Obłędny torcik bezowy z mango i letnimi owocami – Zapraszam na nowy, pyszny torcik bezowy. Wygląda fantastycznie, jest bardzo smaczny, waniliowy, owocowy. Rozpływa się w ustach. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Idealny torcik na lato. Zamiast malin i jeżyn można użyć borówki, truskawek, jagód. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Obłędny torcik bezowy z mango i letnimi owocami
Składniki:
Krem z mango – Mango Curd:
- 250g pulpy z mango (użyłam słodzonej z puszki)
- 50g cukru
- 50ml soku z cytryny
- 2 duże jajka L
- 3 żółtka
- 140g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
Beza:
- 8 białek w temperaturze pokojowej z dużych jajek L
- szczypta soli
- 400g cukru
- 1 łyżeczka octu, użyłam jabłkowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15g
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym)
Krem śmietanowy:
- 500ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% (śmietana do deserów)
- 1 fix do śmietany (niekoniecznie)
- 1 łyżka cukru pudru
- około 400g świeżych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn)
Krem z mango – Mango Curd:
1. Do rondelka wlać pulpę z mango, dodać cukier, żółtka, sok z cytryny i 2 całe jajka, dokładnie wymieszać, patrz FILM.
2. Rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aby masy nie zagotować. Masa ma być gorąca i zgęstnieć, ale masy nie gotujemy. Ja trzymałam ją na małym ogniu mieszając przez około 10-11 minut. Ma powstać taki rzadki budyń.
3. Masę ściągamy z ognia i dodajemy zimne, pokrojone masło, mieszamy, aż masło się roztopi. Jakby w masie powstały jakieś grudki można ją przetrzeć przez sitko.
4. Masę nakrywamy folią spożywczą na dotyk i podstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie wstawiamy na do lodówki na co najmniej 5-6 godzin, można na całą noc.
Beza:
5. Do czystej, suchej miski przełożyć białka, dodać szczyptę soli i ubić. Jak na bezie pojawią się białe chmurki dodać po łyżce cukier, aż zużyjemy cały cukier. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze przez około 10-15 minut, aby cukier się rozpuścił.
6. Do bezy dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i ekstrakt waniliowy, wymieszać do połączenia składników.
7. Przygotować 2 blaszki i wyłożyć je papierem do pieczenia, na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 20cm, patrz FILM.
8. Na pierwszy okrąg, na papierze do pieczenia, wyłożyć około 1/3 przygotowanej bezy, zrobimy jedną mniejszą bezę. Wyrównać i brzeg bezy ozdobić nożem, patrz FILM. Z wierzchu bezę wyrównać łyżką i zrobić małe wgłębienie.
9. Na drugą blaszkę z papierem wyłożyć pozostałą bezę i delikatnie wyjść poza narysowany okrąg. Wyrównać i brzeg bezy ozdobić nożem, patrz FILM. Z wierzchu bezę wyrównać łyżką i zrobić małe wgłębienie.
10. Obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 110°C na funkcji termoobieg przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100°C na funkcji termoobieg i piec jeszcze przez 2 godziny i 50 minut.
11. Po wyjęciu z piekarnika bezy odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem śmietanowy:
12. Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać fix, cukier puder i ubić.
13. Na paterze ułożyć większą bezę i wyłożyć około 2/3 ubitej śmietanki, wyrównać. Na śmietankę wyłożyć krem z mango, tak żeby przykrył śmietankę i troszkę wylewał się po bokach (tak około 1/3 kremu z mango).
14. Na kremie ułożyć owoce i przykryć drugą, mniejszą bezą, lekko docisnąć. Na bezę wyłożyć pozostałą śmietankę, wyrównać i śmietankę przykryć kremem z mango (ja nie zużyłam całego kremu z mango, trochę mi zostało i podałam go w miseczce do bezy).
15. Bezę ozdobić owocami, patrz FILM. Torcik bezowy przechowywać w lodówce, delikatnie będzie się topił od śmietanki.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.