Szarlotka na kruchym spodzie z ananasem – Smaczny, interesujący w smaku jabłecznik z owsianą kruszonką i ananasem. Na kruchym, maślanym spodzie z dodatkiem skórki cytrynowej. Ciasto ładnie pachnie, apetycznie wygląda i świetnie smakuje, ale trochę się kruszy podczas krojenia. Przepis nie jest trudny, ale jest z nim trochę zachodu, dlatego radzę przed pieczeniem dokładnie go przeczytać. Szarlotka oryginalnie nazywa się „szarlotka z Wirginii”. Polecam… (przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 9/2012).
Szarlotka na kruchym spodzie z ananasem
Składniki:
Spód:
300g mąki
160g zimnego masła
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 puszka ananasów
Kruszonka:
100g poszatkowanych orzechów włoskich
100g cukru
100g masła
50g płatków owsianych
3 łyżki pokruszonych herbatników
2-3 krople aromatu waniliowego
Spód:
1. Z podanych składników na spód zagnieść ciasto rękoma i wstawić je na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
2. W międzyczasie ananasa osączyć i pokroić na kawałeczki, zachowując syrop z puszki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
3. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier wanilinowy, sok z cytryny i gotować przez około 6 minut.
4. Do syropu dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zmiękną (uważać, aby jabłek nie rozgotować). Następnie je osączyć i wymieszać z ananasem.
Kruszonka:
5. Do rondelka włożyć wszystkie składniki na kruszonkę oprócz aromatu i smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając przez 5 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać aromat, wymieszać.
6. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x30cm wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia, wylepić schłodzonym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na funkcji góra-dół na 15 minut (piekłam na drugim poziomie piekarnika).
7. Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki, wyłożyć równomiernie jabłka z ananasem i posypać wierzch resztą kruszonki. Znów ciasto wstawić do piekarnika, tym razem nagrzanego do 200°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 15-20 minut.
Ciasto podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
myślę, że można je dodać i chyba lepiej posypać nimi wierzch ciasta, pozdrawiam
Czy orzechy włoskie w kruszonce można zastąpić czymś innym, np. płatkami kukurydzianymi w karmelu z przepisu na ciasto z jabłkami i wiśniami? Wiadomo, że smak nie będzie ten sam, ale czy będzie je można dodać skarmelizowane razem z aromatem do przestudzonej kruszonki czy lepiej posypać nimi wierzch ciasta? Pozdrawiam :)
licząc od dołu, pozdrawiam :)
Poziom drugi licząc od góry czy od dołu piekarnika? :)
ciasto wyszło wspaniałe, i bardzo słodkie. dla mnie bąba
nie dodajemy, pozdrawiam
czy do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia?
Ależ narobiłaś mi smka na szarlotkę…mniam…Twoja wyglada cudnie.
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
Robiłam w weekend, zniknęło błyskawicznie- pychaa :)
bardzo się cieszę, że smakowała, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Szarlotka jest pyszna, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek ananasa wzbogaca ciekawie smak, a syrop ma przepiękny, słodki zapach. Polecam!
pięknie wygląda i bardzo apetycznie:)
ale cudnie wygląda. Uwielbiam szarlotkę, ale takiej jeszcze nie próbowałam. Na pewno tak samo cudnie smakuje jak wygląda :) Pozdrawiam i porywam kawałek ;)
Wygląda bardzo smacznie, ciekawe połączenie jabłek i ananasa:)