Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi

Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi – Przepyszne, proste ciasto z dużą ilością prażonego słonecznika i masy kajmakowej. Aromatyczne, bardzo słodkie, dosyć ciężkie, ale wszystko ze sobą dobrze współgra i smakuje wyśmienicie. Takie ciasto dla prawdziwych łasuchów. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Agnieszki Pietrzykowskiej z Gdyni, której bardzo dziękuję za kolejny przepis. Polecam…

Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi

Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
160g cukru pudru
1 szklanka mąki
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Do nasączenia:
1/2 szklanki słabej kawy
Nadzienie:
3/4 kostki masła
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
400g pestek słonecznika
Krem:
1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
1 kostka masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
4-5 łyżek masy krówkowej do polania wierzchu ciasta (niekoniecznie)

Ciasto:
1. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.

2. Do drugiej miski wbić jajka i dodać cukier, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut, aż masa będzie puszysta i biaława.

3. Następnie do puszystej masy dodać olej, aromat i wymieszać krótko łyżką. Dodać mąkę i wymieszać łyżką lub mikserem ustawionym na najniższe obroty.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24-25cm. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na góra-dół 180°C). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

5. Ciasto przekroić w poziomie na dwa placki.

Nadzienie:
6. Na suchej patelni uprażyć delikatnie słonecznik (będzie ładnie pachniał i trochę się przyrumieni).

7. Resztę składników na nadzienie przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować (od czasu do czasu zamieszać). Wsypać słonecznik, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia.

Krem:
8. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 5-6 minut). Następnie dodać masę z puszki w temperaturze pokojowej i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty, aż masa będzie gładka.

9. Krążki ciasta nasączyć równomiernie kawą.

10. Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć 1/4 kremu, na wierzchu ułożyć połowę słonecznika. Drugi kawałek ciasta posmarować 1/4 kremu i kremem do dołu położyć na wierzchu pierwszego placka (warstwa słonecznika będzie między warstwami kremu).

11. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta i równomiernie położyć pozostały słonecznik. Jeśli mamy jeszcze trochę masy krówkowej, to należy ją podgrzać i następnie polać nią ciasto (gdyby masa była gęsta, to proszę ją rozrobić z kilkoma łyżkami mleka).

12. Ciasto najlepiej odstawić na całą noc. Jeśli przechowujemy je w lodówce, to 45-60 minut przed podaniem wyciągnijmy je z lodówki, będzie smaczniejsze.

Udanych wypieków:)

Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi

Print Friendly, PDF & Email

40 komentarzy do “Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi”

  1. Witam. Skorzystałam z przepisu, choć muszę przyznać, że dość dużo pozmieniałam :) Niemniej całość smakowała bardzo dobrze, także dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz