Zapraszam dzisiaj na muffiny z czekoladą i orzechami. Ładnie wyrastają, apetycznie pachną i wspaniale smakują czekoladą oraz orzechami. Bardzo sycące, smaczne, trochę waniliowe, będą miłą odmianą do drugiego śniadania. Babeczki proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .
Muffiny z czekoladą i orzechami
Składniki na 12 babeczek (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
250g mąki pszennej (użyłam pszennej chlebowej typ 750)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g miękkiego masła
100g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
130g groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady deserowej, mlecznej
2 jajka
250ml maślanki lub mleka
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
50g poszatkowanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
orzechy włoskie, migdały do posypania wierzchu
1. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami lub posmarować ją masłem i posypać mąką.
2. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstaną okruszki.
Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, czekoladę i orzechy, wymieszać łyżką.
3. W drugiej misce wymieszać razem maślankę, jajka, olej i sok z cytryny.
4. Mokre składniki dodać do suchych i krótko, energicznie wymieszać łyżką , tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i nakładać je do około 3/4 wysokości foremki. Na wierzch babeczek poukładać po parę orzechów lub migdałów. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i babeczki piec przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
Zrobiłam babeczki – są pyszne, jednak wydaje mi się że powinno być więcej tłuszczu (masła) a mniej mleka, ponieważ babeczki przyklejają się do papierowych papilotek.
cieszę się bardzo:) pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za przepis, babeczki wyszły piękne, pozdrawiam :)
myślę, że tak pozdrawiam
Mogę zamiast soku z cytryny dodać sok z limonki?
myślę, że jak najbardziej, jak doda Pani łyżkę kakao to proszę dodać o 1 łyżkę mniej mąki, pozdrawiam
Witam :)
Czy mogę dodać trochę kakao by stworzyć z nich babeczki czekoladowe? oraz czy mogę zamienić migdały na orzechy laskowe ?
Pozdrawiam
super:) cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Wyszły przepyszne, jak zawsze :*
Bardzo mi miło!! Dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Mmmmniam! Bardzo fajny i łatwy przepis :)) Pięknie pachną i super smakują!!!
Pozdrawiam serdecznie! :)
Wyglądają bardzo apetycznie :)
tak można, jak najbardziej, pozdrawiam
Brzmi apetycznie :) tylko pytanko: czy można mąkę chlebową zastąpić jakąś inną, np. 450 lub 550?
Pozdrawiam