Pyszne Ciasto Michałek – Nowe, kremowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Wspaniale smakuje, jest ze sporą ilością kremu i czekoladowymi cukierkami, których kawałeczki przyjemnie trafiają się w kremie. Jest wilgotne, waniliowe, czekoladowe. W przygotowaniu jest proste, pamiętajmy tylko, aby budyń był dobrze ostudzony. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne Ciasto Michałek
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80ml oleju
Do nasączenia:
150ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
3-4 łyżki kwaśnego dżemu lub powideł śliwkowych
Krem:
900ml mleka
2 budynie w proszku, waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
180g cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej – 50g
220g cukierków michałków
250g masła w temperaturze pokojowej
1 płaska łyżka kakao bez cukru
Wierzch:
350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
1 płaska łyżka cukru pudru
kakao do posypania
posiekane orzechy do posypania
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać cukier z wanilią, krótko wymieszać.
3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotujemy budyń do kremu:
5. Do rondelka wlać około 600ml mleka, dodać cukier, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować.
7. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie w proszku, mąkę pszenną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
8. Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z mąką i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.
9. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Zaczniemy składać ciasto:
10. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce. Ciasto posmarować powidłami.
Skończymy krem:
11. Masło przełożyć do miski, dodać kakao i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 6 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
12. Cukierki michałki pokroić na kawałeczki i dodać je do kremu, wymieszać szpatułką.
13. Na ciasto w blaszce wyłożyć około 3/4 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta, nasączyć je pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na czas dalszych przygotowań ciasto można na chwilkę wstawić do lodówki.
Wierzch:
14. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić.
Gotową śmietankę przełożyć na ciasto i wyrównać. Ciasto posypać kakao i orzechami, wstawić na całą noc do lodówki.
Udanych wypieków :)
Proszę o informację na jaki rozmiar blaszki jest ta proporcja?
blaszka o wymiarach 25cm x 35cm, pozdrawiam
a gdzie masło w składnikach?
przy składnikach na krem, pozdrawiam
Bardzo pyszne ciasto, dziś zrobiłam i już połowy nie ma🤩🤩
Ja użyłem dżemu z czarnej porzeczki. Ciasto wyszło przepyszne .Zbliżają się święta, napewno go upiekę. Pozdrawiam że Stalowej Woli
Dziękuję, bardzo się cieszę, pozdrawiam!
Chciałabym zrobić to ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm. Czy ta propozycja składników jest OK, czy ją zmienić?
Na początku byłam sceptycznie nastawiona do powideł śliwkowych, ale następnego dnia ciasto stało się jeszcze lepsze, a powidła dodały mu niesamowitego charakteru. Bardzo tu pasują! Ciasto wyśmienite, jak tort. Na pewno będę go powtarzać. Wszyscy byli zachwyceni 😍
Ciasto wyszło pyszne, wszystko super, krem rewelacja. Ale osobiście nie polecam powideł śliwkowych. Moim zdaniem nie pasują i żałuję, że nie użyłam innego dżemu :(
Dzisiaj zrobiłam mężowi na imieniny . Po prostu tort. A smak cudny poezja. Dziękuję Q piękny przepis. Piekę z Panią już 5 lat u zawsze wszystko się udaje. Życzę dalszych inspiracji pozdrawiam z Białegostoku
Ogromnie się cieszę! Bardzo dziękuję! Pozdrawiam ciepło
Od zawsze zajadam się michałkami, więc to ciasto siłą rzeczy musiało mnie zainteresować:P Wygląda tak smacznie, że zjadłabym je nawet teraz w środku nocy:)
Czy to orzechy włoskie? Czy obojętne? Ps. Jestem pani fanką 😀
tak dałam orzechy włoskie, pozdrawiam