Szarlotka na kruchym spodzie z ananasem

Szarlotka na kruchym spodzie z ananasem – Smaczny, interesujący w smaku jabłecznik z owsianą kruszonką i ananasem. Na kruchym, maślanym spodzie z dodatkiem skórki cytrynowej. Ciasto ładnie pachnie, apetycznie wygląda i świetnie smakuje, ale trochę się kruszy podczas krojenia. Przepis nie jest trudny, ale jest z nim trochę zachodu, dlatego radzę przed pieczeniem dokładnie go przeczytać. Szarlotka oryginalnie nazywa się „szarlotka z Wirginii”. Polecam… (przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 9/2012).

Szarlotka na kruchym spodzie z ananasem

Szarlotka na kruchym spodzie z ananasem
Składniki:
Spód:
300g mąki
160g zimnego masła
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 puszka ananasów
Kruszonka:
100g poszatkowanych orzechów włoskich
100g cukru
100g masła
50g płatków owsianych
3 łyżki pokruszonych herbatników
2-3 krople aromatu waniliowego

Spód:
1. Z podanych składników na spód zagnieść ciasto rękoma i wstawić je na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:
2. W międzyczasie ananasa osączyć i pokroić na kawałeczki, zachowując syrop z puszki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.

3. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier wanilinowy, sok z cytryny i gotować przez około 6 minut.

4. Do syropu dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zmiękną (uważać, aby jabłek nie rozgotować). Następnie je osączyć i wymieszać z ananasem.

Kruszonka:
5. Do rondelka włożyć wszystkie składniki na kruszonkę oprócz aromatu i smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając przez 5 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać aromat, wymieszać.

6. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x30cm wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia, wylepić schłodzonym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na funkcji góra-dół na 15 minut (piekłam na drugim poziomie piekarnika).

7. Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki, wyłożyć równomiernie jabłka z ananasem i posypać wierzch resztą kruszonki. Znów ciasto wstawić do piekarnika, tym razem nagrzanego do 200°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 15-20 minut.
Ciasto podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.

Udanych wypieków:)

Szarlotka na kruchym spodzie z ananasem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Pyszne CIASTO kokosowe z kremem ananasowym

23 komentarze do “Szarlotka na kruchym spodzie z ananasem”

  1. Czy orzechy włoskie w kruszonce można zastąpić czymś innym, np. płatkami kukurydzianymi w karmelu z przepisu na ciasto z jabłkami i wiśniami? Wiadomo, że smak nie będzie ten sam, ale czy będzie je można dodać skarmelizowane razem z aromatem do przestudzonej kruszonki czy lepiej posypać nimi wierzch ciasta? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz