Pyszny tort truskawkowy dla ukochanej osoby – Zapraszam na kolejny, pyszny tort truskawkowy w Małej Cukierence. Jest lekki, nie za słodki, taki piankowy, cudownie pachnie truskawkami. U mnie ten tort stał się hitem. Jest wilgotny, waniliowy, śmietankowy i pięknie wygląda. Możemy dowolnie go udekorować, nie musimy robić truskawkowego serca. Wystarczy ubić śmietankę, wyłożyć ją na wierzch tortu i poukładać truskawki, taka dekoracja tortu też będzie wspaniała. Przypominam jeszcze, że literki z marcepanu lub lukru kładziemy na cieście przed samym podaniem, ponieważ będą się one troszkę topiły na galaretce. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszny tort truskawkowy dla ukochanej osoby
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka L – osobno żółtka i białka
100g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
140ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
3 łyżki konfitury malinowej
Krem:
400g naturalnego jogurtu
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
250g serka mascarpone
500g truskawek – umytych, bez szypułek
2 truskawkowe galaretki w proszku
300ml gorącej wody
7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
Truskawkowe serce:
2 czerwone galaretki w proszku
350ml gorącej wody
300g truskawek umytych, bez szypułek – zmiksowanych na mus
Śmietanka do dekoracji:
350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 fix do śmietany
1-2 łyżki cukru pudru
parę truskawek do ozdoby
Na literki:
mały kawałek marcepanu
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier z wanilią, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
3. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części, otrzymamy dwa krążki biszkoptu.
5. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Biszkopt posmarować konfiturą malinową i odstawić.
6. Drugą część biszkoptu troszkę z brzegu przyciąć do okręgu o średnicy 23-24cm, patrz FILM.
Krem:
7. Zmiksować na mus 250g truskawek i mus wlać do jogurtu, wymieszać, odstawić.
Pozostałe 250g truskawek pokroić na kawałeczki, odstawić.
8. Dwie galaretki zalać gorącą wodą 300ml i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia. Galaretka może być troszkę letnia, ważne jest, żeby nie była tężejąca!
9. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Dodać serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
10. Do jogurtu z truskawkami wlać płynną galaretkę i wymieszać mikserem. Następnie w dwóch partiach dodać ubitą śmietankę z serkiem, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM. Dodać pokrojone truskawki, wymieszać szpatułką.
11. Na biszkopt w blaszce wylać połowę przygotowanego kremu, wyrównać, patrz FILM. Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Truskawkowe serce:
12. Dwie galaretki zalać gorącą wodą 350ml i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia. Dodać zmiksowane truskawki, wymieszać.
13. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć folią spożywczą i wlać galaretkę truskawką. Blaszkę wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
Śmietanka do dekoracji:
14. Schłodzony tort wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Tort położyć na paterze, brzeg tort można troszkę wygładzić nożem. Truskawkową galaretkę wyjąć z blaszki, odwrócić ją do góry dnem i zdjąć folię, patrz FILM. Z galaretki wyciąć serce i położyć je na środku tortu (moja foremka w kształcie serca była około 15cm x 15cm).
15. Śmietankę wlać do miski, dodać fix, cukier puder i ubić. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z tylką lub do szprycy (użyłam tylki Wilton 1M) i udekorować wierzch tortu, robiąc rozetki przy serduszku oraz na dole, przy brzegu tortu, patrz FILM.
16. Do zrobienia literek użyłam silikonowej foremki. Należy nałożyć do niej troszkę marcepanu, usunąć jego nadmiar i wyjąć literkę, patrz FILM. Literki ułożyć na galaretce przed samym podaniem tortu, ponieważ marcepan będzie się trochę topił na galaretce. Tort można jeszcze troszkę ozdobić truskawkami.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Witam czy te jogurty mają być typ grecki czy zwykle
mogą być greckie pozdrawiam
Witam. Jeśli nie chcę kawałków truskawek w kremie, zmniejszyć ilość do 250 czy zmiksować całość na mus? I czy jogurt jest bardzo wyczuwalny w kremie? Pozdrawiam
Witam . Czy takie serce można dodać na wierzch tortu np. malinowego?
tak jak najbardziej, pozdrawiam