8. Przepyszne ciasto ! Szukałam czegoś „innego” i jak tylko zobaczyłam to postanowiłam zrobić . Wszystkim smakuje polecam ! 💯

    Odpowiedz

Dodaj komentarz