Szybkie różowe ciasto z wiśniami i mandarynkami

Szybkie i proste w przygotowaniu smaczne ciasto z wiśniami oraz mandarynkami. Wilgotne i pełne owoców. Do ciasta dodajemy kisiel malinowy, co dodaje ładnego, ciekawego zapachu i smaku, a kolor ciasta zmienia się na delikatnie różowy. Moim domownikom bardzo smakowało i dostało dużo pochwał. Oryginalne, proste ciasto, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej, polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z książki „Łatwe ciasta” Dr.Oetker).

rozowe ciasto

Szybkie różowe ciasto z wiśniami i mandarynkami
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie kisielu malinowego bez cukru
170g cukru
4 jajka
250g miękkiego masła
2 łyżki syropu wiśniowego lub malinowego (możemy również użyć kompotu po wiśniach)
1 słoik wiśni (około 350-370g bez kompotu) + 1 łyżka mąki
1 puszka mandarynek

1. Wiśnie i mandarynki osączyć (jeśli nie mamy syropu, proszę zachować 2 łyżki kompotu z wiśni).

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kisielem i cukrem.

3. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

4. Następnie dodać jajka i syrop, wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie jednolite ciasto (mieszać przez około 60-90sekund).

5. Wiśnie oprószyć 1 łyżką mąki i połowę dodać do ciasta, wymieszać.

6. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać resztę wiśni i mandarynki, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Podawać pokrojone na kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

rozowe ciasto

rozowe ciasto

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

4 komentarze do wpisu „Szybkie różowe ciasto z wiśniami i mandarynkami”

  1. Faktycznie łatwe w przygotowaniu. Trochę obawiałam się połączenia mandarynek z wiśniami, ale niepotrzebnie. Podczas pieczenia, po domu rozchodził się piękny zapach. Było bardzo smaczne i szybko zniknęło.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.