Czekoladowe ciasteczka – The Best – Bardzo, baaaaardzo czekoladowe ciasteczka, które są rewelacyjne. Delikatne, z zewnątrz kruche, a w środku mięciutkie, rozpływają się w ustach, są po prostu przepyszne. Najsmaczniejsze czekoladowe ciasteczka, jakie jadłam. Czekolada zawiera dużo minerałów, przeciwutleniaczy i wiele innych składników odżywczych, a co najważniejsze ma działanie relaksujące, więc zachęcam do wypróbowania tego świetnego przepisu i nie martwienia się o kalorie. Cieszmy się czekoladą, jej wspaniałym smakiem i aromatem!! :) (trochę zmodyfikowany przepis ze strony http://www.joyofbaking.com)
Czekoladowe ciasteczka – The Best
Składniki:
300g czekolady deserowej (użyłam gorzkiej 60% i dwóch mlecznych 35%)
220g mąki pszennej
2 łyżki dobrego ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła
100g brązowego cukru
2 duże jajka (o tej samej temperaturze, co masło)
aromat waniliowy
100g grubo poszatkowanej czekolady deserowej lub groszków czekoladowych
100g poszatkowanych orzechów (dowolne)
1. Czekoladę 300g roztopić na parze lub w kuchence mikrofalowej (uważać, żeby nie przypalić), odstawić do ostygnięcia.
2. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę i sól.
3. Miksować przez 3 minuty masło z cukrem. Stopniowo wlewać czekoladę i dobrze wymieszać. Dodać kolejno jajka, po każdym dodaniu dobrze zmiksować.
4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę.
5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość klejące, więc dobrze jest od czas do czasu opłukać ręce) lub nakładać łyżeczką. Piec w temperaturze 170°C-180°C przez około 15 minut (piekłam na funkcji termoobieg w temp.170°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasteczka, aby trochę przestygły i dopiero w tedy przekładać, w przeciwnym razie mogą się połamać.
Udanych wypieków :)
Ciasteczka bardzo intensywnie czekoladowe. Mniam mniam :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
super! brzmi pysznie, bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
wyszły pyszne !! Dzis powtórka z rozrywki. tym razem dodam więcej rodzynek i kokosu a jeszcze dodatkowo płatki migdałowe. ciasteczka chyba na stałe zagoszczą w moim słodkim menu i udach haha :) pozdrawiam
czekam więc, życzę smacznego!
robie. jak wyjdą to napisze co wyszło. nie mam zapachu żadnego ale daje rodzynki i kokos :) mam 2 gorzkie czekolady i jedną mleczną z orzechami no i jeszcze białą ale to będzie w kawałkach. czekam na efekty :)
ogromnie się cieszę, że ciasteczka smakowały,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Świetny przepis, dołączam do moich ulubionych popisowych wypieków (tylko gładkie bez dodatków i migdałowe a nie waniliowe)
CUDOWNE!
dobry dodatek przyprawy, cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie:)
dziękuję za komentarz
Po prostu magia smaku…wielki szacun…byle facet – pierdoła poradzi sobie ze zrobieniem tych ciasteczek, a taki prezent dla ukochanej z kawusią…poezja
dodałem dla przekory dwie szczypty przyprawy piernikowej – nie zmieniło smaku, ale lekki ślad pozostał
Wielki ukłon dla Twórców :)
Wyglądają super! Ja robie podobne, tylko z wieksza ilością czekolady i bez orzechow. Musze wyprobowac Twoja wersje;)
w szczelnym pojemniku spokojnie do tygodnia, pozdrawiam i smacznego
mam zamiar zacząć je piec jeszcze dzisiaj !! ^_^
Jak długo ciasteczka mogą ” leżeć” ??
ogromnie się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
Bardzo pyszne ciastka.. wlaśnie się zajadamy z mężem :)
super, ciesze się, że ciasteczka smakowały,
pozdrawiam serdecznie:)
Dałam 2 czekolady deserowe i jedna mleczna i ciasteczka były rewelacyjne, jeszcze bardziej czekoladowe i nie takie słodkie…:D poza tym nie dałam aromatu waniliowego i zamiast orzechów i kawałków czekolady dodałam płatki owsiane:) świetny przepis i jaki smak!
ogromnie się cieszę, że tak smakowały:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Pyszne, mocno czekoladowe. Zrobilam bez cukru, sa idealne. Przed formowaniem wstawilam do lodowki. Pzd.
