Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia – Nowe, pyszne ciasto bez pieczenia w Małej Cukierence. Wygląda fantastycznie, tak wiosennie, jest bardzo smaczne, owocowe, kremowe, pyszne. Zamiast puree z mango można dać puree z markui lub z innych owoców. Puree z mango można kupić w sklepach internetowych lub dużych supermarketach (dość często w puszkach). Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudne. Polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony haps. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g sucharków
260g kremu czekoladowego do chleba (użyłam nutelli)
Masa serowa:
500g serka mascarpone – schłodzonego
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
150ml mleka
15g żelatyny
7-8 łyżek cukru pudru (należy dosłodzić do smaku)
2 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii
Masa owocowa i dekoracja:
2 puszki brzoskwiń w syropie każda po 820g
300g puree z mango
1 galaretka brzoskwiniowa (taka na 0,5l wody)
2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody
16 płatków migdałowych
około 35g mlecznej czekolady
około 20g białej czekolady lub czarna posypka cukrowa do zrobienia oczek
Dodatkowo do dekoracji:
umyta i wysuszona folia bąbelkowa (można pominąć)
Spód:
1. Sucharki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać okruchy do miski i dodać czekoladowy krem, dokładnie wymieszać, patrz FILM.
2. Czekoladowy krem przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć. Użyłam tortownicy o średnicy 24cm i brzegu 7,5cm (można również użyć blaszki 25cm lub 26cm, ciasto wtedy będzie trochę niższe).
Masa serowa:
3. Żelatynę zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
4. Otworzyć dwie puszki brzoskwiń, odłożyć 8 połówek na pszczółki, a 6 połówek pokroić na kawałeczki, resztę brzoskwiń na razie odstawić.
5. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub w rondelku na gazie. Jeśli rozpuszczamy w mikrofalówce wkładamy ją na około 15 sekund wyciągamy i mieszamy, tak postępujemy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, patrz FILM.
Jeśli na gazie wtedy napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
6. Do miski wylać śmietankę, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno.
7. Następnie do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie w 3 partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać szpatułką.
8. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 60-90 minut.
Masa owocowa:
9. Do miseczki wsypać żelatynę, zalać ją wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aż żelatyna napęcznieje.
10. Pozostałe brzoskwinie przełożyć do blendera i zmiksować na mus. Wlać go do rondelka, dodać puree z mango, wymieszać i postawić na ogniu, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i znów wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Masę owocową odstawić do całkowitego ostudzenia.
11. Ostudzoną masę owocową wylać na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć folię bąbelkową (bąbelkami do dołu) i lekko docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
12. Z dobrze schłodzonego ciasta zdjąć folię bąbelkową i ciasto oddzielić nożem od brzegów blaszki. Zdjąć obręcz i ciasto położyć na paterze, patrz FILM.
Dekoracja:
13. Odłożone 8 połówek brzoskwiń dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Obie czekolady osobno roztopić na parze lub w mikrofalówce, patrz FILM. Każdą przelać do mocniejszego, foliowego woreczka i odrobinę odciąć róg woreczka.
14. Mleczną czekoladą na połówkach brzoskwiń zrobić paseczki i oczka. Białą czekoladę nanieść punktowo na oczka. Zamiast białej czekolady można dać czarną posypkę cukrową. Na koniec w pszczółki włożyć po dwa płatki migdałowe, patrz FILM.
15. Gotowe pszczółki ułożyć na wierzchu ciasta, przenosić je najlepiej łopatką do ciasta.
Smacznego! :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Pszczółkę robiłam wiele razy. Zawsze budzi zachwyt wizualny i smakowy ;)