Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką – Dzisiaj przepyszne ciasto bananowe na biszkopcie z kremem śmietankowym. Jest bardzo wilgotne, kremowe, aromatyczne, troszkę waniliowe. Wygląda wspaniale! Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu jest proste. Do kremu śmietankowego użyłam galaretki bananowej, ale można użyć galaretki w dowolnym smaku. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
120ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Masa bananowa:
1L soku bananowego (użyłam nektar bananowy)
150g masła
3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
5 bananów
sok z 1/2 cytryny
Krem śmietankowy:
1 galaretka o smaku bananowym (lub agrestowym, cytrynowym, brzoskwiniowym)
200ml gorącej wody
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
kakao do posypania

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na jajeczną masę. Dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, papier ma troszkę wystawać poza blaszkę. Ciasto wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia.

4. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM. Papier do pieczenia oraz biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

Masa bananowa:
5. Do garnka wlać około 700ml soku bananowego, dodać masło i postawić na ogniu, zagotować (od czasu do czasu, mieszać, żeby masło się roztopiło). Do pozostałego soku dodać budynie w proszku i dokładnie wymieszać.

6. Do gotującego się soku dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 20-25 minut.

7. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny. Następnie je przepołowić – przeciąć wzdłuż i znów dokładnie skropić sokiem z cytryny, patrz FILM.

8. Budyń bananowy wymieszać i około 1/4 wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać banany i wylać pozostały budyń bananowy, wyrównać. Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem śmietankowy:
9. Galaretkę wsypać do miseczki, wlać gorącą wodę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.

10. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać ostudzoną galaretkę. Ważne, aby galaretka jeszcze nie tężała!
Gotowy krem śmietankowy wlać na ciasto w blaszce i wyrównać.

11. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do wpisu „Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką”

Dodaj komentarz