Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi

Interesujący w smaku sernik na zimno, z owocami jagodowymi i białą czekoladą. Dobrze czuć w nim smak sera i ma ciekawą konsystencję. Owoce dodają aromatu i soczystości, przełamują słodycz czekolady. Spód zrobiony jest z ciastek pełnoziarnistych i masła. W przygotowaniu jest szybki i uważam, że prosty. Proszę tylko zwrócić uwagę, aby składniki były w podobnej temperaturze, bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .

sernik z biala czekolada

Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi
Składniki (sery powinny być w temperaturze pokojowej lub chociaż wyciągnięte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowywaniem sernika):
200g pełnoziarnistych ciastek
100g masła
400g białej czekolady
400g kremowego sera (użyłam sera z wiaderka, gotowego na sernik)
250g serka mascarpone
200g malin
200g czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody

sernik z biala czekolada2

1. Tortownicę o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Masło roztopić i odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia.

3. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zemleć w blenderze. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i lekko docisnąć.

4. Czekoladę roztopić na parze (w misce nad gotującą się wodą) i odstawić do przestygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, u mnie stygła około 35 minut.

5. Do rondelka z grubym dnem wsypać żelatynę i zalać ją 6 łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści i zdjąć z ognia.

6. Oba sery wymieszać mikserem na średnich obrotach.

7. Do serów stopniowo, ciągle mieszając łyżką, wlać białą czekoladę.

8. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki serowej masy i wymieszać.
Rozmieszaną żelatynę wlać do reszty masy serowej z czekoladą i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać, wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

9. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz, oddzielając ciasto od brzegów tortownicy.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

76 komentarzy do “Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi”

  1. można dodać mrożone tylko trzeba je dobrze rozmrozić,
    myślę, że mogą być owoce ze słoiczka, będzie również pysznie,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Hej, nie mogę dostac borówek, ale mam jagody w słoiczku w piwnicy i maliny, czy jesli trochę dodam to będzie problem?
    ostatnio zrobilam z borówkami (był pyszny- polałam go sokiem malinowym z owoców ogródkowych :) zrobił SZAŁ ) ale teraz niestety nigdzie u nas nic takiego nie znalazłam…
    co myslisz o takich owocach ze słoiczka, bo mrożonych razej lepiej nie dodawac?

    Odpowiedz
  3. Ciasto zrobiłam na Sylwestra . W smaku bardzo dobre i w ogóle nie za słodkie czego sie bałam po przeczytaniu wcześniejszych komentarzy. Moze dlatego, że dodałam ser o smaku naturalnym, bez cukru . Niestety ciasto bardzo źle się kroiło-nie było zwarte tylko się rozpadało przy krojeniu , Mimo to geście wydawali się być zadowoleni:) A jaki dokładnie ser dodajesz do tego ciasta?

    Odpowiedz
  4. Na pewno będzie smaczne, może żelatyna była za chłodna i masa szybciej stężała, proszę też następnym razem może dodać więcej wody 7 łyżek, pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Wydaje mi się, że wszystko zrobiłam zgodnie z Pani wskazówkami. Sernik w lodówce. Niestety podczas dodawania do sera czekolady i żelatyny masa zrobiła sie tak gęsta, że nie sposób było wymieszać jagód tak aby ich nie porozgniatać, co za tym idzie sernik jest lekko fioletowy. Co zrobiłam źle? Mam nadzieje, że smak będzie ok.

    Odpowiedz
  6. W miniony weekend pokusiłam się o wykonanie sernika, dałam 3 czekolady, wzbogaciłam go również żółtymi malinami i posypałam płatkami migdałowymi, efekt finalny był świetny, wszystkim moim gościom przypadł do gustu. Szkoda, że nie mogę zamieścić zdjęcia w komentarzu :(

    Odpowiedz
  7. Księgowa: – jak o połowę mniej czekolady to dodałabym o 1-2 łyżeczki więcej żelatyny,

    Ania: – ja użyłam ciastek Digestive, ale herbatniki też mogą być

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Sernik dobry nie powiem pyszny bo dla mnie jest wsciekle słodki, ale gdyby nie dac tyle czekolady moze…. własnie pytanie czy jak nie dodam aż tyle czekolady tylko np połowe to czy ciasto nie straci na za duzo na konsystencji?? niby trfzyma to żelatyna ale czekolada na pewno tez….

    Odpowiedz

Dodaj komentarz