Sernik Kokosowy z Jeżynami

Sernik Kokosowy z Jeżynami – Kolejne pyszne ciasto z jeżynami. Ostatnio było „Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką”, które bardzo polecam wypróbować :). A dzisiaj zapraszam na pyszny sernik kokosowy z jeżynami. Jest kremowy, waniliowy, wilgotny. Nie dużo rośnie i pieczemy go w kąpieli wodnej. W przygotowaniu jest prosty, miksujemy tylko ze sobą składniki. Zamiast jeżyn możemy użyć malin lub borówki. Proszę jeszcze uważać, aby się nie poparzyć gorącą wodą. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Sernik Kokosowy z Jeżynami

Sernik Kokosowy z Jeżynami
Składniki:
Spód:
150g herbatników
50g wiórków kokosowych
90 masła – roztopionego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik
5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
150g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100g wiórków kokosowych
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
220g umytych jeżyn
Wierzch:
około 200g umytych jeżyn
cukier puder do posypania

Sernik Kokosowy z Jeżynami

Spód:
1. Do blendera przełożyć herbatniki i wiórki kokosowe, zmiksować. Masę ciasteczkową przełożyć do miski, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Wilgotną masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wysokości 9cm lub do tortownicy o średnicy 23cm wysokość około 6,5cm (tortownica wyłożona papierem do pieczenia, tylko dno). Masę ciasteczkową wyrównać i docisnąć (patrz FILM).

Masa serowa:
2. Wiórki kokosowe przełożyć do blendera i zmiksować.

3. Do miski przełożyć ser, dodać śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy, wymieszać mikserem. Dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać jeżyny i wymieszać szpatułką.

4. Tortownicę owinąć dwa razy folią aluminiową (patrz FILM) i wstawić ją do większej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Do tortownicy przełożyć masę serową z jeżynami, wyrównać. Następnie blaszki postawić w piekarniku i do większej blaszki wlać tyle gorącej wody, aby sięgała ona, tak mniej więcej, do 1/3 wysokości tortownicy (patrz FILM).
Tak przygotowany sernik piec w temperaturze 150C na funkcji góra – dół przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięty sernik wyjąć z blaszki i zdjąć folię aluminiową. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Schłodzony sernik wyjąć z blaszki (nożem oddzielić ciasto od brzegu blaszki) i ułożyć na paterze. Wierzch udekorować jeżynami i posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Sernik Kokosowy z Jeżynami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do wpisu „Sernik Kokosowy z Jeżynami

Dodaj komentarz

.