Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową

Zapraszam na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową. Bardzo kremowy, kwaskowaty od owoców, delikatnie waniliowy. Wygląda fantastycznie z borówkową, błyszczącą masą . Do przygotowania sernika radzę użyć składników w temperaturze pokojowej, wtedy będzie się równiej piekł. Zamiast borówek możemy użyć malin lub jagód. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową

Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową
Składniki:
Spód:
220g herbatników (lub innych ciastek, najlepiej pełnoziarnistych)
50g masła – roztopionego
Masa serowa:
450-500g gotowego sera na sernik
250g serka mascarpone
300g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 2 cytryn
3 jajka
200g borówek
Masa borówkowa:
2 łyżki cukru
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
300g borówek + parę borówek do ozdoby

Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową

Spód:
1. Herbatniki zemleć, dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno). Wyrównać i wstawić do lodówki lub zamrażalnika na czas dalszych przygotowań.

Masa serowa:
2. Do miski przełożyć oba sery, oba cukry, budyń, mąkę, skórkę z cytryny, wymieszać mikserem na średnicy obrotach. Dodać śmietanę i krótko wymieszać.

3. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na koniec dodać sok cytrynowy i bardzo krótko wymieszać (patrz FILM).

4. Około 2/3 masy serowej wylać na przygotowany spód w blaszce, do pozostałej dodać 200g borówek, wymieszać i wylać do blaszki, wyrównać.

5. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 150C na funkcji góra – dół przez około 70-75 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 40 minut, po tym czasie wyjąć sernik do całkowitego ostygnięcia.

Masa borówkowa:
6. Do rondelka przełożyć borówki, dodać cukier. Owoce podgrzewać, aż puszczą sok i się zagotują.
Gotować borówki przez około 1 minutę.

7. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać ją do borówek, wymieszać i znów zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.

8. Ostygnięty sernik wyjąć ostrożnie z blaszki. Wierzch sernika polać masą borówkową i ozdobić całymi borówkami. Sernik wstawić do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków :)

Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową

Print Friendly, PDF & Email

4 myśli na temat „Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową

  1. Sernik wyszedł cudowny! Mój pierwszy w życiu, ale jednogłośnie wychwalony przez wszystkich. Uwielbiam Twoje przepisy, bo zawsze wychodzą, nawet jeśli coś zmienię albo zrobię po swojemu. ;)

Dodaj komentarz

.