Kolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence :). Zapraszam na bardzo smaczny sernik wegański z jagodami, pomarańczowy, na spodzie z orzechów włoskich i daktyli. Smakuje wspaniale, jest sycący i zawiera dużo odżywczych składników. Tak, wiem składniki na ten deser są drogie, ale raz na jakiś czas myślę, że można zaszaleć. Jagody miałam jeszcze własne, zamroziłam je latem. Bardzo polecam…. (inspiracja z gazety Squires Kitchen bake school).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru
Składniki:
Spód:
280g orzechów (użyłam włoskich)
180g suszonych daktyli
szczypta soli
Środek:
500g orzechów nerkowca
180ml świeżego soku pomarańczowego
120ml syropu z agawy lub syropu klonowego
150ml roztopionego oleju kokosowego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
szczypta soli
skórka starta z 1/2 pomarańczy
Wierzch:
150g jagód świeżych lub mrożonych
Spód:
1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 10 minut. Następnie osączamy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
2. Do blendera wsypujemy daktyle, orzechy i miksujemy (patrz FILM). Dodajemy sól, miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno) i wyrównujemy.
Środek:
3. Składniki na środek ciasta przekładamy do blendera, oprócz skórki pomarańczowej i miksujemy na gładko (patrz FILM). Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką.
4. Odkładamy dwie spore łyżki masy pomarańczowej, a resztę przekładamy na spód w blaszce, wyrównujemy. Sernik wkładamy na około 15 minut do zamrażalnika.
Wierzch:
5. Odłożone dwie łyżki masy przekładamy do blendera, dodajemy jagody i miksujemy. Masę jagodową wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i ciasto wkładamy na całą noc do lodówki lub, jeśli użyliśmy świeżych jagód, możemy włożyć nawet do zamrażalnika (ciasto przed podaniem trzeba będzie rozmrozić).
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego! Pozdrawiam serdecznie
Witam,
Czy zamiast soku pomarańczowego można dodać grejpfrutowy?
myślę, że tak, ciut zmieni to smak, pozdrawiam
Świetnie wygląda. Ale nie powinien nazywać się sernikiem, skoro nie jest z sera.
ja w tym przepisie użyłam tortownicy 20cm i to jest mała blaszka, 26cm to naprawdę duża trzeba więc zwiększać ilość składników, bo inaczej ciasto będzie cieniuteńkie, pozdrawiam serdecznie
Może to głupie pytanie, ale dopiero zaczynam pieczenie ciast. W różnych przepisach podaje Pani różne rozmiary tortownic. Ja mam tylko jedną o średnicy 26 cm, czy na taką tortownicę konieczne jest zwiększenie ilości składników, czy mogę użyć podanej w przepisie ilości i piec w większej? Pozdrawiam
to proszę włożyć na chwilę do lodówki, pozdrawiam
Czy wstawienie ciasta do zamrazalnika jest konieczne czy mozna pominac ten etap?Nie mam zamrazalnika;(
Muy rica ahora que pronto llegará el verano.
Un saludo.
Kazda warstwa brzmi tak apetycznie, że ich połączenie musi być boskie :D Pięknie się prezentuje :)
Wygląda pysznie :)
Bardzo ciekawy przepis ! Właśnie znalazł się na mojej liście przepisów do zrobienia :) Na pewno nie raz wykorzystam pomysł na spód :)
Cudowny serniczek :-) z chęcią sięgam po kawałek :-)
tak środek to orzechy nerkowca, sok świeżo wyciśnięty i sernik musi być bardzo dobrze schłodzony,
pozdrawiam serdecznie
Witam
Bardzo interesujący sernik (bez sera), czy bazą tego środka są orzechy? Na zdjęciu jest dosyć wysoki. A ten sok na jakiej zasadzie zasięgnięciu.? Mam chęć zrobić ale chcę się upewnić, że takiemu laikowi jak ja wyjdzie. Dziękuję.
wspaniałości!!!
Przepięknie wygląda! :) A ten spód daktylowy musi nieziemsko smakować :)