Pyszne, kremowe ciasto łasucha z chałwą – Nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Wygląda wspaniale, jest bardzo smaczne, wilgotne, kremowe, nie za słodkie. Krem jest śmietankowo – waniliowy. Dodatek dżemu porzeczkowego dodaje owocowego smaku. Uważam, że ciasto jest proste w przygotowaniu. Polecam! Zmodyfikowany przepis z bloga szefowa w swojej kuchni.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne, kremowe ciasto łasucha z chałwą
Składniki:
Biszkopt:
- 6 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
- 180g cukru
- 140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 30g kakao bez cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 160ml wody
- 2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
- 750ml mleka
- 30g mąki pszennej
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 300g pokruszonej, waniliowej chałwy
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek konfitury lub dżemu z porzeczki (może być z czarnej lub czerwonej)
- około 100g pokruszonej, waniliowej chałwy do posypania ciasta
Krem – przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 500ml mleka, postawić na ogniu, zagotować.
2. Do pozostałego mleka dodać oba budynie, mąkę i wymieszać, aby nie było grudek.
3. Gdy mleko będzie gorące, dodać rozmieszane budynie z mąką i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby masy nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Biszkopt:
4. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 24cmx28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
6. Do mąki dodać kakao, proszek do pieczenia, krótko wymieszać i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
7. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
8. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę, patrz FILM. Następnie biszkopt przeciąć w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 części biszkoptu.
9. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i tak 1/3 przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Posmarować go konfiturą lub dżemem porzeczkowym.
Skończymy krem:
10. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu, wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM. Dodać 300g pokruszonej chałwy i wymieszać mikserem (jeśli zostaną małe kawałeczki chałwy to nic nie szkodzi).
11. Na biszkopt w blaszce wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, nasączyć go połową pozostałego ponczu. Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć ostatnią część biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem wyrównać.
12. Ciasto na koniec posypać pokruszoną chałwą i wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.