Sernik ananasowy na biszkoptach

Sernik ananasowy na biszkoptach – Smaczny, ananasowy sernik bez pieczenia. Delikatny, na biszkoptach, z rodzynkami i pokrojonym drobno ananasem. Kto nie przepada za pieczeniem, polubi ten przepis. Sernik wygląda ładnie i apetycznie. (oryginalny przepis z książki „Ciasta bez pieczenia” wydany przez Prószyński Media)

Sernik ananasowy na biszkoptach

Sernik ananasowy na biszkoptach
Składniki:
500g mielonego sera
120g masła
3/4 szklanki cukru
50g rodzynek
1 jajko
1 żółtko
1 paczka podłużnych biszkoptów
2 galaretki ananasowe
puszka ananasów
do ozdoby:
kandyzowany ananas (niekoniecznie)

1. Jedno opakowanie galaretki rozpuścić z 3/4 szklanki wody, odstawić do ostygnięcia.

2. Utrzeć na puch masło, dodać kolejno 2 żółtka (po każdym dodaniu żółtka dobrze zmiksować) i cukier, wymieszać.

3. Dodać mielony ser, rodzynki, zmiksować. Odłożyć 5 plastrów ananasa z puszki, resztę drobno pokroić i wyspać do masy, wymieszać.

4. Białko ubić i delikatnie połączyć z serem. Dodać ostygniętą galaretkę, dokładnie wymieszać.

5. Drugą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i odstawić, aż zacznie tężeć.

6. Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami. Gdy będziemy układać biszkopty przy boku tortownicy, należy je skrócić, aby tylko trochę wystawały z nad tortownicy. Żeby stały pionowo, możemy posmarować je odrobiną masy serowej (od strony boku tortownicy, przy dnie).

7. Na ułożone biszkopty wykładamy masę serową, wyrównujemy i układamy osączone krążki ananasów, ozdabiamy kandyzowanym ananasem. Zalewamy tężejącą (już gęstą) galaretką. Wstawiamy do lodówki.

Smacznego :)

Sernik ananasowy na biszkoptach

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

10 komentarzy do wpisu „Sernik ananasowy na biszkoptach”

  1. Galaretkę wyłożyłam na wierzch sernika jak zaczynała już tężeć ( jak była gęsta), następnie włożyłam sernik do lodówki i galaretka stężała,
    pozdrawiam

  2. Wiatm mieszkam za granica i mam pytanie czym moge zastapic galaretki i ser ktorego tu na terenie Wloch nie ma :( Jest Ricotta i zelatyna czy da sie cos z tym zrobic ??
    Pozdrawiam i ciesze sie ze jest ta stronka super przepisy i inspiracje :)

  3. hm… nie wiem jaki będzie efekt z serem ricotta, nie próbowałam,
    ale znalazłam przepis w książce „Ciasta bez pieczenia” Dr.Oetkera i tam zrobili sernik na zimno z ricotta, wymieszali go pół na pół z twarożkiem, więc może też tak zrobić, we Włoszech powinno się kupić serek Philadelfia o naturalnych smaku, więc dać 250g sera ricotta i 250g serka Philadelfia
    pozdrawiam serdecznie

  4. Trochę późno ale może komuś się przyda – we Włoszech używa się do deserów serka mascarpone więc do sernika też powinien pasować:)

  5. Ciasto bomba! Jest prześliczne, takie wiosenne. Nie przepadam za sernikami na zimno, ale te jest wyjątkowe!
    Mój kierownik powiedział, że przez te biszkopty ciasto wygląda jak zamek :)
    Pominęłam rodzynki, bo my z mężem ich nie lubimy ;)
    No i musiałam użyć galaretki cytrynowej, bo nigdzie nie ma ananasowej.
    Bałam się czy mi ona zastygnie na tym ananasie, ale udało się bez problemu.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.