Deser różany – Zapraszam na bardzo oryginalny deser z konfiturą z płatków róży i pachnącym syropem różanym. Fantastycznie aromatyczny, delikatny, ekspresowy w przygotowaniu i łatwy. Wspaniale smakuje i ładnie się prezentuje. Jeśli nie mamy dostępu do syropu z płatków róży, możemy użyć wody różanej. Bardzo polecam…
Deser różany
Składniki na 4 porcje:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
120g pokruszonych biszkoptów
1/2 szklanki wody
3 łyżki syropu z płatków róży
1 fix do śmietany
1-2 łyżeczki cukru pudru
8 łyżeczek konfitury z płatków róży
Dodatkowo:
4 łyżeczki syropu z płatków róży
1. Śmietankę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. Dodać dwie łyżki syropu i delikatnie wymieszać łyżką.
2. W wodzie rozpuścić 1 łyżkę syropu i zalać nią pokruszone biszkopty, wymieszać.
3. Przygotować cztery szklaneczki i do każdej łyżeczką nałożyć trochę nasączonych biszkoptów (po około 1 większej łyżeczce). Na biszkopty nałożyć łyżeczkę konfitury i kopiastą łyżkę bitej śmietany. Znów nałożyć biszkopty, konfiturę i na końcu bitą śmietanę.
4. Deser schłodzić. Przed podaniem wierzch polać syropem.
Smacznego:)
300ml pozdrawiam serdecznie
Ile tej śmietany trzeba dodać?
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
za chwilke bede robic ten deser, ciekawe jak smakuje:) musi byc wyjatkowy:)
ja kupiłam w zwykłym supermarkecie lub proszę spróbować przez internet
pozdrawiam
Gdzie kupić konfiturę z płatków róż?
Wygląda jak lody :)
Zakupiłam dziś ten syrop, pyszny jest rzeczywiście, nawet sporo w nim tej dzikiej róży;)a w deserze pewnie będzie obłędny
Cudny deser! ten syrop naprawdę jest pyszny pięknie pachnie, mam go w domu:)
Wygląda zachwycająco!
Prezentuje się obłędnie. Uwielbiam lody różane, więc jeśli uda mi się zdobyć syrop różany, to na pewno to wypróbuję. Nie mogę się napatrzeć. Pozdrawiam