Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia – Nowe, pyszne ciasto bez pieczenia w Małej Cukierence. Wygląda fantastycznie, tak wiosennie, jest bardzo smaczne, owocowe, kremowe, pyszne. Zamiast puree z mango można dać puree z markui lub z innych owoców. Puree z mango można kupić w sklepach internetowych lub dużych supermarketach (dość często w puszkach). Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudne. Polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony haps. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g sucharków
260g kremu czekoladowego do chleba (użyłam nutelli)
Masa serowa:
500g serka mascarpone – schłodzonego
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
150ml mleka
15g żelatyny
7-8 łyżek cukru pudru (należy dosłodzić do smaku)
2 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii
Masa owocowa i dekoracja:
2 puszki brzoskwiń w syropie każda po 820g
300g puree z mango
1 galaretka brzoskwiniowa (taka na 0,5l wody)
2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody
16 płatków migdałowych
około 35g mlecznej czekolady
około 20g białej czekolady lub czarna posypka cukrowa do zrobienia oczek
Dodatkowo do dekoracji:
umyta i wysuszona folia bąbelkowa (można pominąć)
Spód:
1. Sucharki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać okruchy do miski i dodać czekoladowy krem, dokładnie wymieszać, patrz FILM.
2. Czekoladowy krem przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć. Użyłam tortownicy o średnicy 24cm i brzegu 7,5cm (można również użyć blaszki 25cm lub 26cm, ciasto wtedy będzie trochę niższe).
Masa serowa:
3. Żelatynę zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
4. Otworzyć dwie puszki brzoskwiń, odłożyć 8 połówek na pszczółki, a 6 połówek pokroić na kawałeczki, resztę brzoskwiń na razie odstawić.
5. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub w rondelku na gazie. Jeśli rozpuszczamy w mikrofalówce wkładamy ją na około 15 sekund wyciągamy i mieszamy, tak postępujemy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, patrz FILM.
Jeśli na gazie wtedy napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
6. Do miski wylać śmietankę, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno.
7. Następnie do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie w 3 partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać szpatułką.
8. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 60-90 minut.
Masa owocowa:
9. Do miseczki wsypać żelatynę, zalać ją wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aż żelatyna napęcznieje.
10. Pozostałe brzoskwinie przełożyć do blendera i zmiksować na mus. Wlać go do rondelka, dodać puree z mango, wymieszać i postawić na ogniu, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i znów wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Masę owocową odstawić do całkowitego ostudzenia.
11. Ostudzoną masę owocową wylać na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć folię bąbelkową (bąbelkami do dołu) i lekko docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
12. Z dobrze schłodzonego ciasta zdjąć folię bąbelkową i ciasto oddzielić nożem od brzegów blaszki. Zdjąć obręcz i ciasto położyć na paterze, patrz FILM.
Dekoracja:
13. Odłożone 8 połówek brzoskwiń dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Obie czekolady osobno roztopić na parze lub w mikrofalówce, patrz FILM. Każdą przelać do mocniejszego, foliowego woreczka i odrobinę odciąć róg woreczka.
14. Mleczną czekoladą na połówkach brzoskwiń zrobić paseczki i oczka. Białą czekoladę nanieść punktowo na oczka. Zamiast białej czekolady można dać czarną posypkę cukrową. Na koniec w pszczółki włożyć po dwa płatki migdałowe, patrz FILM.
15. Gotowe pszczółki ułożyć na wierzchu ciasta, przenosić je najlepiej łopatką do ciasta.
Smacznego! :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Witam
Zabrakło mi brzoskwiń w czasie robienia ciasta. O co chodzi? Otworzyłam dwie puszki, odłożyłam 8, 6 pokroilam i koniec. Skąd reszta do zmiksowania? Chyba są różne wielkości i sztuki:(
Mnie tez zabrakło. Już teraz nie pamietam, ale musiałam dokupić jedna lub dwie puszki.
Dzień dobry czy zamiast nutelli można dać rozpuszczoną czekoladę deserową?
Witam, czy moze Pani polecić jakieś puree z mango ? Bo niestety w marketach nie mogę tego spotkać .
ja używałam tego https://www.carrefour.pl/artykuly-spozywcze/kuchnie-swiata/azjatycka/qf-pulpa-z-mango-alphonso-850-g
i tego https://sklep.wroclaw.efarutex.pl/product-pol-700-Puree-mango-chlodzone-1-kg.html
pozdrawiam serdecznie
Witam Pani Natalio, w masie serowej, żelatynę zalewamy ciepłym czy zimnym mlekiem? A czy zamiast puree z mango można dać zblendowane brzoskwinie? Pozdrawiam
tak można dać brzoskwinie, zimnym mlekiem, żelatyna ma napęcznieć, pozdrawiam
Zrobiłam to ciasto na urodziny mojej wnusi. Blaszka do tortu 26 średnica. Pyszne-polecam. Jest nie tylko pyszne ale i efektowne. Poszło całe w dwa dni
Blaszka 34×24 cm – podwoić składniki czy można zrobić z półtorej porcji?
Witam , czy do musu trzeba koniecznie dodać żelatynę czy galaretka wystarczy ?
Dzień dobry, a co można dać zamiast mango? :( Mam alergie, a ciasto wygląda wspaniale!!
marakuja byłaby super, albo dać więcej brzoskwiń, pozdrawiam
Masa z serkiem mi się ścięła 😭 włożyłam do lodówki, będzie coś z tego?
Co mogę zrobić, żeby ta górna warstwa była bardziej kwaśna? Czy dodanie soku z cytryny wpłynie na gęstnienie warstwy?
myślę, że można dodać trochę soku z cytryny, pozdrawiam
Czy można zblendowac po prostu owoc mango zamiast gotowego puree?
tak można, pozdrawiam
Czy 8 połówek odłożyć z tych dwóch puszek z przepisu czy muszą być dodatkowe owoce?
Przepis jak zawsze obłędny. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
z tych dwóch puszek, pozdrawiam
Czyli te pokrojone brzoskwinie należy podzieli na dwie części?
Witam. A czy można pominąć galaretkę lub zastąpić ją czymś innym?
można dać żelatynę, pozdrawiam
Witam
Czy folia bąbelkowy nadaje się do kontaktu z żywnością?
Pozdrawiam
Czy można zastąpić pulpe z mango – owocami mango w syropie?
myślę, że tak, też powinno być dobre, pozdrawiam serdecznie
Na polowe porcji jaką użyć średnice tortownicy?
jakoś 18cm może 20cm, pozdrawiam