Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi

Interesujący w smaku sernik na zimno, z owocami jagodowymi i białą czekoladą. Dobrze czuć w nim smak sera i ma ciekawą konsystencję. Owoce dodają aromatu i soczystości, przełamują słodycz czekolady. Spód zrobiony jest z ciastek pełnoziarnistych i masła. W przygotowaniu jest szybki i uważam, że prosty. Proszę tylko zwrócić uwagę, aby składniki były w podobnej temperaturze, bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .

sernik z biala czekolada

Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi
Składniki (sery powinny być w temperaturze pokojowej lub chociaż wyciągnięte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowywaniem sernika):
200g pełnoziarnistych ciastek
100g masła
400g białej czekolady
400g kremowego sera (użyłam sera z wiaderka, gotowego na sernik)
250g serka mascarpone
200g malin
200g czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody

sernik z biala czekolada2

1. Tortownicę o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Masło roztopić i odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia.

3. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zemleć w blenderze. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i lekko docisnąć.

4. Czekoladę roztopić na parze (w misce nad gotującą się wodą) i odstawić do przestygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, u mnie stygła około 35 minut.

5. Do rondelka z grubym dnem wsypać żelatynę i zalać ją 6 łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści i zdjąć z ognia.

6. Oba sery wymieszać mikserem na średnich obrotach.

7. Do serów stopniowo, ciągle mieszając łyżką, wlać białą czekoladę.

8. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki serowej masy i wymieszać.
Rozmieszaną żelatynę wlać do reszty masy serowej z czekoladą i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać, wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

9. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz, oddzielając ciasto od brzegów tortownicy.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

76 komentarzy do “Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi”

  1. Robiłam w weekend na imieniny męża. Wszystko się udało, wyglądał ślicznie, chłodził się 24h. Niestety jak przyszło do serwowania okazało się że sernik kompletnie nie zgęstniał, cały się rozwalił… nie wiem dlaczego, pierwszy raz cos takiego mi się zdażyło. :(

    Odpowiedz
  2. używam czekolady z Lidla pakowanej po 200g w fioletowym opakowaniu BELLAROM lub czekolady białej Alpen gold, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Powiedz mi jakiej firmy czekoladę topisz bo ją kupiłam z biedronki ii po osiągnięciu zrobił się glut podgrzalam jeszcze raz ale się nie rozpuścil :/

    Odpowiedz
  4. Planuję zrobić ten sernik na urodziny i mam pytanie odnośnie owoców. Czy można użyć malin w syropie? Akurat takie mam w spiżarce, czy lepiej kupić mrożone?

    Odpowiedz
  5. Witam,
    sernik cudowny, ale ja w swoim wykonaniu dalam tylko 200 gram bialej czekolady, a i tak byl bardzo slodki:) co nie zmienia faktu ze ogolnie pycha. Szybki, latwy, godny polecenia i zapamietania.
    pzdr.

    Odpowiedz
  6. Daga: – bardzo mi przykro, nie rozumiem, ale taki spód zawsze się trochę kruszy,

    Alicja – cieszę się, że sernik się udał,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz