Czekoladowe ciasteczka – The Best

Czekoladowe ciasteczka – The Best – Bardzo, baaaaardzo czekoladowe ciasteczka, które są rewelacyjne. Delikatne, z zewnątrz kruche, a w środku mięciutkie, rozpływają się w ustach, są po prostu przepyszne. Najsmaczniejsze czekoladowe ciasteczka, jakie jadłam. Czekolada zawiera dużo minerałów, przeciwutleniaczy i wiele innych składników odżywczych, a co najważniejsze ma działanie relaksujące, więc zachęcam do wypróbowania tego świetnego przepisu i nie martwienia się o kalorie. Cieszmy się czekoladą, jej wspaniałym smakiem i aromatem!! :) (trochę zmodyfikowany przepis ze strony http://www.joyofbaking.com)

Czekoladowe ciasteczka - The Best

Czekoladowe ciasteczka – The Best
Składniki:
300g czekolady deserowej (użyłam gorzkiej 60% i dwóch mlecznych 35%)
220g mąki pszennej
2 łyżki dobrego ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła
100g brązowego cukru
2 duże jajka (o tej samej temperaturze, co masło)
aromat waniliowy
100g grubo poszatkowanej czekolady deserowej lub groszków czekoladowych
100g poszatkowanych orzechów (dowolne)

1. Czekoladę 300g roztopić na parze lub w kuchence mikrofalowej (uważać, żeby nie przypalić), odstawić do ostygnięcia.

2. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę i sól.

3. Miksować przez 3 minuty masło z cukrem. Stopniowo wlewać czekoladę i dobrze wymieszać. Dodać kolejno jajka, po każdym dodaniu dobrze zmiksować.

4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę.

5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość klejące, więc dobrze jest od czas do czasu opłukać ręce) lub nakładać łyżeczką. Piec w temperaturze 170oC-180oC przez około 15 minut (piekłam na funkcji termoobieg w temp.170oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasteczka, aby trochę przestygły i dopiero w tedy przekładać, w przeciwnym razie mogą się połamać.

Udanych wypieków :)

Czekoladowe ciasteczka - The Best

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

44 komentarze do wpisu „Czekoladowe ciasteczka – The Best”

  1. „Ciasteczka” z ciasta ułożyłam dość ciasno na blaszce i wielkim zaskoczeniem dla mnie było to, że po wyjęciu z piekarnika na mojej blaszce zamiast gorących ciasteczek zobaczyłam gorące… ciasto! Po prostu ciasteczka zlały się w jedno. Ale w smaku przepyszne, bardzo intensywnie czekoladowe, naprawdę polecam (następnym razem muszę wcześniej wyjąć z piekarnika, bo trochę się przypaliło) ;)

  2. kulki do ułożenia na blasze muszą być naprawdę niewielkich rozmiarów, a między nimi trzeba zostawić dużo miejsca, w przeciwnym razie wyjdą gigantyczne połączone ze sobą ciacha.

  3. Ciasteczka obłędne, wytrawnoczekoladowy smak, idealne do wieczornej/porannej kawy. Nie miałam 3 tabliczek czekolady tylko dwie (mleczną i gorzką), wyszły idealnie średnio słodkie. Mazały mi się podczas lepienia kulek, więc wpakowałam masę do lodówki i po pół godzinie ulepiłam placuszki bez problemu. Przepis trafia na listę ulubionych. Dziękuję!

  4. Wyszły pyszne. Zrobiłam pół porcji, zamiast 100 g poszatkowanej czekolady i 100 g orzechów dałam 100 g poszatkowanej czekolady z orzechami laskowymi. Ciasteczka wyszły bardzo ładne, takie mięciutkie w środku i megaczekoladowe :)

  5. Czy można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia? Niestety mam na nią uczulenie i bardzo źle się czuję po ciastach do których dodałam sody.. A ciasteczka wyglądają przepysznie, chciałabym je wypróbować :)

  6. W tym przepisie jest jakis blad chyba za malo maki i ciastka sie rozplywaja w jedno,ja dodalam troche wiecej maki i byly idealne i dodalam bial czekolade ,cukru mogla nie dawac bo i tak byly bardzo slodkie

  7. Ciasteczka już kiedyś robiłam, cieniutkie z migdałami.. pycha! Postanowiłam znowu zrobić a tu nie ma jajek! więc zrobiłam bez, są w piekarniku, rosną jak na drożdżach i chyba znowu będą pyszne!

  8. Ciasteczka pyszne ! mocno czekoladowe , ja dodałam jeszcze migdały. Mój 4 letni Syn zwariował na ich punkcie , nie mówiąc o mężu ;-) naprawdę świetny przepis, a co najważniejsze udały się super chociaż kompletnie nie mam ręki do pieczenia:-) pozdrawiam

  9. Dałam 2 czekolady deserowe i jedna mleczna i ciasteczka były rewelacyjne, jeszcze bardziej czekoladowe i nie takie słodkie…:D poza tym nie dałam aromatu waniliowego i zamiast orzechów i kawałków czekolady dodałam płatki owsiane:) świetny przepis i jaki smak!

  10. Po prostu magia smaku…wielki szacun…byle facet – pierdoła poradzi sobie ze zrobieniem tych ciasteczek, a taki prezent dla ukochanej z kawusią…poezja
    dodałem dla przekory dwie szczypty przyprawy piernikowej – nie zmieniło smaku, ale lekki ślad pozostał
    Wielki ukłon dla Twórców :)

  11. Świetny przepis, dołączam do moich ulubionych popisowych wypieków (tylko gładkie bez dodatków i migdałowe a nie waniliowe)

    CUDOWNE!

  12. robie. jak wyjdą to napisze co wyszło. nie mam zapachu żadnego ale daje rodzynki i kokos :) mam 2 gorzkie czekolady i jedną mleczną z orzechami no i jeszcze białą ale to będzie w kawałkach. czekam na efekty :)

  13. wyszły pyszne !! Dzis powtórka z rozrywki. tym razem dodam więcej rodzynek i kokosu a jeszcze dodatkowo płatki migdałowe. ciasteczka chyba na stałe zagoszczą w moim słodkim menu i udach haha :) pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.