Sernik z truskawkami i szampanem

Sernik z truskawkami i szampanem – Bardzo smaczny, ciekawy sernik, który dostał dużo pochwał i zniknął błyskawicznie. Goście byli zachwyceni:). Sernik przypomina amerykański „new york cheesecake”, czyli jest lekki, kremowy i prosty w przygotowaniu (nie jest w smaku taki „serowy” jak typowe, polskie serniki). Upieczony jest na kakaowych herbatnikach, z dodatkiem białego wina musującego. Zagęszczony mąką kukurydzianą i budyniem. W smaku delikatny, pyszny i rozpływa się w ustach. Fantastycznie smakuje z truskawkami polanymi czekoladą. Polecam, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Taste of Home).

sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami i szampanem
Składniki:
Spód:
200g herbatników kakaowych (kupiłam je w Biedronce:))
100g masła
Masa serowa:
1 szklanka musującego białego wina (szampan)
3/4 szklanki cukru
150g umytych, obranych i pokrojonych na plastry truskawek
750g zmielonego sera na sernik
1/2 szklanki skondensowanego, słodzonego mleka
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
2 jajka
2 żółtka
Wierzch:
około 500g umytych, obranych truskawek
50g mlecznej czekolady
50g białej czekolady

sernik z truskawkami

1. Wino przelać do rondelka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 8 minut (wino ma zredukować swoją objętość o 1/4 szklanki). Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Spód:
2. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.

3. Herbatniki zemleć. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) i wyłożyć ją masą herbatnikową, robiąc około 3cm brzeg, docisnąć.

4. Pokrojone truskawki 150g rozłożyć równomiernie na herbatnikach w tortownicy.

Masa serowa:
5. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 150oC).

5. Ser i cukier utrzeć na kremową, gęstą masę. Dodać skondensowane mleko, mąkę kukurydzianą, budyń, wino musujące i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać jajka, żółtka i znów wymieszać mikserem do połączenia składników w jednolitą masę.

6. Masę serową przełożyć na truskawki w tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i najlepiej na całą noc, wstawić do lodówki.

7. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy, oddzielając nożem brzeg ciasta od obręczy tortownicy.

sernik

Wierzch:
8. Truskawki osuszyć (najlepiej wytrzeć ja papierowym ręcznikiem, ale można też zwykłą ściereczką) i pokroić w plastry. Następnie poukładać je na wierzchu sernika.

9. Każdą czekoladę roztopić osobno na parze i przełożyć je do plastikowych woreczków. Odciąć rożki woreczków i czekoladą polać wierzch sernika, robiąc ozdobne „esy-floresy”.

Udanych wypieków:)

sernik z truskawkami

sernik z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

16 komentarzy do wpisu „Sernik z truskawkami i szampanem”

  1. jak najbardziej szampan, patera kupiona w Tk maxx, można użyć mrożonych owoców tylko proszę je dobrze rozmrozić, mogą to być maliny, jagody, myślę że nawet brzoskwinie z puszki,
    pozdrawiam

  2. Niestety nigdzie nie mogę kupić mąki kukurydzianej – znalazłam tylko kaszkę kukurydzianą. Czym można zastąpić tę mąkę (może można dosypać tej kaszki?)? Z góry dziękuję za odpowiedź!

  3. proszę nie dodawać kaszy, lepiej dodać mąki pszennej z ziemniaczaną tak pół na pół, też zagęści ciasto, pozdrawiam

  4. Proszę o podpowiedź, co zrobić z pozostałą częścią puszki skondensowanego mleka? :-) Często robię ten sernik i nie mam zielonego pojęcia, co zrobić z mlekiem, które zostało? Może wśród Pani przepisów jest taki, który rozwiąże mój „problem”?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.