Razowe ciasto z jagodami – Musiałam wypróbować to ciasto, kusiło mnie dużą ilością owoców i swoim apetycznym wyglądem. Upiekłam więc fantastyczne ciasto z jagodami, bardzo gęste, soczyste, w niesamowitym kolorze. Przepis ten zaliczam do kategorii zdrowych wypieków i bardziej dietetycznych, ponieważ zawiera dużo owoców i jest na mące razowej, a więc same witaminy i błonnik. Bardzo smaczne, wilgotne ciasto, maślane z nutą waniliową. Cudownie smakuje chrupiąca, przypieczona kruszonka z jagodami. Przepis dosyć prosty i szybki, pamiętajmy jedynie, aby składniki ciasta były w tej samej temperaturze, bardzo polecam… (przepis ze strony The Galley Gourmet)
Razowe ciasto z jagodami
Składniki – mają być w temperaturze pokojowej:
Kruszonka:
50g pszennej mąki razowej
100g jasnego brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
4 łyżki masła zimnego i posiekanego
Ciasto:
200g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek miękkiego masła
140g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
4 łyżki jogurtu
2 duże jajka
500g umytych, dobrze osączonych jagód
Kruszonka:
1.Wymieszać ze sobą mąkę, cukier, cynamon i sól. Dodać masło i zagniatać palcami, aż powstanie kruszonka, odstawić.
Ciasto:
2. Wymieszać razem mąkę i proszek do pieczenia.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, solą i skórką z cytryny, ucierać przez około 3 minuty. Dodać aromat waniliowy, jogurt i miksować na niskich obrotach przez około 30 sekund.
4. Następnie do masła dodawać po jednym jajku, po każdym wbiciu chwilę miksować, aż składniki się połączą. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać mąkę, mieszać bardzo krótko około 20 sekund. Na końcu dodać jagody i bardzo delikatnie i krótko wymieszać ręcznie.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).Wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po 45 minutach przykryłam wierzch folią, żeby za bardzo się nie spiekł.
Udanych wypieków:)
Spróbuję jutro z jeżynami ❤️
cieszę się, że smakował:) bardzo dziękuję za komentarz, powodzenia z sernikiem i smacznego!
A czy można zamiast jagód użyć borówki amerykańskiej?
ROBIŁAM TO CIASTO TYDZIEŃ TEMU. WYSZŁO PYSZNE, DO TEJ PORY NIE WIEM CZY BYŁ ZAKALEC, CZY NIE ALE TO NIKOMU NIE PRZESZKADZAŁO:-) DZISIAJ CZAS NA SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI