Sernik ananasowy na biszkoptach

Sernik ananasowy na biszkoptach – Smaczny, ananasowy sernik bez pieczenia. Delikatny, na biszkoptach, z rodzynkami i pokrojonym drobno ananasem. Kto nie przepada za pieczeniem, polubi ten przepis. Sernik wygląda ładnie i apetycznie. (oryginalny przepis z książki „Ciasta bez pieczenia” wydany przez Prószyński Media)

Sernik ananasowy na biszkoptach

Sernik ananasowy na biszkoptach
Składniki:
500g mielonego sera
120g masła
3/4 szklanki cukru
50g rodzynek
1 jajko
1 żółtko
1 paczka podłużnych biszkoptów
2 galaretki ananasowe
puszka ananasów
do ozdoby:
kandyzowany ananas (niekoniecznie)

1. Jedno opakowanie galaretki rozpuścić z 3/4 szklanki wody, odstawić do ostygnięcia.

2. Utrzeć na puch masło, dodać kolejno 2 żółtka (po każdym dodaniu żółtka dobrze zmiksować) i cukier, wymieszać.

3. Dodać mielony ser, rodzynki, zmiksować. Odłożyć 5 plastrów ananasa z puszki, resztę drobno pokroić i wyspać do masy, wymieszać.

4. Białko ubić i delikatnie połączyć z serem. Dodać ostygniętą galaretkę, dokładnie wymieszać.

5. Drugą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i odstawić, aż zacznie tężeć.

6. Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami. Gdy będziemy układać biszkopty przy boku tortownicy, należy je skrócić, aby tylko trochę wystawały z nad tortownicy. Żeby stały pionowo, możemy posmarować je odrobiną masy serowej (od strony boku tortownicy, przy dnie).

7. Na ułożone biszkopty wykładamy masę serową, wyrównujemy i układamy osączone krążki ananasów, ozdabiamy kandyzowanym ananasem. Zalewamy tężejącą (już gęstą) galaretką. Wstawiamy do lodówki.

Smacznego :)

Sernik ananasowy na biszkoptach

Print Friendly, PDF & Email

10 komentarzy do wpisu „Sernik ananasowy na biszkoptach”

  1. Galaretkę wyłożyłam na wierzch sernika jak zaczynała już tężeć ( jak była gęsta), następnie włożyłam sernik do lodówki i galaretka stężała,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Wiatm mieszkam za granica i mam pytanie czym moge zastapic galaretki i ser ktorego tu na terenie Wloch nie ma :( Jest Ricotta i zelatyna czy da sie cos z tym zrobic ??
    Pozdrawiam i ciesze sie ze jest ta stronka super przepisy i inspiracje :)

    Odpowiedz
  3. hm… nie wiem jaki będzie efekt z serem ricotta, nie próbowałam,
    ale znalazłam przepis w książce „Ciasta bez pieczenia” Dr.Oetkera i tam zrobili sernik na zimno z ricotta, wymieszali go pół na pół z twarożkiem, więc może też tak zrobić, we Włoszech powinno się kupić serek Philadelfia o naturalnych smaku, więc dać 250g sera ricotta i 250g serka Philadelfia
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Trochę późno ale może komuś się przyda – we Włoszech używa się do deserów serka mascarpone więc do sernika też powinien pasować:)

    Odpowiedz
  5. Ciasto bomba! Jest prześliczne, takie wiosenne. Nie przepadam za sernikami na zimno, ale te jest wyjątkowe!
    Mój kierownik powiedział, że przez te biszkopty ciasto wygląda jak zamek :)
    Pominęłam rodzynki, bo my z mężem ich nie lubimy ;)
    No i musiałam użyć galaretki cytrynowej, bo nigdzie nie ma ananasowej.
    Bałam się czy mi ona zastygnie na tym ananasie, ale udało się bez problemu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz