Sylwestrowy TORT Szampański

Sylwestrowy TORT Szampański – Nowy, pyszny tort w Małej Cukierence. Wygląda fantastycznie, będzie idealny na Sylwestra i zbliżający się karnawał. Tort jest z winem musującym, brzoskwiniami i śmietanką. Jest wilgotny, waniliowy, bardzo smaczny. Tort można dowolnie udekorować, nie trzeba używać barwników spożywczych w sprayu. Brzegi można posypać płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami, czekoladą. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Sylwestrowy TORT Szampański

Sylwestrowy TORT Szampański
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka L – osobno żółtka i białka
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
Krem:
350g schłodzonego serka mascarpone
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
60g cukru pudru
1 puszka brzoskwiń w syropie 820g
1 galaretka pomarańczowa w proszku
180ml gorącej wody
150ml słodkiego wina musującego (szampana)
1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
Do nasączenia:
80ml syropu po brzoskwiniach (z puszki)
90-100ml słodkiego wina musującego (szampana)
Dodatkowo:
3-4 łyżki konfitury brzoskwiniowej lub dżemu brzoskwiniowego
Wierzch:
150g schłodzonego serka mascarpone
350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
Do ozdoby:
złoty barwnik spożywczy w sprayu
rubinowy barwnik spożywczy w sprayu
około 60-120g mlecznej czekolady
złoty barwnik w proszku
złoty maczek cukrowy

Sylwestrowy TORT Szampański

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać cukier z wanilią, krótko wymieszać.

3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na jajeczną masę, dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, rant tortownicy umyć. Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki (ja użyłam jeszcze folii rantowej, jeśli nie mamy to pomijamy). Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę, następnie przekroić go w poziomie na dwie części, jedna może być troszkę większa (grubsza). Większą część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

Przygotujemy galaretkę do kremu:
5. Galaretkę wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostudzenia. Galaretkę trzeba mieć na oku, ponieważ szybko stygnie, ważne, aby nie była tężejąca.

6. Brzoskwinie osączyć, zachowując sok.

7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce, posmarować go dżemem.

Sylwestrowy TORT Szampański

Krem:
8. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek i wymieszać mikserem na jednolity krem. Wlać 50ml szampana, krótko wymieszać.

9. Do galaretki wlać 100ml szampana, wymieszać łyżką i w trzech partiach wlać ją do kremu. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.

10. Na biszkopt w blaszce wyłożyć parę łyżek kremu, wyrównać. Na wierzchu ciasno ułożyć brzoskwinie (mnie się wszystkie nie zmieściły, została mi jedna). Wyłożyć 3/4 pozostałego kremu, wyrównać. Ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.

11. Jak tort będzie się chłodził można przygotować czekoladowe cyfry, użyłam do tego silikonowej foremki, patrz FILM. Czekoladowe cyfry można również kupić lub roztopić czekoladę i ręcznie na torcie napisać cyfry.
Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i wypełnić nią foremkę, nadmiar czekolady usunąć szpatułką, patrz FILM. Odstawić w chłodne miejsce, aby czekolada stężała. Czekoladowe cyfry bardzo ostrożnie wyjąć z foremki. Na foremkę można również nanieść złoty barwnik spożywczy w proszku przy pomocy pędzelka i wtedy wypełnić ją czekoladą, powstaną takie pozłacane cyfry.

Wierzch:
12. Schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki (lub zdjąć folię rantową) i ciasto położyć na podstawce, paterze.

13. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier, fix i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać na jednolity krem.

14. Gotowym kremem posmarować, dość grubo, wierzch i boki tortu, wyrównać, patrz FILM.

15. Następnie złotym barwnikiem spożywczym w sprayu dekorujemy cały brzeg tortu (użyłam sprayu marki Food Colours). Rubinowym dekorujemy tylko dół tortu. Na koniec jeszcze troszkę dekorujemy złotym, patrz FILM.

16. Na torcie układamy cyfry, tworząc tarcze zegara. Troszkę czekolady roztopić i przełożyć ją do małego foliowego woreczka, odciąć brzeg i na trocie zrobić wskazówki zegara, patrz FILM. Brzeg tortu posypać złotym maczkiem cukrowym.
Tort przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków :)

Sylwestrowy TORT Szampański

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do “Sylwestrowy TORT Szampański”

  1. Chciałabym ten tort zrobić córce na urodziny. Czy jeśli szampana zastąpię Picolo lub napojem gazowanym, będzie w porządku?

    Odpowiedz
  2. Pani Natalio, a czym można zastąpić wino w kremie żeby tort był jadalny także dla dzieci?
    Wino w płynie do nasączenia myślę zastąpić sokiem z cytryny bądź herbatą.

    Odpowiedz
    • tak można nasączyć wodą z sokiem z cytryny bądź herbatą, do kremu można dać jakiś owocowy sok np: winogronowy lub oranżadę, pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz