Czekoladowe ciasteczka – The Best – Bardzo, baaaaardzo czekoladowe ciasteczka, które są rewelacyjne. Delikatne, z zewnątrz kruche, a w środku mięciutkie, rozpływają się w ustach, są po prostu przepyszne. Najsmaczniejsze czekoladowe ciasteczka, jakie jadłam. Czekolada zawiera dużo minerałów, przeciwutleniaczy i wiele innych składników odżywczych, a co najważniejsze ma działanie relaksujące, więc zachęcam do wypróbowania tego świetnego przepisu i nie martwienia się o kalorie. Cieszmy się czekoladą, jej wspaniałym smakiem i aromatem!! :) (trochę zmodyfikowany przepis ze strony http://www.joyofbaking.com)
Czekoladowe ciasteczka – The Best
Składniki:
300g czekolady deserowej (użyłam gorzkiej 60% i dwóch mlecznych 35%)
220g mąki pszennej
2 łyżki dobrego ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła
100g brązowego cukru
2 duże jajka (o tej samej temperaturze, co masło)
aromat waniliowy
100g grubo poszatkowanej czekolady deserowej lub groszków czekoladowych
100g poszatkowanych orzechów (dowolne)
1. Czekoladę 300g roztopić na parze lub w kuchence mikrofalowej (uważać, żeby nie przypalić), odstawić do ostygnięcia.
2. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę i sól.
3. Miksować przez 3 minuty masło z cukrem. Stopniowo wlewać czekoladę i dobrze wymieszać. Dodać kolejno jajka, po każdym dodaniu dobrze zmiksować.
4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę.
5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość klejące, więc dobrze jest od czas do czasu opłukać ręce) lub nakładać łyżeczką. Piec w temperaturze 170°C-180°C przez około 15 minut (piekłam na funkcji termoobieg w temp.170°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasteczka, aby trochę przestygły i dopiero w tedy przekładać, w przeciwnym razie mogą się połamać.
Udanych wypieków :)
Ciasteczka bardzo intensywnie czekoladowe. Mniam mniam :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
super! brzmi pysznie, bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
wyszły pyszne !! Dzis powtórka z rozrywki. tym razem dodam więcej rodzynek i kokosu a jeszcze dodatkowo płatki migdałowe. ciasteczka chyba na stałe zagoszczą w moim słodkim menu i udach haha :) pozdrawiam
czekam więc, życzę smacznego!
robie. jak wyjdą to napisze co wyszło. nie mam zapachu żadnego ale daje rodzynki i kokos :) mam 2 gorzkie czekolady i jedną mleczną z orzechami no i jeszcze białą ale to będzie w kawałkach. czekam na efekty :)
ogromnie się cieszę, że ciasteczka smakowały,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Świetny przepis, dołączam do moich ulubionych popisowych wypieków (tylko gładkie bez dodatków i migdałowe a nie waniliowe)
CUDOWNE!
dobry dodatek przyprawy, cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie:)
dziękuję za komentarz
Po prostu magia smaku…wielki szacun…byle facet – pierdoła poradzi sobie ze zrobieniem tych ciasteczek, a taki prezent dla ukochanej z kawusią…poezja
dodałem dla przekory dwie szczypty przyprawy piernikowej – nie zmieniło smaku, ale lekki ślad pozostał
Wielki ukłon dla Twórców :)
Wyglądają super! Ja robie podobne, tylko z wieksza ilością czekolady i bez orzechow. Musze wyprobowac Twoja wersje;)
w szczelnym pojemniku spokojnie do tygodnia, pozdrawiam i smacznego
mam zamiar zacząć je piec jeszcze dzisiaj !! ^_^
Jak długo ciasteczka mogą ” leżeć” ??