Razowe ciasto z jagodami – Musiałam wypróbować to ciasto, kusiło mnie dużą ilością owoców i swoim apetycznym wyglądem. Upiekłam więc fantastyczne ciasto z jagodami, bardzo gęste, soczyste, w niesamowitym kolorze. Przepis ten zaliczam do kategorii zdrowych wypieków i bardziej dietetycznych, ponieważ zawiera dużo owoców i jest na mące razowej, a więc same witaminy i błonnik. Bardzo smaczne, wilgotne ciasto, maślane z nutą waniliową. Cudownie smakuje chrupiąca, przypieczona kruszonka z jagodami. Przepis dosyć prosty i szybki, pamiętajmy jedynie, aby składniki ciasta były w tej samej temperaturze, bardzo polecam… (przepis ze strony The Galley Gourmet)
Razowe ciasto z jagodami
Składniki – mają być w temperaturze pokojowej:
Kruszonka:
50g pszennej mąki razowej
100g jasnego brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
4 łyżki masła zimnego i posiekanego
Ciasto:
200g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek miękkiego masła
140g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
4 łyżki jogurtu
2 duże jajka
500g umytych, dobrze osączonych jagód
Kruszonka:
1.Wymieszać ze sobą mąkę, cukier, cynamon i sól. Dodać masło i zagniatać palcami, aż powstanie kruszonka, odstawić.
Ciasto:
2. Wymieszać razem mąkę i proszek do pieczenia.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, solą i skórką z cytryny, ucierać przez około 3 minuty. Dodać aromat waniliowy, jogurt i miksować na niskich obrotach przez około 30 sekund.
4. Następnie do masła dodawać po jednym jajku, po każdym wbiciu chwilę miksować, aż składniki się połączą. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać mąkę, mieszać bardzo krótko około 20 sekund. Na końcu dodać jagody i bardzo delikatnie i krótko wymieszać ręcznie.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).Wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po 45 minutach przykryłam wierzch folią, żeby za bardzo się nie spiekł.
Udanych wypieków:)
cieszę się, że ciasto się udało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam dziś te ciasto, przepyszne, gdy goście weszli do domu od razu spytali się „co tak pachnie?”. Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej :) dzięki za przepis :*
trudno mi powiedzieć, ale myślę, że mogłoby się udać,
pozdrawiam
Ale obledne ciasto!! :) Mam pytanie czy zamiast swiezych jagod moglabym uzyc konfitury jagodowej? Wyszloby cos z tego? Pozdrawiam
masła dawałam bardziej czubate, proszku proszę dać płaską,
pozdrawiam
chciałabym zrobić mam tylko pytanie co do łyżek i łyżeczek. Mają być płaskie czy czubate? (Np. masło, proszek do pieczenia)
mąka pszenna pełnoziarnista wydaje mi się, że będzie dobra,
pozdrawiam
A czy można użyć innej maki? Mam ochotę na to ciacho, ale nie mam w domu maki razowej:( jedynie pszenną (typ 500, typ 650), orkiszową, pełnoziarnistą, owsianą i gryczaną.
bardzo się cieszę:) też bym zjadła:))
pozdrawiam serdecznie
wspaniałe! właśnie wcinam do popoludniowej kawki! :)
Cudowne ciasto:-) z taka duza iloscia jagod musi smakowac wspaniale:-)
Cudnie wyglada, cale fioletowe od jagod… Pysznosci!
to ciasto wyglada obłędnie ….a na pierwszym zdjeciu to dosłownie tak jakby były to same jagody z niewielkim dodatkiem ciasta ….muszę je upiec, moze jeszcze uda mi sie jagody spotkać …moze:) pozdrawiam
dzięki Majana:)
Wygląda wspaniale! Placek naładowany jagodami. Piekny:)