Sernik z truskawkami i szampanem – Bardzo smaczny, ciekawy sernik, który dostał dużo pochwał i zniknął błyskawicznie. Goście byli zachwyceni:). Sernik przypomina amerykański „new york cheesecake”, czyli jest lekki, kremowy i prosty w przygotowaniu (nie jest w smaku taki „serowy” jak typowe, polskie serniki). Upieczony jest na kakaowych herbatnikach, z dodatkiem białego wina musującego. Zagęszczony mąką kukurydzianą i budyniem. W smaku delikatny, pyszny i rozpływa się w ustach. Fantastycznie smakuje z truskawkami polanymi czekoladą. Polecam, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Taste of Home).
Sernik z truskawkami i szampanem
Składniki:
Spód:
200g herbatników kakaowych (kupiłam je w Biedronce:))
100g masła
Masa serowa:
1 szklanka musującego białego wina (szampan)
3/4 szklanki cukru
150g umytych, obranych i pokrojonych na plastry truskawek
750g zmielonego sera na sernik
1/2 szklanki skondensowanego, słodzonego mleka
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
2 jajka
2 żółtka
Wierzch:
około 500g umytych, obranych truskawek
50g mlecznej czekolady
50g białej czekolady
1. Wino przelać do rondelka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 8 minut (wino ma zredukować swoją objętość o 1/4 szklanki). Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Spód:
2. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.
3. Herbatniki zemleć. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) i wyłożyć ją masą herbatnikową, robiąc około 3cm brzeg, docisnąć.
4. Pokrojone truskawki 150g rozłożyć równomiernie na herbatnikach w tortownicy.
Masa serowa:
5. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 150°C).
5. Ser i cukier utrzeć na kremową, gęstą masę. Dodać skondensowane mleko, mąkę kukurydzianą, budyń, wino musujące i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać jajka, żółtka i znów wymieszać mikserem do połączenia składników w jednolitą masę.
6. Masę serową przełożyć na truskawki w tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i najlepiej na całą noc, wstawić do lodówki.
7. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy, oddzielając nożem brzeg ciasta od obręczy tortownicy.
Wierzch:
8. Truskawki osuszyć (najlepiej wytrzeć ja papierowym ręcznikiem, ale można też zwykłą ściereczką) i pokroić w plastry. Następnie poukładać je na wierzchu sernika.
9. Każdą czekoladę roztopić osobno na parze i przełożyć je do plastikowych woreczków. Odciąć rożki woreczków i czekoladą polać wierzch sernika, robiąc ozdobne „esy-floresy”.
Udanych wypieków:)
w przepisie jest napisane, że słodzone, pozdrawiam