Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi

Interesujący w smaku sernik na zimno, z owocami jagodowymi i białą czekoladą. Dobrze czuć w nim smak sera i ma ciekawą konsystencję. Owoce dodają aromatu i soczystości, przełamują słodycz czekolady. Spód zrobiony jest z ciastek pełnoziarnistych i masła. W przygotowaniu jest szybki i uważam, że prosty. Proszę tylko zwrócić uwagę, aby składniki były w podobnej temperaturze, bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .

sernik z biala czekolada

Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi
Składniki (sery powinny być w temperaturze pokojowej lub chociaż wyciągnięte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowywaniem sernika):
200g pełnoziarnistych ciastek
100g masła
400g białej czekolady
400g kremowego sera (użyłam sera z wiaderka, gotowego na sernik)
250g serka mascarpone
200g malin
200g czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody

sernik z biala czekolada2

1. Tortownicę o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Masło roztopić i odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia.

3. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zemleć w blenderze. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i lekko docisnąć.

4. Czekoladę roztopić na parze (w misce nad gotującą się wodą) i odstawić do przestygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, u mnie stygła około 35 minut.

5. Do rondelka z grubym dnem wsypać żelatynę i zalać ją 6 łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści i zdjąć z ognia.

6. Oba sery wymieszać mikserem na średnich obrotach.

7. Do serów stopniowo, ciągle mieszając łyżką, wlać białą czekoladę.

8. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki serowej masy i wymieszać.
Rozmieszaną żelatynę wlać do reszty masy serowej z czekoladą i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać, wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

9. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz, oddzielając ciasto od brzegów tortownicy.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email

75 komentarzy do “Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi”

  1. Ojej,ale cudny!:) W sam raz na moje urodziny,ktore dzisiaj obchodziłam. Zrobiłam torcik bezowy z bita smietana, jagodami i malinami,a sernik zrobie jutro, bo wygląda oblednie:)!Pozdrawiam słodko;), Lula

    Odpowiedz
  2. na razie nie mam pieniędzy na filmiki, bo sama ich nie kręcę, a nikt za darmo nie chce pracować, ale zacznę się uczyć, więc może sama coś nakręcę, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witam,
    właśnie robię sernik i mam pytanie zamiast malin chce użyć truskawek- czy mogę je pokroić na mniejsze cząstki- nie spowoduje to zbytniego „rozwodnienia” sera? czy wrzucić w całości

    Odpowiedz
  4. Zrobilam sernik , juz sie chlodzi, dodalam polowe czekolady bo lubie maloslodkie i kilogram sera ( qwark) i wyszedl przepyszny ( wylizalam miske :) nie moge sie doczekac az bedzie gotowy), dziekuje za wspanialy przepis, pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Daga: – bardzo mi przykro, nie rozumiem, ale taki spód zawsze się trochę kruszy,

    Alicja – cieszę się, że sernik się udał,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Witam,
    sernik cudowny, ale ja w swoim wykonaniu dalam tylko 200 gram bialej czekolady, a i tak byl bardzo slodki:) co nie zmienia faktu ze ogolnie pycha. Szybki, latwy, godny polecenia i zapamietania.
    pzdr.

    Odpowiedz
  7. Planuję zrobić ten sernik na urodziny i mam pytanie odnośnie owoców. Czy można użyć malin w syropie? Akurat takie mam w spiżarce, czy lepiej kupić mrożone?

    Odpowiedz
  8. Powiedz mi jakiej firmy czekoladę topisz bo ją kupiłam z biedronki ii po osiągnięciu zrobił się glut podgrzalam jeszcze raz ale się nie rozpuścil :/

    Odpowiedz
  9. używam czekolady z Lidla pakowanej po 200g w fioletowym opakowaniu BELLAROM lub czekolady białej Alpen gold, pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Robiłam w weekend na imieniny męża. Wszystko się udało, wyglądał ślicznie, chłodził się 24h. Niestety jak przyszło do serwowania okazało się że sernik kompletnie nie zgęstniał, cały się rozwalił… nie wiem dlaczego, pierwszy raz cos takiego mi się zdażyło. :(

    Odpowiedz
  11. Sernik dobry nie powiem pyszny bo dla mnie jest wsciekle słodki, ale gdyby nie dac tyle czekolady moze…. własnie pytanie czy jak nie dodam aż tyle czekolady tylko np połowe to czy ciasto nie straci na za duzo na konsystencji?? niby trfzyma to żelatyna ale czekolada na pewno tez….

    Odpowiedz
  12. Księgowa: – jak o połowę mniej czekolady to dodałabym o 1-2 łyżeczki więcej żelatyny,

    Ania: – ja użyłam ciastek Digestive, ale herbatniki też mogą być

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  13. W miniony weekend pokusiłam się o wykonanie sernika, dałam 3 czekolady, wzbogaciłam go również żółtymi malinami i posypałam płatkami migdałowymi, efekt finalny był świetny, wszystkim moim gościom przypadł do gustu. Szkoda, że nie mogę zamieścić zdjęcia w komentarzu :(

    Odpowiedz
  14. Wydaje mi się, że wszystko zrobiłam zgodnie z Pani wskazówkami. Sernik w lodówce. Niestety podczas dodawania do sera czekolady i żelatyny masa zrobiła sie tak gęsta, że nie sposób było wymieszać jagód tak aby ich nie porozgniatać, co za tym idzie sernik jest lekko fioletowy. Co zrobiłam źle? Mam nadzieje, że smak będzie ok.

    Odpowiedz
  15. Na pewno będzie smaczne, może żelatyna była za chłodna i masa szybciej stężała, proszę też następnym razem może dodać więcej wody 7 łyżek, pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. Ciasto zrobiłam na Sylwestra . W smaku bardzo dobre i w ogóle nie za słodkie czego sie bałam po przeczytaniu wcześniejszych komentarzy. Moze dlatego, że dodałam ser o smaku naturalnym, bez cukru . Niestety ciasto bardzo źle się kroiło-nie było zwarte tylko się rozpadało przy krojeniu , Mimo to geście wydawali się być zadowoleni:) A jaki dokładnie ser dodajesz do tego ciasta?

    Odpowiedz
  17. Hej, nie mogę dostac borówek, ale mam jagody w słoiczku w piwnicy i maliny, czy jesli trochę dodam to będzie problem?
    ostatnio zrobilam z borówkami (był pyszny- polałam go sokiem malinowym z owoców ogródkowych :) zrobił SZAŁ ) ale teraz niestety nigdzie u nas nic takiego nie znalazłam…
    co myslisz o takich owocach ze słoiczka, bo mrożonych razej lepiej nie dodawac?

    Odpowiedz
  18. można dodać mrożone tylko trzeba je dobrze rozmrozić,
    myślę, że mogą być owoce ze słoiczka, będzie również pysznie,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  19. Witam mam problem gdyż nie mogę nigdzie dostać serka w wiaderku( nie mieszkam w Pl) pomyslałam o serku philadelphia ale nie wiem czy on sie nada i czy nie bede musiała wtedy dodać cukru pudru

    Odpowiedz

Dodaj komentarz