Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką

Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką – Przyjechałam już do domu z mojej podróży do USA :) i w Małej Cukierence kolejne pyszne, letnie ciasto z dużą ilością owoców. Jest bardzo smaczne, soczyste, nie za słodkie. Jak dla mnie idealne ciasto na lato. Jest delikatnie waniliowe i migdałowe. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionej galaretki, mi się ostatnio spodobały przezroczyste galaretki i przy tym cieście użyłam właśnie przezroczystej o smaku truskawkowo – waniliowym. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką

Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych migdałów
130g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki pszennej
400ml mleka
1 i 1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
120g masła w temperaturze pokojowej
Do nasączenia:
2-3 łyżki soku z cytryny
około 80ml wody
1 łyżeczka cukru pudru
Wierzch:
około 600g owoców jagodowych
2 galaretki w proszku (użyłam przezroczyste galaretki o smaku truskawkowo – waniliowym)
800ml gorącej wody

Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką

1. Do rondelka wlać 250ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę i dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek, można mikserem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, zmielone migdały i wymieszać.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z migdałami i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Składanie ciasta:
6. Obie galaretki zalać 800ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać (odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM) i włożyć go do blaszki. Ja jeszcze tortownicę wyłożyłam folią rantową, dzięki temu brzeg ciasta będzie bardziej równy i krem nie dotyka blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

8. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty. Dodać ekstrakt waniliowy i budyń w trzech partiach. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

9. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce i zalać je lekko tężejącą galaretką (patrz FILM). Wyrównać i ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

10. Schłodzony biszkopt z kremem i owocami ostrożnie wyjąć z blaszki, można nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.

Udanych wypieków :)

Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką

Print Friendly, PDF & Email

37 komentarzy do “Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką”

  1. Pani Natalio,
    Mam taki problem: mimo, że robię krem dokładnie ze składników i proporcji z przepisu, za każdym razem budyń wychodzi mi bardzo rzadki. Muszę dodawać skrobię, żeby nie lał się z łyżki. Czy jest na to inny sposób?

    Pozdrawiam,
    Ewa

    Odpowiedz
  2. Ciasto wyszło pyszne. Smak biszkoptu z migdałami rewelacyjny. Kolorowa całość zachęca do kolejnego kawałka. Super smakuje z przezroczystą galaretką truskawkowo – wanilią. Gorąco polecam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz