Babeczki choineczki – Smaczne, waniliowe babeczki z lekkim kremem z serka mascarpone. Puszyste, delikatnie nasączone likierem, nie za słodkie, a wyglądają pięknie i uroczo, bardzo świątecznie. Podczas dekorowania jest dużo zabawy z rodziną:). Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, tylko proszę pamiętać, aby składniki na ciasto było w temperaturze pokojowej. Polecam…
Babeczki choineczki
Składniki:
Ciasto(składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej):
150g miękkiego masła
150g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
3 jajka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
2 laski wanilii (jeśli nie mamy, możemy dodać cukru wanilinowego)
Do nasączenia:
12 łyżek ulubionego likieru np.: limoncello, amaretto, frangelico, cointreau
Krem:
100g śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki ulubionego likieru
2-3 łyżki cukru pudru
1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
zielony barwnik spożywczy
posypki, perełki cukrowe
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
2. Masło utrzeć z cukrem oraz wyskrobanymi ziarenkami wanilii na kremową masę (ucierać mikserem na wysokich obrotach przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 30-40 sekund, aż składanki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.
3. Na końcu wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami i blaszkę wstawić do piekarnika.
Babeczki piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 30 minut.
4. Po wyjęciu babeczek z piekarnika odczekać około 10 minut i następnie nożem z wierzchu wyciąć troszkę ciasta, robiąc mały dołek. Do każdego „dołka” wlać 1 łyżkę likieru i babeczki odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym.
6. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, likierem oraz barwnikiem (można mikserem na niskich obrotach). Dodać ubitą śmietankę i wymieszać na jednolitą masę.
7. Gotowym kremem udekorować babeczki (użyłam końcówki wilton M1) i posypać kolorowymi posypkami.
Udanych wypieków:)
czym jeszcze można nasączyć bez alkoholu?
można posłodzoną wodą z sokiem z cytryny, pozdrawiam serdecznie
myślę, że tak pozdrawiam
super:) …… czy jak bym chciala zrobic rowniez inne kolory kremu bez likeru wystarczy wymieszcac sere z innym barwnikiem i smietanka i bedzie oki:)
powinny się udać, proszę tylko poczekać, aż ostygną i wtedy wyciągać, pozdrawiam
Składniki kupione… będziemy działać …mam silikonowe foremki czy babeczki wyjdą mi z niej i się nie zniszczą?
Życzę…nadziei,
własnego skrawka nieba,
zadumy nad płomieniem świecy,
filiżanki dobrej, pachnącej kawy, piękna poezji, muzyki,
pogodnych świąt zimowych,
odpoczynku, zwolnienia oddechu,
nabrania dystansu do tego co wokół,
chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami.
Wesołych Świąt
Jak obyczaj stary każe
według ojców naszej wiary
pragniem złożyć Wam życzenia
w dzień Bożego Narodzenia
Niech ta gwiazdka betlejemska
która świeci nam o zmroku
doprowadzi Was do szczęścia
w nadchodzącym Nowym Roku
życzę udanych wypieków i smacznego! pozdrawiam serdecznie
Wyglądają cudownie! i babeczki i te wszystkie zdjęcia, podziwiam!!! :)) szkoda, że już nie zdąrzę się z nimi zmierzyć :) za to będą pyszne ciasteczka korzenne, z żurawiną i te z masłem orzechowym oraz biorę się dzisiaj za ciasto makowe…również zachwyca wyglądem :)) Pozdrowionka!!
Tego mi było trzeba, robię na swięta :-)
Właśnie takie mi się w tym roku marzyły, ale nie zdążyłam…
Przepiękne!