Deser różany

Deser różany – Zapraszam na bardzo oryginalny deser z konfiturą z płatków róży i pachnącym syropem różanym. Fantastycznie aromatyczny, delikatny, ekspresowy w przygotowaniu i łatwy. Wspaniale smakuje i ładnie się prezentuje. Jeśli nie mamy dostępu do syropu z płatków róży, możemy użyć wody różanej. Bardzo polecam…

Deser różany
Składniki na 4 porcje:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
120g pokruszonych biszkoptów
1/2 szklanki wody
3 łyżki syropu z płatków róży
1 fix do śmietany
1-2 łyżeczki cukru pudru
8 łyżeczek konfitury z płatków róży
Dodatkowo:
4 łyżeczki syropu z płatków róży

1. Śmietankę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. Dodać dwie łyżki syropu i delikatnie wymieszać łyżką.

2. W wodzie rozpuścić 1 łyżkę syropu i zalać nią pokruszone biszkopty, wymieszać.

3. Przygotować cztery szklaneczki i do każdej łyżeczką nałożyć trochę nasączonych biszkoptów (po około 1 większej łyżeczce). Na biszkopty nałożyć łyżeczkę konfitury i kopiastą łyżkę bitej śmietany. Znów nałożyć biszkopty, konfiturę i na końcu bitą śmietanę.

4. Deser schłodzić. Przed podaniem wierzch polać syropem.

Smacznego:)

Deser różany

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

11 komentarzy do wpisu „Deser różany”

  1. Prezentuje się obłędnie. Uwielbiam lody różane, więc jeśli uda mi się zdobyć syrop różany, to na pewno to wypróbuję. Nie mogę się napatrzeć. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.