Obłędny torcik bezowy z mango i letnimi owocami

Obłędny torcik bezowy z mango i letnimi owocami – Zapraszam na nowy, pyszny torcik bezowy. Wygląda fantastycznie, jest bardzo smaczny, waniliowy, owocowy. Rozpływa się w ustach. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Idealny torcik na lato. Zamiast malin i jeżyn można użyć borówki, truskawek, jagód. Polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Obłędny torcik bezowy z mango i letnimi owocami 2

Obłędny torcik bezowy z mango i letnimi owocami

Składniki:

Krem z mango – Mango Curd:

  • 250g pulpy z mango (użyłam słodzonej z puszki)
  • 50g cukru
  • 50ml soku z cytryny
  • 2 duże jajka L
  • 3 żółtka
  • 140g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki

Beza:

  • 8 białek w temperaturze pokojowej z dużych jajek L
  • szczypta soli
  • 400g cukru
  • 1 łyżeczka octu, użyłam jabłkowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15g
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym)

Krem śmietanowy:

  • 500ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% (śmietana do deserów)
  • 1 fix do śmietany (niekoniecznie)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • około 400g świeżych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn)
Obłędny torcik bezowy z mango i letnimi owocami 3

Krem z mango – Mango Curd:

1. Do rondelka wlać pulpę z mango, dodać cukier, żółtka, sok z cytryny i 2 całe jajka, dokładnie wymieszać, patrz FILM.

2. Rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aby masy nie zagotować. Masa ma być gorąca i zgęstnieć, ale masy nie gotujemy. Ja trzymałam ją na małym ogniu mieszając przez około 10-11 minut. Ma powstać taki rzadki budyń.

3. Masę ściągamy z ognia i dodajemy zimne, pokrojone masło, mieszamy, aż masło się roztopi. Jakby w masie powstały jakieś grudki można ją przetrzeć przez sitko.

4. Masę nakrywamy folią spożywczą na dotyk i podstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie wstawiamy na do lodówki na co najmniej 5-6 godzin, można na całą noc.

Beza:

5. Do czystej, suchej miski przełożyć białka, dodać szczyptę soli i ubić. Jak na bezie pojawią się białe chmurki dodać po łyżce cukier, aż zużyjemy cały cukier. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze przez około 10-15 minut, aby cukier się rozpuścił.

6. Do bezy dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i ekstrakt waniliowy, wymieszać do połączenia składników.

7. Przygotować 2 blaszki i wyłożyć je papierem do pieczenia, na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 20cm, patrz FILM.

8. Na pierwszy okrąg, na papierze do pieczenia, wyłożyć około 1/3 przygotowanej bezy, zrobimy jedną mniejszą bezę. Wyrównać i brzeg bezy ozdobić nożem, patrz FILM. Z wierzchu bezę wyrównać łyżką i zrobić małe wgłębienie.

9. Na drugą blaszkę z papierem wyłożyć pozostałą bezę i delikatnie wyjść poza narysowany okrąg. Wyrównać i brzeg bezy ozdobić nożem, patrz FILM. Z wierzchu bezę wyrównać łyżką i zrobić małe wgłębienie.

10. Obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 110°C na funkcji termoobieg przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100°C na funkcji termoobieg i piec jeszcze przez 2 godziny i 50 minut.

11. Po wyjęciu z piekarnika bezy odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem śmietanowy:

12. Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać fix, cukier puder i ubić.

13. Na paterze ułożyć większą bezę i wyłożyć około 2/3 ubitej śmietanki, wyrównać. Na śmietankę wyłożyć krem z mango, tak żeby przykrył śmietankę i troszkę wylewał się po bokach (tak około 1/3 kremu z mango).

14. Na kremie ułożyć owoce i przykryć drugą, mniejszą bezą, lekko docisnąć. Na bezę wyłożyć pozostałą śmietankę, wyrównać i śmietankę przykryć kremem z mango (ja nie zużyłam całego kremu z mango, trochę mi zostało i podałam go w miseczce do bezy).

15. Bezę ozdobić owocami, patrz FILM. Torcik bezowy przechowywać w lodówce, delikatnie będzie się topił od śmietanki.

Udanych wypieków :)

Obłędny torcik bezowy z mango i letnimi owocami 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Dodaj komentarz