Ciasteczka pyszne ! mocno czekoladowe , ja dodałam jeszcze migdały. Mój 4 letni Syn zwariował na ich punkcie , nie mówiąc o mężu ;-) naprawdę świetny przepis, a co najważniejsze udały się super chociaż kompletnie nie mam ręki do pieczenia:-) pozdrawiam
tak, może Pani
pozdrawiam
Witam, czy mogę zastąpić cukier brązowy zwykłym? Pozdrawiam
trzymam kciuki, pozdrawiam:)
Ciasteczka już kiedyś robiłam, cieniutkie z migdałami.. pycha! Postanowiłam znowu zrobić a tu nie ma jajek! więc zrobiłam bez, są w piekarniku, rosną jak na drożdżach i chyba znowu będą pyszne!
W tym przepisie jest jakis blad chyba za malo maki i ciastka sie rozplywaja w jedno,ja dodalam troche wiecej maki i byly idealne i dodalam bial czekolade ,cukru mogla nie dawac bo i tak byly bardzo slodkie
myślę, że tak, może Pani użyć proszku do pieczenia,
pozdrawiam
Czy można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia? Niestety mam na nią uczulenie i bardzo źle się czuję po ciastach do których dodałam sody.. A ciasteczka wyglądają przepysznie, chciałabym je wypróbować :)
Ciastka pyszne! Najlepsze ciastka czekoladowe jakie jadłam !
Pozdrawiam :)
Wyszły pyszne. Zrobiłam pół porcji, zamiast 100 g poszatkowanej czekolady i 100 g orzechów dałam 100 g poszatkowanej czekolady z orzechami laskowymi. Ciasteczka wyszły bardzo ładne, takie mięciutkie w środku i megaczekoladowe :)
około z 30 sporych ciasteczek,
również pozdrawiam
Ile ciasteczek wyjdzie z takiej porcji? Wygląda smakowcie. Pozdrawiam serdecznie!
Ciasteczka obłędne, wytrawnoczekoladowy smak, idealne do wieczornej/porannej kawy. Nie miałam 3 tabliczek czekolady tylko dwie (mleczną i gorzką), wyszły idealnie średnio słodkie. Mazały mi się podczas lepienia kulek, więc wpakowałam masę do lodówki i po pół godzinie ulepiłam placuszki bez problemu. Przepis trafia na listę ulubionych. Dziękuję!
kulki do ułożenia na blasze muszą być naprawdę niewielkich rozmiarów, a między nimi trzeba zostawić dużo miejsca, w przeciwnym razie wyjdą gigantyczne połączone ze sobą ciacha.
zamiast orzechów i kawałków czekolady do środka i na wierzch dodałam sporą ilość ziaren surowego słonecznika. Pyyycha!!!
cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
„Ciasteczka” z ciasta ułożyłam dość ciasno na blaszce i wielkim zaskoczeniem dla mnie było to, że po wyjęciu z piekarnika na mojej blaszce zamiast gorących ciasteczek zobaczyłam gorące… ciasto! Po prostu ciasteczka zlały się w jedno. Ale w smaku przepyszne, bardzo intensywnie czekoladowe, naprawdę polecam (następnym razem muszę wcześniej wyjąć z piekarnika, bo trochę się przypaliło) ;)
Wygladaja ciekawie i chetnie bym sie za nie wziela ale sa za drogie w wykonaniu tyyyyle czekolady ;)
Miło to słyszeć, życzę smacznego,
pozdrawiam
Ciasteczka rewelacja! Już się nie mogę doczekać jutrzejszej porannej kawy! Pozdrawiam!
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam
są przepyszne :)
witam :)
zachęcam, są smaczne i bardzo czekoladowe
pozdrawiam
Mniam!!, aż mi ślinka leci, na te przepyszne ciastka :) chyba wypróbuje przepis.