Sernik Kokosowy z Jeżynami – Kolejne pyszne ciasto z jeżynami. Ostatnio było „Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką”, które bardzo polecam wypróbować :). A dzisiaj zapraszam na pyszny sernik kokosowy z jeżynami. Jest kremowy, waniliowy, wilgotny. Nie dużo rośnie i pieczemy go w kąpieli wodnej. W przygotowaniu jest prosty, miksujemy tylko ze sobą składniki. Zamiast jeżyn możemy użyć malin lub borówki. Proszę jeszcze uważać, aby się nie poparzyć gorącą wodą. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik Kokosowy z Jeżynami
Składniki:
Spód:
150g herbatników
50g wiórków kokosowych
90 masła – roztopionego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik
5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
150g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100g wiórków kokosowych
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
220g umytych jeżyn
Wierzch:
około 200g umytych jeżyn
cukier puder do posypania
Spód:
1. Do blendera przełożyć herbatniki i wiórki kokosowe, zmiksować. Masę ciasteczkową przełożyć do miski, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Wilgotną masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wysokości 9cm lub do tortownicy o średnicy 23cm wysokość około 6,5cm (tortownica wyłożona papierem do pieczenia, tylko dno). Masę ciasteczkową wyrównać i docisnąć (patrz FILM).
Masa serowa:
2. Wiórki kokosowe przełożyć do blendera i zmiksować.
3. Do miski przełożyć ser, dodać śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy, wymieszać mikserem. Dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać jeżyny i wymieszać szpatułką.
4. Tortownicę owinąć dwa razy folią aluminiową (patrz FILM) i wstawić ją do większej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Do tortownicy przełożyć masę serową z jeżynami, wyrównać. Następnie blaszki postawić w piekarniku i do większej blaszki wlać tyle gorącej wody, aby sięgała ona, tak mniej więcej, do 1/3 wysokości tortownicy (patrz FILM).
Tak przygotowany sernik piec w temperaturze 150°C na funkcji góra – dół przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięty sernik wyjąć z blaszki i zdjąć folię aluminiową. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Schłodzony sernik wyjąć z blaszki (nożem oddzielić ciasto od brzegu blaszki) i ułożyć na paterze. Wierzch udekorować jeżynami i posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
wiorki kokosowe słodkie czy naturalne ? czy można użyć serek Philadelphia ?
w Polce jest tylko jedna wersja wiórków, czyli takie bez dodatku cukru, pozdrawiam
Czy ser może być z wiaderka ?
tak może być, pozdrawiam
Posiadam piekarnik parowy, czy zamiast kąpieli wodnej można użyć funkcji pary na najwyższym stopniu?
myślę, że tak, pozdrawiam
Sernik pieczesz w nagrzanym czy zimnym piekarniku?
w nagrzanym, pozdrawiam
Tu gdzie mieszkam , nie ma gotowego sera ma sernik.Czym to zastąpić lub jak otrzymać taki ser.
zemleć twaróg 2-3 razy, żeby był gładki ser, pozdrawiam
czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć budyniu?
myślę, że można, pozdrawiam
Czy można użyć mąki kokosowej zamiast wiorkow?
nie to nie będzie to samo, pozdrawiam
Dziękuję bardzo za odpowiedź :) jeszcze chciałam zapytać czy przy tak dużej blaszce czas pieczenia zostawić taki sam?
proszę zostawić taki sam czas pieczenia, ponieważ jest niska temperatura, pozdrawiam serdecznie
czy można użyć mrożonych owoców? i jakie proporcje zastosować na blaszkę o wymiarach 32/25?
Pozdrawiam
tak można, tylko trzeba je rozmrozić, tak o 1/3 bym zwiększyła ilość składników, pozdrawiam
Bardzo pyszne ciasta pozdrawiam serdecznie
Witam, czy wierzch ciasta mogę polac polewą czekoladową?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Witam, czy można ten sernik upiec tradycyjnie, nie w kąpieli wodnej? Nie mam odpowiedniej wielkości blaszki :)
można, ale może się nie upiec tak ładnie, pozdrawiam
Czy robiąc kokosowy sernik z jeżynami można zastąpić śmietanę jogurtem greckim?
tak można, pozdrawiam serdecznie