Ciasto Rajska Pianka

Ciasto Rajska Pianka – Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto w pastelowych kolorach. Zrobione z bitej śmietany, jogurtu i galaretek. Jest wysokie, piankowe, waniliowe i owocowe od galaretek. Bardzo ładnie się prezentuje. W przygotowaniu nie jest trudne, trzeba tylko poczekać, aż galaretki dobrze ostygną. Z przepisu uzyskamy dużą blachę ciasta, idealne na rodzinne spotkanie, myślę, że polubią je dzieci. Takie ciasto będzie pasowało do przyjęcia pod hasłem „jednorożec” :). Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Rajska Pianka

Ciasto Rajska Pianka
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
90ml wody
3 i 1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem piankowy (każda galaretka ma być na 500ml wody, należy sprawdzić na opakowaniu):
1250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów)
700g schłodzonego jogurtu
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 zielone galaretki + 400ml gorącej wody
2 czerwone galaretki + 400ml gorącej wody
2 żółte galaretki + 400ml gorącej wody
Wierzch:
1 pomarańczowa galaretka + 470ml gorącej wody
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów)
2 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany

Ciasto Rajska Pianka

Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, ale tak żeby papier trochę wystawał poza blaszkę, to ważne. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem piankowy:
6. Każdy kolor galaretki wyspać do osobnej miseczki (czyli dwie czerwone do jednej, żółte do drugiej, a zielone do trzeciej). Każdy kolor zalać 400ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać (odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM) i włożyć go do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

8. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt, ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać szpatułką.

9. Krem śmietanowy podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać w 3-4 partiach ostygniętą, czerwoną galaretkę, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą, powstanie dość rzadki krem (patrz FILM). Krem z galaretką wstawić na około 5 minut do lodówki (należy uważać w lodówce krem szybko tężeje) i pierwszą warstwę kremu wylać na przygotowany biszkopt, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na 5 minut.

10. Po 5 minutach do drugiej część śmietanowego kremu dodać 3-4 partiach ostygniętą, żółtą galaretkę i wylać ją na krótko schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać i znów wstawić na 5 minut do lodówki. Z zieloną galaretką postępować tak samo jak z czerwoną i żółtą. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny lub na całą noc (na drugi dzień ciasto lepiej smakuje).

Wierzch:
11. Galaretkę w pomarańczowym kolorze zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

11. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową lub plastikową końcówką/tylką (użyłam tylki Wilton 1E) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki przy brzegach ciasta i przez środek (patrz FILM). Pomiędzy rozetki wlać ostygniętą, najlepiej lekko tężejącą galaretkę. Ciasto Rajska Pianka wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje (ciasto wstawić 1-2 godziny do lodówki lub razem z gotowym wierzchem wstawić na całą noc).

Udanych wypieków :)

Ciasto Rajska Pianka

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE

Muffinki jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie

8 komentarzy do “Ciasto Rajska Pianka”

  1. Można również galaretki zastąpić trzema smakami jogurtu,truskawka,owoce leśne,brzoskwiniowy. Wtedy pamiętamy o dodaniu żelatyny.

    Odpowiedz
  2. Bardzo bym mnie interesowało jak zmniejszyć proporcje składników żeby weszły do tortownicy o średnicy 21 cm. Pomocy!

    Odpowiedz
    • Posiłkując się prostą matematyką: Przepis jest na blaszkę 25cmx35cm, co daje nam 875cm^2, tortownica o średnicy 21cm ma powierzchnię około 346,4cm^2. Więc jeśli chciałabyś Joanno zachować idealnie taką samą wysokość należy ilość każdego składnika przemnożyć przez 346,4/875 czyli około 0,4. Ciężko to będzie zrobić, ponieważ musiałabyś użyć 1,18 jajka więc musisz zdecydować, czy odpowiada Ci nieco niższy biszkopt i zrobić go z 1/3 porcji. 1 jajko, 80g cukru itp. Resztę chyba możesz łatwo zrobić z 0,4 porcji: 500ml kremówki, 280g jogurtu itp.
      Wiem, że minął prawie rok, ale mam nadzieję, że pomoże to tobie lub komuś innemu w przyszłości a może też przy innych przepisach.

      Odpowiedz
  3. Prościej i szybciej robi się taką piankę, jeśli użyje się jeszcze mniej wody do rozpuszczenia galaretek i połączy się je ze śmietaną w momencie, kiedy już lekko tężęją. Wtedy można piankę wyłożyć bezpośrednio na biszkopt, wstawić na chwilę do lodówki i zrobić kolejną i wyłożyć na piankę już zastygniętą na biszkopcie. Zaoszczędza się dużo czasu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz