Pyszne, kremowe ciasto łasucha z chałwą

Pyszne, kremowe ciasto łasucha z chałwą – Nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Wygląda wspaniale, jest bardzo smaczne, wilgotne, kremowe, nie za słodkie. Krem jest śmietankowo – waniliowy. Dodatek dżemu porzeczkowego dodaje owocowego smaku. Uważam, że ciasto jest proste w przygotowaniu. Polecam! Zmodyfikowany przepis z bloga szefowa w swojej kuchni.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne, kremowe ciasto łasucha z chałwą 2

Pyszne, kremowe ciasto łasucha z chałwą

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
  • 180g cukru
  • 140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30g kakao bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 160ml wody
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Krem:

  • 750ml mleka
  • 30g mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
  • 300g pokruszonej, waniliowej chałwy

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek konfitury lub dżemu z porzeczki (może być z czarnej lub czerwonej)
  • około 100g pokruszonej, waniliowej chałwy do posypania ciasta
Pyszne, kremowe ciasto łasucha z chałwą 3

Krem – przygotujemy budyń do kremu:

1. Do rondelka wlać około 500ml mleka, postawić na ogniu, zagotować.

2. Do pozostałego mleka dodać oba budynie, mąkę i wymieszać, aby nie było grudek.

3. Gdy mleko będzie gorące, dodać rozmieszane budynie z mąką i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby masy nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Biszkopt:

4. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 24cmx28cm wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

6. Do mąki dodać kakao, proszek do pieczenia, krótko wymieszać i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.

7. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

8.  Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę, patrz FILM. Następnie biszkopt przeciąć w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 części biszkoptu.

9. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i tak 1/3 przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Posmarować go konfiturą lub dżemem porzeczkowym.

Skończymy krem:

10. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu, wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM. Dodać 300g pokruszonej chałwy i wymieszać mikserem (jeśli zostaną małe kawałeczki chałwy to nic nie szkodzi).

11. Na biszkopt w blaszce wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, nasączyć go połową pozostałego ponczu. Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć ostatnią część biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem wyrównać.

12. Ciasto na koniec posypać pokruszoną chałwą i wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Pyszne, kremowe ciasto łasucha z chałwą 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Podobne przepisy

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Prosty SERNIK CHAŁWOWY z polewą chałwową

Torcik waniliowo – CHAŁWOWY

Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą

Dodaj komentarz