Babeczki choineczki

Babeczki choineczki – Smaczne, waniliowe babeczki z lekkim kremem z serka mascarpone. Puszyste, delikatnie nasączone likierem, nie za słodkie, a wyglądają pięknie i uroczo, bardzo świątecznie. Podczas dekorowania jest dużo zabawy z rodziną:). Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, tylko proszę pamiętać, aby składniki na ciasto było w temperaturze pokojowej. Polecam…

babeczki choineczki

Babeczki choineczki
Składniki:
Ciasto(składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej):
150g miękkiego masła
150g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
3 jajka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
2 laski wanilii (jeśli nie mamy, możemy dodać cukru wanilinowego)
Do nasączenia:
12 łyżek ulubionego likieru np.: limoncello, amaretto, frangelico, cointreau
Krem:
100g śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki ulubionego likieru
2-3 łyżki cukru pudru
1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
zielony barwnik spożywczy
posypki, perełki cukrowe

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć z cukrem oraz wyskrobanymi ziarenkami wanilii na kremową masę (ucierać mikserem na wysokich obrotach przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 30-40 sekund, aż składanki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami i blaszkę wstawić do piekarnika.
Babeczki piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 30 minut.

4. Po wyjęciu babeczek z piekarnika odczekać około 10 minut i następnie nożem z wierzchu wyciąć troszkę ciasta, robiąc mały dołek. Do każdego „dołka” wlać 1 łyżkę likieru i babeczki odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym.

6. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, likierem oraz barwnikiem (można mikserem na niskich obrotach). Dodać ubitą śmietankę i wymieszać na jednolitą masę.

7. Gotowym kremem udekorować babeczki (użyłam końcówki wilton M1) i posypać kolorowymi posypkami.

Udanych wypieków:)

babeczki choineczki

babeczki choineczki

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Babeczki choineczki”

  1. Wyglądają cudownie! i babeczki i te wszystkie zdjęcia, podziwiam!!! :)) szkoda, że już nie zdąrzę się z nimi zmierzyć :) za to będą pyszne ciasteczka korzenne, z żurawiną i te z masłem orzechowym oraz biorę się dzisiaj za ciasto makowe…również zachwyca wyglądem :)) Pozdrowionka!!

    Odpowiedz
  2. Jak obyczaj stary każe
    według ojców naszej wiary
    pragniem złożyć Wam życzenia
    w dzień Bożego Narodzenia

    Niech ta gwiazdka betlejemska
    która świeci nam o zmroku
    doprowadzi Was do szczęścia
    w nadchodzącym Nowym Roku

    Odpowiedz
  3. Życzę…nadziei,
    własnego skrawka nieba,
    zadumy nad płomieniem świecy,
    filiżanki dobrej, pachnącej kawy, piękna poezji, muzyki,
    pogodnych świąt zimowych,
    odpoczynku, zwolnienia oddechu,
    nabrania dystansu do tego co wokół,
    chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami.

    Wesołych Świąt

    Odpowiedz
  4. super:) …… czy jak bym chciala zrobic rowniez inne kolory kremu bez likeru wystarczy wymieszcac sere z innym barwnikiem i smietanka i bedzie oki:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.