Serowy Torcik z Truskawkami i Bezą

Serowy Torcik z Truskawkami i Bezą – Znów wspaniały torcik z truskawkami w Małej Cukierence :). Waniliowy, soczysty od truskawek, z nie za słodkim, serowym kremem, który świetnie smakuje z bezą. Torcik bardzo mi smakuje, na jednym kawałku nie mogłam poprzestać :). Nie jest trudny, ale troszkę jest z nim zachodu, ponieważ pieczemy dwa biszkopty, z czego jeden z bezą, ale uważam, że warto! Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Serowy Torcik z Truskawkami i Bezą

Serowy Torcik z Truskawkami i Bezą
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125g miękkiego masła
125g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
4 żółtka
8 łyżek mleka
Beza:
4 białka
200g cukru
Krem:
450g gotowego sera na sernik (gęstego)
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 fix do śmietany
około 350g pokrojonych truskawek
Dodatkowo:
4-5 łyżek cytrynówki

Serowy Torcik z Truskawkami i Bezą

Ciasto:
1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na maślaną masę, dodać mleko i wymieszać, krótko, ale dokładnie mikserem.

3. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Blaszkę umyć i znów wyłożyć papierem do pieczenia.

4. Do przygotowanej blaszki przełożyć pozostałe ciasto, wyrównać i piec jak pierwszy biszkopt.

Beza:
5. Około 10 minut prze końcem pieczenia drugiego biszkoptu zacząć przygotowywać bezę. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i lekko ubić je mikserem. Następnie po łyżce dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści.

6. Na gorące ciasto, dopiero co wyjęte z piekarnika, przełożyć bezą, wyrównać. Łyżką z wierzchu pozaciągać bezę (patrz FILM). Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 100C i bezę suszyć przez około 75 minut.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 5-10 minut i następnie nożem oddzielić bezę od brzegów blaszki. Ostrożnie zdjąć obręcz i bezę odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
7. Do miski przełożyć oba sery, dodać wanilię, cukier puder i wymieszać mikserem (powstanie gęsty krem (patrz FILM). Dodać fix i wymieszać mikserem.

8. Z biszkoptu bez bezy zdjąć papier do pieczenia, z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę i włożyć go z powrotem do blaszki (razem z papierem do pieczenia, ja jeszcze użyłam folii rantowej, patrz FILM).
Biszkopt w blaszce nasączyć cytrynówką.

9. Biszkopt w blaszce posmarować cienką warstwą kremu (patrz FILM) i na wierzchu poukładać 2/3 pokrojonych truskawek. Pozostałe truskawki dodać do kremu i wymieszać łyżką lub szpatułką.
Krem z truskawkami przełożyć do blaszki i dokładnie wyrównać. Krem jest gęsty, więc proszę dość mocno naciskać łyżką, aby dokładnie pokryć całą blaszkę. Na wierzch ostrożnie położyć biszkopt z bezą. Delikatnie starać się docisnąć (patrz FILM). Torcik wstawić do lodówki na całą noc.

10. Dobrze schłodzony serowy torcik z truskawkami ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze.
Przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków :)

Serowy Torcik z Truskawkami i Bezą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do wpisu „Serowy Torcik z Truskawkami i Bezą

  1. Witam! Mam pare pytan odnosnie tego wypieku. Otoz dzisiaj upieklam ten torcik. Biszkopt sprawdzalam patyczkiem jednak pozniej jak chcialam sciac ten wierzch na spod zeby posmarowac cytrynowka nie moglam tego latwo zrobic i ponadto byl taki rozwalajacy sie,a beze jak wyciagnelam z piekarnika byla chrupka od gory,a jak ostygla to taka lepka i nie wiem czy taka ma byc czy moze trzeba ja suszyc dluzej. Reszte zrobilam tak jak dalej bylo w przepisie i wystawilam do lodowki. Jutro zobacze efekt jak zastygnie w lodowce i wyciagne ciasto z blaszki i pokroje. Bardzo prosze o odpowiedz i porade. Dziekuje i pozdrawiam.

    • beza przy cieście będzie wilgotna, z wierzchu będzie tylko sucha i chrupiąca,
      nie trzeba jej dłużej suszyć, pozdrawiam

Dodaj komentarz

.