Prosty SERNIK CHAŁWOWY z polewą chałwową – Zapraszam na nowy, pyszny, kremowy sernik z chałwą. Jest bardzo smaczny, wilgotny, waniliowy i wygląda apetycznie. W przygotowaniu jest prosty i szybki. W przepisie wykorzystałam chałwę waniliową, ale można użyć chałwy o innym smaku. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazetki przyślij przepis ciasta na święta). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty SERNIK CHAŁWOWY z polewą chałwową
Składniki:
Spód:
250g kakaowych herbatników (można również użyć naturalnych)
90-100g masła – roztopionego, ostudzonego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
180g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 duże jajka
200g jogurtu typu greckiego
4 łyżki mąki ziemniaczanej (około 65g)
300g pokruszonej chałwy (użyłam waniliowej)
Polewa:
1 szklanka śmietanki kremówki 36%
300g pokruszonej chałwy
troszkę chałwy do posypania (niekoniecznie)
Spód:
1. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło, wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć, patrz FILM. Wielkości tortownicy 25cm lub 24cm, ale z brzegiem 8cm.
Masa serowa:
2. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, jogurt i pokruszoną chałwę, wymieszać mikserem do połączenia składników.
3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Gotową masę serową wylać na spód w blaszce i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze przez około 40 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 15 minut.
Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić go na około 2-3 godziny do ostudzenia.
Polewa:
5. Do rondelka wlać śmietankę, dodać pokruszoną chałwę, postawić na ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa trochę zgęstnieje i zrobi się jednolita (nie należy gotować i trzeba uważać, aby masy nie przypalić), patrz FILM.
6. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Sernik odstawić, aż polewa ostygnie. Następnie wstawić go do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam go na całą noc.
7. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i zdjąć obręcz. Sernik można posypać jeszcze odrobiną chałwy.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Witam. A czy na duża blaszkę prostokątna będzie dobrze czy za małe proporcje?
Czy zamiast jogurtu greckiego można dać mascarpone?
myślę, że tak, pozdrawiam