Razowe ciasto z jagodami

Razowe ciasto z jagodami – Musiałam wypróbować to ciasto, kusiło mnie dużą ilością owoców i swoim apetycznym wyglądem. Upiekłam więc fantastyczne ciasto z jagodami, bardzo gęste, soczyste, w niesamowitym kolorze. Przepis ten zaliczam do kategorii zdrowych wypieków i bardziej dietetycznych, ponieważ zawiera dużo owoców i jest na mące razowej, a więc same witaminy i błonnik. Bardzo smaczne, wilgotne ciasto, maślane z nutą waniliową. Cudownie smakuje chrupiąca, przypieczona kruszonka z jagodami. Przepis dosyć prosty i szybki, pamiętajmy jedynie, aby składniki ciasta były w tej samej temperaturze, bardzo polecam… (przepis ze strony The Galley Gourmet)

Razowe ciasto z jagodami
Składniki – mają być w temperaturze pokojowej:
Kruszonka:
50g pszennej mąki razowej
100g jasnego brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
4 łyżki masła zimnego i posiekanego
Ciasto:
200g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek miękkiego masła
140g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
4 łyżki jogurtu
2 duże jajka
500g umytych, dobrze osączonych jagód

Kruszonka:
1.Wymieszać ze sobą mąkę, cukier, cynamon i sól. Dodać masło i zagniatać palcami, aż powstanie kruszonka, odstawić.

Ciasto:
2. Wymieszać razem mąkę i proszek do pieczenia.

3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, solą i skórką z cytryny, ucierać przez około 3 minuty. Dodać aromat waniliowy, jogurt i miksować na niskich obrotach przez około 30 sekund.

4. Następnie do masła dodawać po jednym jajku, po każdym wbiciu chwilę miksować, aż składniki się połączą. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać mąkę, mieszać bardzo krótko około 20 sekund. Na końcu dodać jagody i bardzo delikatnie i krótko wymieszać ręcznie.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).Wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Piekłam w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po 45 minutach przykryłam wierzch folią, żeby za bardzo się nie spiekł.

Udanych wypieków:)

Razowe ciasto z jagodami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do wpisu „Razowe ciasto z jagodami”

  1. to ciasto wyglada obłędnie ….a na pierwszym zdjeciu to dosłownie tak jakby były to same jagody z niewielkim dodatkiem ciasta ….muszę je upiec, moze jeszcze uda mi sie jagody spotkać …moze:) pozdrawiam

  2. A czy można użyć innej maki? Mam ochotę na to ciacho, ale nie mam w domu maki razowej:( jedynie pszenną (typ 500, typ 650), orkiszową, pełnoziarnistą, owsianą i gryczaną.

  3. chciałabym zrobić mam tylko pytanie co do łyżek i łyżeczek. Mają być płaskie czy czubate? (Np. masło, proszek do pieczenia)

  4. Ale obledne ciasto!! :) Mam pytanie czy zamiast swiezych jagod moglabym uzyc konfitury jagodowej? Wyszloby cos z tego? Pozdrawiam

  5. Upiekłam dziś te ciasto, przepyszne, gdy goście weszli do domu od razu spytali się „co tak pachnie?”. Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej :) dzięki za przepis :*

  6. ROBIŁAM TO CIASTO TYDZIEŃ TEMU. WYSZŁO PYSZNE, DO TEJ PORY NIE WIEM CZY BYŁ ZAKALEC, CZY NIE ALE TO NIKOMU NIE PRZESZKADZAŁO:-) DZISIAJ CZAS NA SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.